Romanca ramasa la Kabul: „Nu mai merg in blugi. Am avut talibani care au venit la noi in casa, abia i-am scos de aici, voiau sa stea peste noapte”
O romanca stabilita la Kabul, care lucreaza pentru un ONG international, a oferit un interviu site-ului hotnews.ro in care explica de ce a refuzat sa plece si cu ce se confrunta in regimul talibanilor.
„Am un staff aici, am o treaba de facut, iar acum este destul de important sa stau in Afganistan pentru ca avem peste 100 de angajati locali. Daca pleaca toti strainii acestia isi pierd increderea si ajungem la situatii cum a fost la aeroport, adica la haos. In acelasi timp, nu am fost in pericol de cand Emiratul islamic a preluat puterea”, si-a explicat romanca decizia de a ramane la Kabul.
Ea a relatat cu ce probleme s-a confruntat de cand talibanii au preluat intreaga putere.
„Apar situatii cand le spun ONG-urilor: ‘nu aveti voie cu femei la birou’. Sau au fost compound-uri ale ONG-urilor care au fost jefuite, distruse sau ocupate. Exista un pericol mare care vine de la grupurile de criminalitate organizata care nu au legatura cu talibanii. Si am avut, slava Domnului, treaba in saptamanile astea.
Plus ca sa ne mentinem propria securitate. Am avut talibani care au venit la noi in casa, abia i-am scos de aici, voiau sa stea peste noapte”, a mai relatat romanca.
„Interactiunile pe care le-am avut cu talibanii pana acum au fost destul de pozitive. Cand au venit in casa la noi, au intrebat ce nationalitati avem aici. La momentul acela eram eu si cu doi ucraineni si au spus: ‘aaa, sunteti ca rusii, cu astia suntem prieteni’. A fost prima data in viata mea cand m-am bucurat un pic sa fiu asociata cu Rusia. (…) Rusii au ramas cu ambasada aici, au avut interactiuni cu talibanii, la Moscova si aici. Deci, da, sunt perceputi ca o tara prietenoasa.
Talibanii fac distinctia clara intre ce inseamna forte militare straine si lucratori din ONG-uri. Noi, de exemplu, nu umblam pe strada cu garzi inarmate.
(…) Din fericire nu au fost incidente pentru organizatia noastra, au fost pentru alte organizatii, in schimb. De exemplu, o tanara afgana care lucra pentru un alt ONG a fost batuta peste picioare de talibani pentru ca avea sandale si i se vedeau degetele de la picioare.
Sunt evenimente de genul asta. Noi ce am facut a a fost sa spunem ca daca femeile se simt confortabil sa vina la birou atunci pot sa vina si am creat conditiile ca in caz ca vin talibanii in vizita sa existe un spatiu separat pentru femei.
Sa fie evident ca facem aceasta separare, barbati-femei, desi in afara unei astfel de vizite nu limitam in niciun fel cum se imbraca femeile, cum interactioneaza la birou. Este doar pentru exterior, cenzuram un pic modul cum e organizat biroul, pentru protectia femeilor, dar si pentru protectia staff-ului de gen masculin.
In acelasi birou poti sa ai doua femei, una vrea sa vina si una nu. Familia poate interzice unei femei sa mearga la lucru, de asemenea, deci depinde. Noi nu am fortat pe nimeni sa stea acasa sau sa vina la lucru”, a completat romanca.
Ea a mai spus ca refuza sa se imbrace in burqa cand iese pe strada.
„Imi pun ceva pe cap, iar acum nu mai merg in blugi. Mi-am pus ceva mai lung pe mine insa merg cu fata descoperita. Chestia aceea albastra, chadri sau burqa, cand o porti practic nu ai vedere periferica deloc.
Ai impresia in continuu vei fi calcat de o masina cand treci strada. Deci nu e tocmai cea mai practica varianta pentru imbracat. Deci pana nu mi se spune clar ‘trebuie sa porti chestia asta’, nu ma imbrac in asa ceva.
Probabil ca in cateva luni, cand ajung la partea asta din ‘to do list-ul’ lor, talibanii vor pune niste reguli mai stricte. Deocamdata nu observ diferente in imbracaminte. Ce este insa foarte vizibil este ca sunt mai putine femei pe strada”, a subliniat romanca..