35 de milioane de doze de vaccin impotriva COVID-19 au fost furnizate Romaniei, dintre cele circa 80 de milioane comandate (parte din ele insa nesolicitate de statul roman), a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. „Dintre cele 35 de milioane, circa 10 milioane sunt vaccinuri care au fost distruse sau urmeaza sa fie distruse, pentru ca au expirat. Mai exista inca in unitatile sanitare doua milioane de doze care sunt in termen de valabilitate, iar aceasta cantitate se va completa cu inca 1,2 milioane de doze cu vaccinul in formula actuala, stiti bine ca vaccinul se actualizeaza periodic. Este vorba despre o cantitate de vaccin pentru care se platisera in avans banii inca din anul 2021 si in felul asta se stinge contractul cu unul dintre producatori.”
Se cauta solutii amiabile pentru dozele contractate, dar nesolicitate
„Peste 20 de milioane de doze s-au folosit, cu precizarea ca, fiind vorba, cel putin in trecut, de flacoane multidoza, o parte dintre doze erau administrate si o parte nu se puteau administra, pentru ca durata de pastrare dupa deschidere a flaconului era limitata”, a spus Alexandru Rafila, sambata, intr-o declaratie de presa. Potrivit acestuia, cheltuielile de distrugere nu sunt foarte mari. „Probabil ca sunt de ordinul sutelor de mii de euro pentru aceste 10 milioane de doze, nu stiu sa va spun cu exactitate. Oricum, Romania a platit in total pentru aceste vaccinuri, pe care le-a primit, 2,5 miliarde de lei. (…)” „Exista inca contractate foarte multe vaccinuri, pe care noi insa nu le-am mai… solicitat. Am avut discutii separate cu fiecare dintre producatori, incercand sa gasim solutii amiabile. Cu unul dintre ei am reusit sa incheiem acest lucru, in sensul ca nu ne va mai furniza dozele contractate. Ramanem in continuare cu ceilalti in discutii sa gasim o solutie, pentru ca (…) suma, va dati seama, pentru aproximativ inca 45 de milioane de doze de vaccin este mare”, a mai spus Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.
El a precizat ca acestea nu au fost platite si a explicat ca, periodic, exista o notificare din partea Comisiei Europene, in urma careia un stat trebuia sa opteze in termen de cinci zile daca vrea transa respectiva de vaccin sau nu. Ministrul Rafila a opinat, pe de alta parte, ca in cazul achizitiei de vaccinuri impotriva COVID-19 au fost situatii in care putea sa existe si „un alt tip de gandire din punct de vedere medical”, insa a declarat ca este un dosar penal in derulare si ca nu poate face comentarii.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…