Comitetul national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) a decis, luni seara, sa continue campania de vaccinare cu AstraZeneca. 17 state europene au decis, pana acum, sa suspende utilizarea de la cateva zile pana la doua saptamani utilizarea acestui vaccin.
”Vaccinarea ramane solutia sigura si eficienta pentru invingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate in Romania sunt autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneste experti la nivel european. Recomandam raportarea oricarei reactii adverse suspectate atat de catre profesionisti cat si de catre pacienti”, se arata in comunicatul CNCAV.
Conform CNCAV, a avut loc o sedinta extraordinara la care au participat reprezentantii Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sanatatii, Institutului National de Sanatate Publica si ai Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor inregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportarii cazurilor cu tulburari de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.
In urma analizarii rapoartelor de reactii adverse inregistrate in Romania, a motivarii deciziilor celorlalte tari, a evenimentelor raportate la nivel international, dar si a recomandarilor autoritatii de reglementare de la nivel european, Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), reprezentantii din cadrul institutiilor mai sus mentionate au decis continuarea campaniei de vaccinare in Romania cu toate vaccinurile impotriva COVID-19, autorizate in momentul de fata la nivel european, a anuntat CNCAV.
„Cazurile de tulburari de coagulare au aparut la un numar redus de pacienti vaccinati, fara sa depaseasca frecventa raportata in populatia generala nevaccinata. Trebuie avut in vedere ca aceste tulburari au diferite cauze si pot aparea independent de administrarea vaccinului. In prezent, expertii de la nivel european analizeaza cu maxima rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili daca exista o relatie de cauzalitate intre administrarea vaccinului si aceste evenimente. CNCAV asigura populatia de transparenta completa si responsabilitate deplina in comunicarea cu celeritate a tuturor informatiilor de interes, astfel incat procesul de vaccinare sa se realizeze intr-un mediu favorabil si sigur pentru toate persoanele care doresc sa se imunizeze impotriva COVID-19″, se mai anunta in comunicat.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va convoca marti grupul sau de experti in vaccinare pentru a studia siguranta vaccinului produs de AstraZeneca, a anuntat luni directorul agentiei ONU, relateaza AFP.
”Grupul consultativ de experti al OMS privind vaccinarea a examinat datele si este in contact strans cu Autoritatea Europeana a Medicamentului (EMA). Si ne vom reuni maine”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus in cadrul unei conferinte de presa, in timp ce mai multe noi tari au suspendat din precautie administrarea vaccinului impotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, dupa raportarea unor efecte secundare.
Vaccinul AstraZeneca/Oxford nu cauzeaza coagularea sangelui, a declarat luni Agentia de reglementare a vaccinurilor din Marea Britanie, relateaza dpa.
Phil Bryan, director pentru siguranta vaccinurilor in cadrul Agentiei de reglementare a medicamentelor si produselor medicale din Marea Britanie, a declarat ca organizatia ”revizuieste indeaproape” informatiile privind cheagurile de sange aparute la vaccinare in unele tari europene.
El a adaugat insa ca dovezile disponibile ”nu sugereaza ca vaccinul este cauza”. ”Cheagurile de sange pot aparea in mod natural si nu sunt neobisnuite”, a spus el intr-un comunicat.
Peste 11 milioane de doze de vaccin COVID-19 AstraZeneca au fost pana acum administrate in Marea Britanie si numarul de cheaguri de sange raportat dupa administrarea vaccinului nu este mai mare decat cel care s-ar fi produs in mod natural la populatia vaccinata.
”Oamenii ar trebui sa mearga si sa-si faca vaccinul impotriva COVID-19 cand li se cere acest lucru”, a mentionat oficialul citat. Raspunsul sau survine dupa ce Germania, Italia, Franta si Spania sunt tarile care au decis recent sa suspende temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca.
Moment cel putin ciudat la Antena 3, marti seara, in emisiunea lui Mihai Gadea. Liderul…
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…
Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…
Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…
Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…