Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis marti un mesaj de incurajare catre miile de georgieni care au iesit din nou in strada. Partidul de guvernamant din Georgia a adoptat marti in Parlament legea de inspiratie ruseasca privind „agentii straini”.
„Tbilisi, va auzim! Va vedem! Georgienii de pe strazi viseaza la Europa. Fluturand cu mandrie steagul european. Ei isi doresc un viitor european. Ei asteapta valori si standarde europene. Parlamentul european este alaturi de poporul georgian”, a transmis Metsola.
Imediat dupa adoptarea legii, mii de protestatari au iesit pe strazi, in fata Parlamentului. Politia, cu ajutorul megafoanelor, cere ca protestatarii sa plece, in caz contrar ameninta ca va folosi forta. A fost declarata alerta rosie.
Deputatii georgieni au aprobat marti, in a treia si ultima lectura, un controversat proiect de lege privind reglementarea „influentei straine”, sfidand cele mai mari proteste din ultimii ani din tara, relateaza publicatia independenta de opozitie Moscow Times.
Legea a aruncat tara intr-o criza politica, zeci de mii de persoane adunandu-se impotriva a ceea ce ei spun ca reflecta legea represiva a Rusiei privind „agentii straini” si risca sa puna in pericol ambitiile Georgiei de a adera la Uniunea Europeana.
„Protestam pentru ca aceasta lege sa nu fie adoptata in Georgia, lege care ar putea distruge intreaga democratie a tarii noastre”, a declarat pentru The Moscow Times unul dintre miile de protestatari care au iesit in strada in fiecare zi in ultimele saptamani, dupa protestele de masa de duminica noaptea la Tbilisi.
„Ne temem ca guvernul nostru o va folosi in scopuri proprii, asa cum face Rusia”, a spus protestatarul, care a refuzat sa isi spuna numele de teama represaliilor. „Aceasta lege nu vizeaza transparenta, ci controlul total”.
Zeci de protestatari s-au adunat in fata cladirii parlamentului din centrul orasului Tbilisi inainte de vot, pe fondul unei prezente intense a politiei. „Principalul punct al protestelor de astazi este ca oamenii spun: „Nu vrem sa fie ca in Rusia””, a spus Vasadze.
Presedinta Salome Zurabisvili, care se afla in conflict cu partidul de guvernamant, a promis deja ca se va opune prin veto legii. Insa partidul de guvernamant „Visul georgian”, cu majoritatea sa in parlament, poate trece peste un veto prezidential.
Legea impune ONG-urilor si institutiilor media care primesc peste 20% din finantare din strainatate sa se inregistreze ca entitati care servesc interesele unor puteri straine.
Protestatarii considera ca proiectul de lege reprezinta o amenintare nu numai la adresa libertatii de exprimare si a societatii civile din Georgia, ci si la adresa viitoarei aderari a tarii la UE. Potrivit sondajelor, o majoritate covarsitoare a cetatenilor isi exprima in mod constant dorinta de a adera la UE.
Sambata seara a avut loc unul dintre cele mai mari mitinguri impotriva legii de pana acum, cel putin 50.000 de persoane adunandu-se in capitala georgiana. Pe pancarte pe care scria „Regizat de [presedintele rus Vladimir] Putin”, „Nu legii rusesti” si „De la Tbilisi la Moscova: Vocile georgiene canta mai tare decat soaptele Kremlinului” au putut fi vazute la proteste.
„Aceasta lege este un mare zid rusesc intre Georgia si Uniunea Europeana”, se arata pe unul dintre pliantele distribuite. „Aceasta lege stabileste in Georgia aceleasi reguli care functioneaza in Rusia lui Putin si instituie cenzura”.
Peste 100 de ONG-uri georgiene au cerut duminica retragerea proiectului de lege.
„Poporul georgian intelege obiectivele insidioase ale acestei legi, nu cedeaza in fata incercarilor guvernului de a intimida populatia si apara cu fermitate cursul occidental al tarii”, se arata in declaratie.
Unii rusi care s-au mutat in Georgia pe fondul intensificarii represiunii Rusiei impotriva libertatii de exprimare si a societatii civile se pronunta, de asemenea, impotriva legii.
„Nu marsaluiesc cu revendicari impotriva guvernului georgian si nici nu intreprind actiuni directe. Cu toate acestea, atunci cand autoritatile au devenit violente, am considerat ca este crucial sa fiu prezent si sa observ tot ceea ce se intampla”, a declarat activistul rus Alexander Sofeyev, membru al grupului de protest Pussy Riot, care s-a mutat la Tbilisi in 2021.
„Rusii sunt bine constienti de consecintele care au urmat legii privind ‘agentii straini’ in Rusia. De cand a fost adoptata in 2012, legea a fost aplicata in mod continuu, devenind din ce in ce mai opresiva”, a declarat Sofeyev pentru The Moscow Times.
Human Rights Watch a declarat luna aceasta ca legea propusa „ameninta drepturile fundamentale” in Georgia.
„In 2022, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat ca legea ‘agentilor straini’ din Rusia, care este similara cu proiectul de lege georgian, incalca articolul 11 din Conventia Europeana, care protejeaza dreptul la asociere”, a declarat HRW.
Partidul Visul Georgian neaga faptul ca urmareste o politica pro-rusa si sustine ca proiectul de lege este „european, deoarece se bazeaza pe una dintre cele mai importante valori europene – transparenta si responsabilitatea”.
Fondatorul partidului Visul Georgian, Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din tara, a declarat luna trecuta, in timpul unui miting pro-guvernamental in fata parlamentului, ca Occidentul este condus „de partidul global al razboiului”, iar proiectul de lege privind influenta straina are ca scop sa reziste acestei amenintari.
„Aceasta forta globala este cea care a fortat mai intai confruntarea Georgiei cu Rusia si apoi a pus Ucraina intr-un pericol si mai mare”, a declarat Ivanishvili. „ONG-urile si opozitia radicala actioneaza in numele lor. Legile pe care le propunem au rolul de a expune aceste legaturi obscure.”
Moscova a negat ca proiectul de lege privind „influenta straina” din Georgia a fost inspirat de Rusia si a sugerat ca protestele din tara ar putea fi orchestrate din strainatate.
„Am spus deja de mai multe ori ca aceasta [legea] este o chestiune absolut interna a Georgiei, nu dorim in niciun fel sa intervenim. Pe de o parte, luam act de dorinta puternica a conducerii georgiene de a-si asigura tara impotriva unei interferente deschise in afacerile sale interne”, a declarat marti purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in fata reporterilor.
„Pe de alta parte, observam o interferenta in afacerile interne ale Georgiei din exterior”, a spus Peskov, referindu-se la protestele in masa.
„Pentru Georgia, acest lucru inseamna ‘Bine ati venit in lumea rusa’, ceea ce taie toate perspectivele de dezvoltare a Georgiei”, a declarat Vasadze. „Vom avea pur si simplu aceleasi reguli ca in Rusia.”
Pe lista PSD Arges pentru Camera Deputatilor se afla, pe pozitia a 4-a, Ioana Facaleata…
Politia olandeza a arestat duminica la Amsterdam manifestanti pro-palestinieni care se adunasera in oras in…
Presedintele Partidului National Liberal (PNL), Nicolae Ciuca, si-a manifestat, duminica, increderea ca va accede in…
Moscova analizeaza un plan de a fuziona cele mai mari trei companii petroliere ale sale…
Anul acesta, atmosfera sarbatorilor a inceput sa se simta mai devreme in Bacau, odata cu…
Era o zi de august cand cercetatorii biologi au ajuns pe stancile din Muntii Bistritei.…