Romania a incalcat drepturile unui barbat transgender, potrivit instantei supreme a UE (Reuters)

externe

Refuzul autoritatilor romane de a recunoaste identitatea de gen a unui barbat transgender britanic-roman a incalcat drepturile sale si a incalcat legislatia europeana, a decis vineri instanta suprema a Uniunii Europene (Curtea Europeana de Justitie a Uniunii Europene), scrie Reuters.

Cazul, care a ridicat intrebari cu privire la libera circulatie si a drepturilor cetateniei in temeiul legislatiei UE, a fost ridicat in 2021 la o instanta din Romania iar anul trecut a fost inaintat Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Arian Mirzarafie-Ahi s-a mutat in Regatul Unit in 2008, a devenit cetatean britanic in 2016 – anul referendumului Brexit – si a primit un certificat de recunoastere a genului patru ani mai tarziu, cand Marea Britanie era pe picior de iesire din UE.

Dar Romania i-a refuzat cererea de a-si actualiza pasaportul romanesc, ceea ce, in opinia sa, i-a restrictionat efectiv calatoriile. Libertatea de circulatie este unul dintre pilonii cheie ai UE, permitand cetatenilor sa locuiasca si sa lucreze oriunde in blocul comunitar.

In 2021, autoritatile romane au refuzat sa-i recunoasca numele si schimbarea de gen, cerandu-i sa urmeze o procedura nationala prelungita si argumentand ca Regatul Unit nu mai este membru al UE.

De asemenea, lui Mirzarafie-Ahi i s-a refuzat un nou certificat de nastere si o noua carte de identitate, de care autoritatile din Romania.

Intr-o hotarare preliminara de vineri, instanta europeana a decis ca autoritatile trebuie sa recunoasca si sa actualizeze actele nationale ale persoanelor care si-au schimbat legal identitatea de gen intr-un alt stat membru al UE, fara proceduri suplimentare.

„In aceasta privinta, este irelevant faptul ca cererea de recunoastere si inscriere a schimbarii prenumelui si a identitatii de gen a fost formulata […] la o data la care retragerea celuilalt stat membru din Uniunea Europeana a avut deja efecte”, si-a comunicat instanta hotararea.

Organizatia romana pentru drepturile LGBTQ, ACCEPT, care a contribuit la argumentarea cazului, a declarat ca decizia creeaza un precedent pentru persoanele transgender a caror recunoastere a genului nu este recunoscuta in alta parte in UE, daunandu-le capacitatii de a calatori liber, de a locui, de a lucra, de a studia sau de a vota in toata UE.

“Romania social conservatoare” a dezincriminat homosexualitatea in 2001, cu zeci de ani mai tarziu decat in ​​alte parti ale UE, dar inca interzice casatoria si parteneriatele civile pentru cuplurile de acelasi sex.

O interdictie generala a studiilor privind identitatea de gen a fost anulata de Curtea Constitutionala a Romaniei in 2020, mai scrie Reuters.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: