Exploatarea inumana a lucratorilor din Bulgaria si Romania la un abator din Germania a fost dezvaluita intr-un documentar publicat de postul SAT 1. Autorul materialului, jurnalista Jana Bernhard, a povestit postului bulgar Nova TV cum a trimis acolo sub acoperire un lucrator bulgar, o femeie cu doua diplome universitare, pentru a studia conditiile de munca din abatorul miliardarului Clemens Tonnies, relateaza Novinite.com, citat de Agerpres.
Respectivul abator a devenit faimos in anul 2020, cand acolo a izbucnit un focar de COVID-19 ce a afectat peste 2.000 de angajati.
”Am lucrat doi ani la abatorul Tonnies si rareori terminam lucrul dupa cele opt ore convenite. De cele mai multe ori lucram 12-13 ore. Mentionam in pontaj orele suplimentare, dar in final acestea nu erau reflectate pe fluturasele de salariu”, spunea postului Deutsche Welle un roman in iunie 2020.
Lucratorii sunt fortati sa locuiasca cate 8-10 sau chiar mai multi intr-un apartament si fiecare trebuie sa plateasca 200 de euro pe luna chirie. Cladirile de locuit sunt proprietatea unor companii care au legaturi cu abatorul si chiria in acestea este de 2-3 ori mai mare fata de cea obisnuita pentru acea zona.
Imi auzeam colegii plangand, de durere intensa si maini umflate. Dar ne incurajam reciproc. Ne spuneam: ”Rezista!”, marturisea atunci lucratorul roman despre conditiile de munca.
Patronul abatorului si-a cerut apoi scuze in fata presei germane. ”Mai presus de orice, oamenii sunt importanti pentru mine si vreau sa le cer scuze”, a promis el dupa relatarea postului Deutsche Welle.
Asa ca echipa Janei Bernhard de la postul SAT 1 a decis sa verifice daca intr-adevar conditiile de munca s-au schimbat la abatorul Tonnies.
Femeia sub acoperire care s-a angajat la acest abator pentru realizarea documentarului, prezentata cu numele de Milena, s-a confruntat cu regulile draconice inscrise in contractele de angajare; este interzis sa mergi la toaleta, este interzis sa mananci sau sa bei pe culoare. Numai pauzele scurte sunt permise.
”Ne-am intalnit cu oameni care au slabit mai mult de 20 de kg intr-o scurta perioada de timp pentru ca nu aveau ocazia sa manance. Toate acestea sunt inscrise in contractul de angajare, este legal, dar inuman”, spune Milena. Un medic de la ambulanta care apare in documentar afirma ca un lucrator al abatorului s-a spanzurat. ”Este ca si cand ar fi oameni de mana a doua, oameni buni de aruncat, ce sunt pur si simplu inlocuiti cu urmatorii de indata ce nu mai au valoare”, constata jurnalista postului german.
Echipa ei TV a mers la fata locului si s-a intalnit cu lucratori romani si bulgari, dar acestora le era frica sa vorbeasca. ”Ignoranta si barierele de limba ale acestor oameni sunt in mod sistematic folosite abuziv astfel incat compania sa poata castiga cat mai mult de pe urma muncii lor”, explica Jana Bernhard.
Oamenii din Balcani sunt sclavii perfecti. Ei fac o munca pe care un german niciodata nu ar accepta-o, remarca Milena, adaugand ca, desi are doua diplome universitare in Bulgaria, ”in tara mea nu am nicio sansa de a lucra in specializarile studiate”. Acesta este si motivul pentru care tineri educati veniti din Romania si Bulgaria ajung sa fie exploatati, tine sa precizeze Jana Bernhard. Pe de alta parte, ”in mass-media este laudata viata din Germania: ”Oh!, veniti in Germania si castigati bani frumosi””, mai explica ea.
Echipa sa TV a fost oprita de masinile politiei germane care au incercat sa obstructioneze filmarea. ”Exista o relatie intre miliardarul Tonnies si autoritatile locale”, spune Jana. Cu putin timp inaintea difuzarii reportajului, avocatii lui Tonnies i-au trimis o scrisoare de amenintare, dar echipa nu s-a lasat intimidata. ”Principalul scop al filmului nostru este sa le luam muncitorilor teama, intrucat lucrul cel mai trist este ca pentru ei este in regula (ca accepta situatia n.red). In Germania lucratorii au drepturi, dar ei pur si simplu nu le cunosc”, concluzioneaza Jana Bernhard.
Ea descrie totul de acolo drept o ”sclavie moderna”, prin care oameni cu un nivel redus de educatie sunt exploatati pentru a-i imbogati pe patronii unei companii germane.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…