Peste 39 de milioane de persoane din lumea intreaga ar putea muri in mod direct din cauza infectiilor rezistente la antibiotice in urmatorii 25 de ani, potrivit unui studiu publicat marti in revista The Lancet, ai carui autori considera insa ca este in continuare posibil ca acest scenariu catastrofal sa fie evitat, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Recunoscuta deja ca o provocare majora pentru sanatate, rezistenta la antibiotice – atunci cand bacteriile sau alti agenti patogeni sufera modificari care ii impiedica sa raspunda la tratamentele antimicrobiene – este de asteptat sa se agraveze in perioada urmatoare, afirma cercetatorii de la Global Research on Antimicrobial Resistance Project.
Pentru prima data, acest studiu a evaluat impactul rezistentei la antibiotice in timp si a incercat sa estimeze evolutia acesteia.
Din 1990 pana in 2021, peste 1 milion de persoane pe an la nivel mondial au murit in mod direct din cauza rezistentei la antibiotice, potrivit autorilor studiului. Acestia au examinat 22 de agenti patogeni, 84 de combinatii de patogeni si tratamente, 11 sindroame infectioase la persoane de toate varstele din 204 tari si teritorii, prin intermediul unor date colectate de la peste 520 de milioane de oameni.
In aceste trei decenii analizate, decesele copiilor mai mici de cinci ani cauzate in mod direct de rezistenta la antibiotice au scazut cu peste 50%, iar prevenirea si controlul infectiilor s-au ameliorat la bebelusi si la copiii cu varste mici.
Infectiile sunt mai putin frecvente la acesti copii, dar au devenit mai dificil de tratat atunci cand apar.
In paralel, decesele in randul adultilor cu varste de peste 70 de ani au crescut cu peste 80% in aceasta perioada, ca urmare a imbatranirii rapide a populatiei si a vulnerabilitatii mai mari a persoanelor varstnice in fata infectiilor.
In ceea ce priveste agentii patogeni, decesele cauzate de Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA) au crescut cel mai mult la nivel mondial. Pentru bacilii Gram-negativi, rezistenta la carbapeneme a progresat cel mai mult.
Iar in deceniile urmatoare, decesele cauzate de rezistenta la antibiotice vor creste si mai mult.
Numarul victimelor directe ar putea atinge 1,91 milioane pe an la nivel mondial pana in 2050, o crestere cu peste 67% in comparatie cu 2021, potrivit modelarilor computerizate realizate de cercetatori.
Pana la jumatatea acestui secol, rezistenta la antibiotice va avea un rol important pentru 8,22 milioane de decese in fiecare an, reprezentand o crestere cu 74,5% in comparatie cu 2021.
In total, intre 2025 si 2050, rezistenta la antibiotice ar putea cauza in mod direct peste 39 de milioane de decese la nivel mondial si ar putea fi asociata cu 169 de milioane de decese, au estimat oamenii de stiinta.
Insa scenarii mai putin pesimiste sunt si ele posibile.
O imbunatatire a tratamentelor pentru infectii si a accesului la antibiotice ar putea astfel evita 92 de milioane de decese la nivel mondial intre anii 2025 si 2050, mai ales in Asia de Sud si in Africa Subsahariana, potrivit autorilor studiului.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…