Roman Abramovici a finantat in secret preluarea unui club de fotbal din prima divizie olandeza si l-a finantat ani de zile, in perioada in care a detinut si Chelsea, dupa cum par sa arate documentele care au facut obiectul unor scurgeri de informatii, scrie The Guardian.
Doua investigatii ale federatiei olandeze de fotbal nu au reusit sa descopere nicio legatura financiara intre Abramovici si clubul Vitesse Arnhem si au ajuns la concluzia ca oligarhul rus nu a avut nicio influenta manageriala asupra lui Vitesse. Atat Vitesse, sub proprietarii sai de atunci, cat si Chelsea, sub conducerea lui Abramovici, au negat in mod repetat ca oligarhul ar fi fost implicat in finantarea clubului olandez.
Informatiile financiare au iesit la iveala in dosarele Oligarch, un set de date care au fost scurse de la furnizorul de servicii offshore MeritServus, cu sediul in Cipru. Documentele, analizate de The Guardian si Bureau of Investigative Journalism, par sa dezvaluie pentru prima data cel putin 117 milioane de euro (102,8 milioane de lire sterline) folositi pentru finantari secrete din partea lui Abramovici pentru preluarea Vitesse. Banii au trecut printr-o serie de entitati inregistrate in paradisuri fiscale offshore opace.
Legaturile cu Chelsea au fost suspectate la momentul preluarii din 2010, care a fost condusa de fostul fotbalist georgian Merab Jordania. Desi l-a descris pe Abramovici ca fiind prietenul sau la conferinta de presa inaugurala, Jordania a negat implicarea oligarhului.
Federatia Regala de Fotbal din Olanda (KNVB) a lansat o prima ancheta privind finantarea preluarii, dar nu a gasit nimic care sa contravina regulilor sale.
Suspiciunile privind legaturile au continuat si dupa preluarea de catre Jordania, intrucat Chelsea a folosit Vitesse – care joaca in prima divizie olandeza – Eredivisie – ca club partener, la care jucatorii care nu sunt inca pregatiti pentru cerintele din Premier League engleza puteau fi imprumutati si dobandeau experienta competitionala. Multi jucatori de la Chelsea au fost imprumutati la Vitesse de-a lungul anilor 2010, printre care se numara internationalul sarb Nemanja Matic si actualul star al lui Chelsea si al Angliei, Mason Mount, care a jucat pentru Vitesse in sezonul 2017-18.
Alte intrebari au fost puse dupa ce Jordania a plecat in 2013 si un alt asociat al lui Abramovici, omul de afaceri rus Alexander Chigirinski, a preluat conducerea. Vitesse si Jordania au dezvaluit la acel moment ca Chigirinski era deja implicat financiar in club, inca de la preluarea din 2010.
In aprilie 2014, Jordania a parut sa afirme ca Chelsea era implicata, furios ca Vitesse a fost impiedicata sa isi intareasca echipa in incercarea de a castiga Eredivisie si de a se califica in UEFA Champions League, deoarece „Londra nu a vrut acest lucru”. Ulterior, el si-a retras comentariile si sustine in continuare ca nu a existat nicio legatura cu Chelsea.
Dezvaluirile au determinat a doua ancheta a KNVB, care a concluzionat ca „nu exista indicii ca Chelsea are un cuvant de spus in politica lui Vitesse”.
In 2017, The Guardian a relatat ca asociati ai lui Abramovici aflati la birourile lui Chelsea de pe Stamford Bridge au fost implicati in preluarea Vitesse. La momentul respectiv, Chelsea a refuzat sa comenteze, spunand doar: „Ne bucuram de o relatie de lucru stransa cu Vitesse Arnhem, asa cum facem si cu alte cluburi”.
Regulile UEFA, confederatia europeana de fotbal, prevad ca cluburile care joaca unul impotriva celuilalt trebuie sa fie detinute si conduse independent „pentru a asigura integritatea competitiilor” si ca „nicio persoana fizica sau juridica nu poate avea control sau influenta asupra mai multor cluburi participante la o competitie de club UEFA”.
Documentele scurse par sa arate ca Abramovici a finantat cheltuielile lui Vitesse cu o serie de imprumuturi in valoare de cel putin 117 milioane de euro (aproximativ 102,8 milioane de lire sterline) pana la sfarsitul anului 2015. Aceasta a fost o investitie uriasa pentru Vitesse, a carei cifra de afaceri totala in 2014-15 a fost de 14 milioane de euro (12,3 milioane de lire sterline).
Abramovici a cumparat Chelsea in 2003, dupa ce a devenit miliardar in domeniul petrolului si gazelor, investind 2 miliarde de lire sterline in club pentru a finanta angajari de vedete de talie mondiala. A obtinut un succes fara precedent, inclusiv castigarea de doua ori a Ligii Campionilor. Abramovici a fost nevoit sa vanda Chelsea anul trecut, dupa ce a fost supus unor sanctiuni in urma invaziei Rusiei in Ucraina.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Aproape 90 de congresmeni democrati l-au indemnat pe presedintele american Joe Biden sa sanctioneze guvernul…
Iranul sprijina orice decizie luata de Liban in cadrul discutiilor pentru a asigura incetarea focului…
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" la 11…
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Sapte membri ai unei retele de traficanti de persoane din localitatile Ozun si Chilieni din…