Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis scrisori catre Bucuresti in care solicita explicatii in legatura cu acuzatiile aduse Roxanei Minzatu (PSD), propunerea Romaniei pentru functia de comisar european, legate de modul dubios in care si-a extins casa din Brasov. Minzatu a avut pana acum explicatii neconvingatoare.
„Au trecut 7 zile de cand Snoop.ro a prezentat investigatia despre casa extinsa ilegal de Roxana Minzatu, propunerea Romaniei pentru functia de comisar european.
Ati vazut in acest interval, a trecut ceva timp, vreun document prezentat de familia Minzatu prin care sa ateste ca au construit legal in centrul municipiului Brasov? Nimic.
A facut vreo conferinta de presa in care sa clarifice situatia?
Intre timp, de la biroul Ursulei von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, vin scrisori catre Bucuresti pentru a explica situatia.
Roxana Minzatu poate deveni vicepresedinte al Comisiei Europene, dar nu poate demonstra ca nu a incalcat legea. Minunat”, a anuntat jurnalistul Cristian Andrei de la snoop.ro, unul dintre autorii investigatiei privind casa lui Minzatu.
Ministerul Culturii a confirmat, intr-un raspuns oficial pentru Snoop.ro, ca extinderea casei Roxanei Minzatu (PSD) nu s-a facut legal. Ministerul arata ca familia Minzatu avea nevoie de un aviz obligatoriu emis de Directia Judeteana de Cultura si Patrimoniu pentru a-si extinde imobilul monument istoric, casa nationalizata cumparata in 2009 cu 17.000 de euro, in centrul orasului Brasov. Lucrarile s-au realizat in perioada 2009 – 2012 si nu au respectat legea privind protejarea monumentelor istorice. Urmatorul pas este sesizarea Politiei, sustine Ministerul Culturii.
Martea trecuta, Roxana Minzatu a fost audiata si in Parlamentul Romaniei, insa presa a fost exclusa.
Dupa audieri, Roxana Minzatu a incercat sa ofere explicatii privind casa din Brasov. Ea a sustinut ca, initial, aceasta casa de 60 mp era improprie locuirii, fiind „o fosta sura pentru animale”, iar tatal ei a facut numeroase demersuri pentru a o cumpara si a putea face reparatiile necesare.
Minzatu a declarat ca locuinta a fost scoasa de la monumente istorice prin procedura legala, deoarece este un corp de cladire 3, „aflat in fundul unei curti colective”. Ea sustine ca la adresa la care locuieste sunt trei corpuri de cladire, dar anexele nu sunt monumente istorice, ci doar casa de la strada.
Comisarul desemnat propus de Romania, Roxana Minzatu, va fi audiata marti, 12 noiembrie, intre orele 15:30 si 18:30 (ora Romaniei), in comisiile parlamentare EMPL si CULT. Comisiile invitate sunt LIBE si FEMM.
Fiecare audiere dureaza trei ore. Comisarul desemnat va face o declaratie introductiva de 15 minute, care va fi urmata de intrebari din partea eurodeputatilor. Fiecarui grup politic ii va fi alocat un numar de minute, pe care il va repartiza dupa cum considera de cuviinta membrilor sai care participa la audiere. Comisarul desemnat va avea la dispozitie un numar dublu de minute pentru a raspunde fata de minutele alocate intrebarii. Inainte de incheierea audierii, comisarul desemnat poate sa faca o scurta declaratie finala.
Presedintele si reprezentantii grupurilor politice (coordonatorii) comisiilor implicate in audieri se vor intalni fara intarziere dupa incheierea audierilor. Ei vor evalua daca comisarul desemnat respectiv detine calificarile necesare atat pentru a deveni membru al Comisiei Europene, cat si pentru a-si indeplini sarcinile din portofoliul care i-a fost atribuit.
In termen de 24 de ore de la finalizarea evaluarii, coordonatorii vor trimite o scrisoare de recomandare confidentiala care va fi analizata de Conferinta presedintilor de comisii parlamentare (CCC) si trimisa, ulterior, Conferintei presedintilor (COP – Presedintele Parlamentului si presedintii grupurilor politice).
Coordonatorii comisiilor pot ajunge la un consens privind aprobarea (sau respingerea) unui comisar desemnat. Daca opiniile lor sunt divergente, este necesara aprobarea in randul coordonatorilor care reprezinta cel putin doua treimi dintre membrii comisiei.
In situatia in care coordonatorii nu intrunesc o majoritate de doua treimi pentru a aproba (sau a respinge) un candidat, ei pot cere informatii suplimentare prin intermediul unor intrebari scrise. Ei pot si sa reia audierea, caz in care este necesar acordul prealabil al Conferintei presedintilor (COP). Audierea suplimentara are scopul sa clarifice aspectele ramase nesolutionate si nu poate dura mai mult de 1,5 ore. Daca nu se intruneste o majoritate simpla in randul coordonatorilor pentru oricare dintre aceste etape, presedintele convoaca o reuniune a comisiei parlamentare pentru a supune la vot aprobarea candidatului (cu usile inchise, vot secret, prin majoritate simpla).
In urma eventualelor intrebari scrise si/sau dupa reluarea audierii de confirmare, coordonatorii aproba comisarul desemnat cu o majoritate de cel putin doua treimi. Daca acest lucru nu se intampla, presedintele va convoca o reuniune a comisiei si va organiza un vot secret privind capacitatea candidatului de a-si indeplini atributiile. Acest vot necesita doar o majoritate simpla pentru a recomanda aprobarea candidatului.
Dupa finalizarea tuturor audierilor, Conferinta presedintilor de comisii parlamentare (CCC) va evalua rezultatul acestora si va transmite concluziile Conferintei presedintilor. Conferinta presedintilor va analiza scrisorile de evaluare primite de la comisiile competente si recomandarile Conferintei presedintilor de comisie. Ea va face apoi o evaluare finala si, pe 21 noiembrie, va declara audierile inchise. Scrisorile de evaluare vor fi publicate dupa ce Conferinta presedintilor declara toate audierile inchise.
Dupa incheierea audierilor, presedinta aleasa a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta colegiul complet al comisarilor si programul sau in plen. Prezentarea va fi urmata de o dezbatere cu deputatii europeni. Orice grup politic sau cel putin a douazecea parte dintre membrii Parlamentului (pragul redus) poate depune o propunere de rezolutie.
Intreaga Comisie Europeana trebuie sa primeasca aprobarea Parlamentului (cu majoritatea voturilor exprimate, vot prin apel nominal). Votul este planificat sa aiba loc in sesiunea plenara din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.
Dupa ce este confirmata de Parlament, Comisia trebuie numita oficial de Consiliul European, hotarand cu majoritate calificata.
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…
Cotele privind sansele candidatilor de a castiga Presedintia Romaniei arata ca Marcel Ciolacu este pe…
Fara prea mult tam-tam, Taiwanul devine unul dintre cei mai mari sustinatori ai fortelor aeriene…
Cristian Andrei, jurnalistul de investigatii care a dezvaluit modul dubios in care Roxana Minzatu si-a…
Mircea Geoana, fost sef al PSD si actual candidat la Presedintie, sustine ca celebrele ceasuri…
Unul dintre cele mai frumoase conace din judetul Botosani, Conacul Alexandrescu din localitatea Guranda, este…