Robert Fico, fostul premier al Slovaciei, pro-rus, a ajuns la un acord pentru formarea unui guvern de coalitie

externe

fonduri europene, blocate, UE, Slovacia, Robert Fico, pro-Rusia

Fostul premier populist slovac, Robert Fico, a declarat ca a ajuns la un acord cu partidele nationaliste si de centru-stanga pentru a forma un guvern de coalitie cu trei partide care ar putea sa-l readuca in functie pentru a patra oara, potrivit The Guardian.

„Am convenit ca vrem sa formam un guvern impreuna”, a spus Fico miercuri despre acordul care include si Hlas, un partid moderat dizident din propriul sau partid Smer-SD si partidul ultranationalist Slovac National (SNS).

Smer a castigat alegerile parlamentare de luna trecuta cu aproape 23% din voturi, oferindu-i 42 de locuri in parlamentul de 150 de locuri. Hlas, condus de fostul adjunct al lui Fico, Peter Pellegrini, a iesit pe locul al treilea cu 27 de locuri, iar SNS a castigat 10.

Se asteapta ca noul guvern sa reduca sprijinul pentru Ucraina, in conformitate cu angajamentele de campanie ale lui Fico de a opri ajutorul militar acordat vecinului din est si de a muta tara mai aproape de Ungaria, intr-o noua schimbare regionala de la liberalismul politic.

Acordul de coalitie spune ca orientarea de politica externa a Slovaciei va continua sa se bazeze pe „aderarea sa la UE, NATO si alte organizatii internationale semnificative”, in timp ce „respecta pe deplin suveranitatea si interesele nationale”.

Conform acordului, Smer va numi premierul si alti sase ministri, Hlas presedintele parlamentului si sapte ministri, iar SNS trei ministri. Fico a spus ca spera sa reprezinte Slovacia la urmatorul summit al UE de la sfarsitul lunii octombrie.

„Nume si ministere specifice vor fi incluse in acordul de coalitie”, a spus el. „Voi prezenta presedintelui lista ministrilor in scurt timp”, a adaugat acesta. Nu se stie cand noul guvern va depune juramantul in fata presedintei Zuzana Caputova.

Fico sustine ajutorul umanitar si de reconstructie pentru Ucraina, dar fara alte provizii militare si doreste ca UE sa forteze negocierile de pace – o linie similara cu cea a premierului Ungariei, Viktor Orban, dar respinsa de Ucraina si aliatii sai occidentali.

Diplomatii si analistii spun ca pragmatismul din trecut al lui Fico in calitate de sef al guvernelor intre 2006 si 2010 si din nou din 2012 pana in 2018, precum si implicarea Hlas, care este mai moderat, i-ar putea atenua linia.

SNS ii impartaseste insa retorica virulenta anti-imigratie, abordarea populista si inclinatiile pro-ruse. Liderul sau, Andrej Danko, a declarat in iulie ca teritoriile ocupate de rusi nu sunt „istoric ucrainene”.

Fico a declarat miercuri ca principala sa prioritate va fi reducerea deficitului bugetar al Slovaciei si „protejarea suveranitatii si a intereselor nationale”, angajandu-se in special ca va opri fluxul de migratie ilegala in tara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: