Rezultatul oficial al alegerilor din Spania. Premierul Pedro Sanchez isi proclama victoria, cu cine vrea sa faca aliante

externe

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a proclamat victoria partidului PSOE in alegerile legislative de duminica si s-a aratat dispus sa faca coalitie cu „toate gruparile pentru a guverna in limitele Constitutiei”, ceea ce pare a fi, pe langa comunicarea disponibilitatii, si un avertisment adresat separatistilor catalani, informeaza EFE.

Intr-o alocutiune tinuta la sediul PSOE din Madrid, Sanchez a sarbatorit rezultatul scrutinului impreuna cu mii de sustinatori socialisti, evidentiind ca aceasta victorie inseamna „triumful viitorului si esecul trecutului”.

„A fost vorba sa castigam alegerile si sa guvernam, am castigat alegerile si vom guverna Spania”, guvernare care, a precizat Sanchez, se va face ” in apararea democratiei, a drepturilor si libertatilor dobandite in ultimii 40 de ani”. In incheierea discursului, premierul in exercitiu al guvernului spaniol a respins in mod ferm „autoritarismul si involutia”, informeaza Agerpres.

Pedro Sanchez a obtinut duminica o victorie clara, fara a obtine totusi majoritatea (176/350 de mandate), „inrosind” harta politica a Spaniei dominata pana acum de albastrul conservatorilor din Partidul Popular (PP) si reusind sa se impuna in regiuni unde PSOE nu a castigat de zeci de ani.

PSOE a obtinut 123 de locuri in Parlament, aproape dublu fata de PP, cu 66 de locuri.

Partidul liberal de centru-dreapta Ciudadanos a obtinut 57 de mandate, formatiunea de extrema stanga Podemos 42 de mandate, iar partidul de extrema dreapta Vox, 24 de mandate.

PP a obtinut victoria doar in orasul autonom Melilla din nordul Africii, a ramas fara reprezentare in Tara Bascilor, a obtinut un singur mandat in Catalonia si a pierdut hegemonia in comunitatile autonome spaniole, unde a castigat toate alegerile incepand din 1977.

Este cazul Galitiei (nord-vestul Spaniei), unde PP s-a impus in toate alegerile democratice organizate dupa moartea dictatorului Franco in 1975 sau al Castillei si Leon (centrul Spaniei), un alt fief traditional.

PSOE a reusit sa ocupe primul loc in toate regiunile, cu exceptia Tarii Bascilor, dominata de nationalistii PNV, care au obtinut 6 mandate, Catalonia, unde separatistii au obtinut o victorie clara si Navarra, unde a obtinut 2 locuri la egalitate cu o coalitie conservatoare, desi a obtinut mai putine voturi.

In Madrid, PSOE a obtinut prima victorie dupa 1986 in fata PP, care in 2016 domina aceasta comunitate cu 15 deputati. Duminica PSOE a obtinut 11 mandate, iar PP 7.

Socialistii lui Sanchez au castigat Andaluzia unde, desi se impusesera in alegerile regionale din decembrie 2018, au pierdut guvernarea regionala in favoarea unei coalitii PP-Ciudadanos, a carui investitura a fost sprijinita de formatiunea de extrema dreapta Vox.

In aceasta comunitate liberalii din formatiunea politica Ciudadanos au depasit si ei Partidul Popular conservator, care a inregistrat o infrangere severa la alegerile legislative de duminica, fata de legislatura anterioara, cand a obtinut 137 de mandate.

In Tara Bascilor nici Ciudadanos si nici Vox nu au reusit sa obtina reprezentare.

Alte regiuni in care Partidul Socialist a smuls PP duminica victoria ca numarul de locuri au fost Aragon, arhipelagul Canare, Cantabria, Castilla-La Mancha, La Rioja, insulele Baleare, unde pentru prima oara socialistii au depasit numarul de mandate obtinut de PP sau Murcia, tot o premiera dupa 1989.

Liderul PP, Pablo Casado, a afirmat intr-o postare pe Twitter ca partidul sau va fi principala forta de opozitie din Parlament, „va conduce opozitia in mod responsabil si va imbunatati lucrurile nefacute bine”, potrivit Reuters.

Extrema dreapta a intrat in forta in Parlamentul spaniol, desi cu mai putina impetuozitate in comparatie cu asteptarile mari generate in timpul campaniei electorale ca urmare a unei capacitati sporite de mobilizare de care a dat dovada formatiunea politica Vox, creata in 2013, comenteaza EFE. Daca la alegerile din 2016 a obtinut 47.100 de voturi, la alegerile de duminica a adunat 2.676.000 de voturi.

Presedinte Vox, Santiago Abascal, a calificat drept „un adevarat miracol” cresterea puternica a partidului si a declarat in fata sustinatorilor sai ca „acesta este doar inceputul, Vox a venit ca sa ramana”. Abascal a repetat si cu aceasta ocazie ca partidul sau a inceput recucerirea Spaniei, aluzie la indelungata lupta de opt secole impotriva musulmanilor din Evul Mediu.
Fost militant al PP, formatiune pe care in prezent o califica drept „dreapta lasa”, Abascal a semnalat, de asemenea, ingrijorarea fata de triumful stangii la nivel national.

Rezultatul bun al partidului de extrema dreapta Vox confirma succesul in scrutinul regional din Andaluzia din decembrie 2018, in care a castigat aproape 11% din voturi si 12 mandate de deputati regionali.

Pana in prezent, singura data cand extrema dreapta a fost reprezentata in Parlament a fost intre 1979 si 1982, printr-un singur deputat, Blas Pinar, reprezentantul nostalgicilor dictaturii lui Franco.

Pe 1 iunie 2018, Pedro Sanchez a devenit premier in urma unei motiuni de cenzura parlamentara, castigand in defavoarea conservatorului Mariano Rajoy, liderul din acel moment al PP. PSOE dispunea in acel moment de 84 de mandate in Parlament, iar partidul sau scazuse in sondaje. A decis insa ca a sosit momentul afirmarii sale si a jucat tare impotriva PP, un partid afectat de coruptie, obtinand sprijinul altor grupari parlamentare de stanga, a sustinatorilor independentei Cataloniei si a nationalistilor basci pentru majoritatea parlamentara necesara. PSOE a guvernat intr-o etapa anterioara din 2004, dar a pierdut la alegerile din 2011.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a felicitat PSOE intr-o postare pe Twitter, declarand ca rezultatul obtinut reprezinta o victorie a solidaritatii si a justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: