„Risc major de securitate” in Ucraina. Sute de mii de camere de supraveghere „Made in China” trimit date catre chinezi
Sute de mii de camere de supraveghere utilizate in Ucraina transmit informatii catre serverele producatorilor lor, care au legaturi cu statul chinez, a relatat proiectul de investigatii Schemes al Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), relateaza Kiev Independent.
Acest lucru poate prezenta riscuri semnificative pentru securitate, deoarece China coopereaza indeaproape cu Rusia, aflata in razboi cu Ucraina in multe domenii, inclusiv in schimbul de informatii.
Potrivit investigatiei, camerele de luat vederi produse de companiile chineze Hikvision si Dahua, interzise in SUA din cauza unor probleme de securitate, sunt utilizate pe scara larga in Ucraina, inclusiv pe strazile oraselor, in instalatii publice si private si in casele oamenilor.
Un experiment realizat de jurnalistii de la Schemes a aratat ca versiunile mai vechi ale acestor camere sunt foarte usor de piratat atunci cand nu sunt protejate prin masuri de securitate suplimentare.
Se pare ca serviciile de informatii rusesti au reusit sa acceseze camerele de supraveghere, inclusiv dispozitivele Hikvision mai vechi, pentru a ghida loviturile impotriva oraselor din Ucraina, de exemplu, in timpul unui atac masiv cu rachete din 2 ianuarie.
Serviciile de securitate ucrainene au blocat peste 10.000 de camere pe care Rusia le-ar fi putut folosi pe toata durata razboiului, a scris Schemes. Multe altele raman in uz.
Potrivit jurnalistilor, camerele achizitionate in septembrie 2023 sunt mai bine protejate impotriva atacurilor hackerilor, dar chiar si aceste dispozitive furnizeaza date catre Hikvision si Dahua, care au legaturi cu statul chinez. Hikvision este controlata in totalitate de stat, in timp ce Dahua este doar partial detinuta de stat.
Ambele companii sunt prezente pe lista sponsorilor internationali ai razboiului din Ucraina. In ciuda acestui fapt, produsele lor sunt utilizate si de agentiile si serviciile guvernamentale ucrainene, cum ar fi sistemul de securitate publica „Safe City”.
Desi nu este clar daca datele ajung efectiv in mainile rusilor, relatia stransa dintre Beijing si Moscova reprezinta un risc de securitate.
China nu a oferit asistenta militara directa Rusiei si a indemnat la o rezolvare pasnica a razboiului, dar a refuzat sa se alature presiunii internationale impotriva Kremlinului.