Rise Project, o noua lovitura. Legaturile lui Melescanu cu judecatorul CCR care blocheaza adoptarea unei decizii privind sefia Senatului
Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat, joi, pentru a cincea oara, pronuntarea privind sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Melescanu in functia de presedinte al Senatului. Decizia de amanare a venit pentru ca judecatorul Marian Enache nu a putut ajunge nici joi la sedinta Curtii din cauza unor probleme medicale. Enache este insa o foarte veche cunostinta a lui Melescanu.
Jurnalistii de la Rise Project au publicat vineri o ancheta in care arata ca Melescanu si Marian Enache, judecator raportor chiar pe speta in care este implicat Melescanu, sunt prieteni vechi, ei au fost nu numai colegi de partid dar si asociati intr-o firma.
„Suntem in iunie 1998. Patru politicieni si un samsar imobiliar infiinteaza o companie pe Soseaua Cotroceni. Isi impart actiunile ei in mod egal si li se pierde urma in spatele hartiilor. Un lant solid de incredere ii leaga pe cei cinci. Detin impreuna si un partid politic, fondat in paralel cu firma si aparut dintr-o sciziune majora a PDSR (actualul PSD).
Si trec 21 de ani. Firma si partidul nu mai exista azi, dar doi dintre intemeietori lucreaza inca la stat. Unul e judecator la Curtea Constitutionala, celalalt – presedintele Senatului. Iar judecatorul trebuie sa decida daca senatorul, adica fostul sau asociat, ocupa
Altfel spus, Teodor Melescanu (sustinut de PSD in Senat) asteapta infrigurat verdictul lui Marian Enache (sustinut de PSD la CCR)”, scrie Rise Project.
„Cand au infiintat societatea (Millenium Trade Corporation), Melescanu era la primul sau mandat de senator, ales in Prahova din partea PDSR. Fusese ministru de Externe in guvernul Vacaroiu (1992-1996), dar partidul intrase in opozitie. Firma a fost prima afacere in care politicianul s-a implicat formal.
Si judecatorul Marian Enache era atunci deputat PDSR de Iasi, dupa o ascensiune de zece ani prin toate structurile FSN. La Revolutie s-a autoproclamat lider al miscarilor de strada din Vaslui, desi anterior lucrase cu Securitatea. Numai ca dosarul sau de retea nu se afla in arhiva, iar CNSAS mai poate confirma azi doar ca a existat, din urme colaterale.
30 de ani mai tarziu, Marian Enache verifica alaturi de ceilalti opt colegi din plenul CCR daca inlocuirea lui Tariceanu cu Melescanu respecta Constitutia, dupa ce un grup de 33 de senatori ALDE, PNL, PMP si UDMR au contestat miscarea PSD.
La orice alta instanta, Enache ar fi fost obligat sa se recuze, dar la CCR nu exista asa ceva. Judecatorii constitutionali pot alege sa nu se pronunte in anumite spete doar lipsind de la sedintele respective. Dar asta ramane strict la latitudinea fiecaruia”, mentioneaza Rise Project.
Boala lui Enache i-a impiedicat pe ceilalti opt judecatori CCR sa ajunga la un verdict majoritar. Si daca voturile sunt patru la patru, cel al lui Marian Enache ar fi fost decisiv.
Intrebat despre aceasta situatie, presedintele CCR, Valer Dorneanu, a raspuns batjocoritor: “Eu nu ofer consultatii juridice. Toata lumea prezenta a ascultat, dar dumneavoastra vad ca vreti sa aflati din gura mea. Un judecator a fost bolnav si nu s-a prezentat. La revedere.”