Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai influenti propagandisti ai regimului de la Kremlin de la postul TV Rossia 1, principalul canal TV de stat, a declarat ca Romania ar trebui sa fie atacata cu bombe atomice daca va accepta sa ii antreneze pe pilotii ucrainei pe avioane F-16.
„Inseamna ca Romania nu va mai fi. Inseamna ca Romania va trebui atacata cu arme nucleare tactice”, a spus Soloviov intr-una dintre emisiunile sale.
O coalitie de tari occidentale are in vedere Romania ca o posibila locatie pentru a antrena pilotii ucraineni sa piloteze avioane de lupta F-16, potrivit a trei persoane care au cunostinta de acest plan, ceea ce indica faptul ca tarile NATO se apropie de demararea unui program prin care ar putea furniza avioane de lupta occidentale Ucrainei in cateva luni, scrie Politico.
„Romania este unul dintre locurile pe care coalitia le analizeaza pentru a gazdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental care, impreuna cu un actual si un fost oficial al Departamentului Apararii au refuzat sa li se faca publice numele.
Coalitia negociaza un contract pentru a desfasura antrenamentul cu avioane intr-un loc din Romania, au declarat actualul si fostul oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construieste F-16, sa conduca antrenamentul, au adaugat acestia.
Un purtator de cuvant al Lockheed a readus aminte comentariile facute saptamana aceasta de directorul operational al companiei, Frank St. John, potrivit carora firma este pregatita sa antreneze ucraineni pentru a pilota si a intretine avioanele F-16 imediat ce tarile occidentale vor fi de acord sa le trimita.
Tarile de Jos si Danemarca conduc efortul multinational de instruire, dar partenerii nu au rezolvat inca problema referitoare la tarile care vor furniza aeronavele necesare pentru instruire.
Oficialii europeni nu au dorit sa confirme sau sa infirme faptul ca propunerea de a instrui pilotii ucraineni in Romania este in discutie. Un purtator de cuvant al Ministerului olandez al Apararii ar fi spus doar ca partenerii lucreaza la infiintarea unui centru de antrenament F-16 in Europa de Est.
„Livrarea de F16 nu este in discutie acum. Lucram din greu pentru a incepe antrenamentul F-16 [cu Danemarca pentru a instrui pilotii ucraineni] cat mai curand posibil”, a declarat purtatorul de cuvant. „Livrarea necesita un proces decizional separat”.
Ministrul interimar al apararii din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat ca spera sa poata prezenta un „concept” la timp pentru summitul NATO de la Vilnius din iulie si ca antrenamentul va incepe mai tarziu in aceasta vara.
„In ultimele saptamani am avut mai multe ocazii de a discuta cu colegii mei despre posibile modele de pregatire a pilotilor ucraineni si a personalului de sprijin pentru avioanele F-16. Sunt foarte incantat sa vad ca coalitia pentru pregatirea pilotilor si a personalului de sprijin pentru F-16 se largeste continuu”, a declarat el. „Va fi un pas strategic important pe termen lung”.
Secretarul american al apararii, Lloyd Austin, si presedintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, au primit saptamana trecuta o informare cu privire la progresul grupului, a declarat Austin reporterilor in timpul unei vizite la Bruxelles, adaugand ca „mai este mult de lucru”.
Fortele aeriene ale Romaniei opereaza o flota de 17 avioane F-16 la mana a doua, achizitionate din Portugalia, si urmeaza sa cumpere inca 32 de avioane de la Norvegia. Bucurestiul a aprobat recent un plan de achizitionare a mai avansatului F-35.
Romania joaca un rol esential in misiunea de politie aeriana a NATO, o forta operationala internationala dedicata patrularii continue a cerului european pentru a reactiona rapid la incalcari ale spatiului aerian. Tarile NATO se mobilizeaza in mod regulat pentru a intercepta aeronavele rusesti care zboara in zona.
Intrebat daca sunt in curs de negociere pentru ca pilotii ucraineni sa fie instruiti in Romania, Ministerul Apararii din Romania nu a confirmat si nici nu a negat ca tara este luata in considerare.
„Reiteram faptul ca Romania lucreaza indeaproape cu aliatii sai din NATO, cu partenerii sai din UE, cu partenerii sai strategici si cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura ca natiunea ucraineana are capacitatea de a rezista si de a se opune in mod eficient agresiunii ilegale rusesti si ocupatiei teritoriului suveran al Ucrainei”, se afirma in declaratia Ministerului Apararii.
Alaturi de Danemarca si Olanda, coalitia de pregatire include Marea Britanie, SUA, Portugalia, Norvegia si Belgia. Pilotii ucraineni vor urma mai intai un curs de pregatire de baza si un curs de limba, supervizat de Marea Britanie, inainte de a incepe instructia pe avioane, a anuntat guvernul britanic saptamana trecuta.
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, sustine intr-un interviu televizat ca nu stie cine i-a numit in…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat sambata, cu ocazia lansarii programului de guvernare al PNL,…
Pompierii prahoveni au intervenit pentru asigurarea masurilor specifice de prevenire a incendiilor si pentru acordarea…
Pe reteaua de socializare Telegram, in randul utilizatorilor rusi, circula informatia ca, in noaptea de…
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut intr-un interciu pentru Prima TV ca nu stie cine…
Premierul PSD Marcel Ciolacu s-a aratat indignat, intr-un interviu difuzat sambata de Prima TV, ca…