Romania, criticata pentru mentinerea legaturilor cu institutii militare si de politie din China, in Raportul anual de politica externa al Senatului american. Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” este data ca exemplu

externe

China, colaborare, militari, politie, sectii, strainatate, amenintare, Romania

Raportul anual al Comisiei de politica externa a Senatului american, dat publicitatii miercuri, atrage atentia asupra pericolului reprezentat de actiunile subversive ale Rusiei si Chinei, actiuni derulate, atrag atentia autorii, chiar si in state membre ale NATO, precum Romania.

De la invazia din 2022 a Ucrainei, alianta Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-a concentrat, in mod normal, asupra amenintarilor reaparute din partea Rusiei. NATO a fost infiintata pentru a face fata acestor provocari si ar trebui sa ramana o prioritate. Cu toate acestea, sprijinul Chinei pentru razboiul Rusiei, capacitatile sale nucleare in crestere, propaganda anti-NATO, prezenta in crestere in Arctica si capacitatile cibernetice ofensive, pentru a numi cateva actiuni, au pus alianta in alerta.

In 2022, NATO a lansat un nou concept strategic care, pentru prima data, a identificat Republica Populara Chineza (RPC) drept o preocupare serioasa si o amenintare potentiala. Aceste doua amenintari, Rusia si China, precum si aprofundarea aliantei lor strategice necesita o atentie deosebita din partea aliantei. Desi este putin probabil ca China sa devina un combatant direct intr-un razboi intre Rusia si NATO, controlul sau asupra nodurilor de infrastructura cheie – in special porturile si retelele logistice care le sustin – ar putea juca un rol decisiv in rezultatul unui conflict in Europa.

De asemenea, NATO trebuie sa fie mai bine pregatita pentru o situatie in care Statele Unite trebuie sa isi retraga o parte din puterea militara din Europa pentru a raspunde actiunilor Chinei in Asia de Est. In sfarsit, Statele Unite si Europa, in special membrii europeni ai NATO, trebuie sa se uneasca pentru a preveni implicarea Chinei in orice diplomatie privind Ucraina si reconstructia acesteia. In prezent, ambele parti ale Atlanticului sunt, in cel mai bun caz, lipsite de entuziasm cu privire la riscurile implicarii RPC.

Legitimarea planului de pace al Chinei in Ucraina si permiterea unui rol pentru China in incheierea razboiului sunt profund naive si ingrijoratoare. Din pacate, se arata in Raport, academiile militare ale unor tari NATO mentin parteneriate si legaturi cu institutii de invatamant chineze.

Academia Fortelor Terestre Nicolae Balcescu din Romania are un acord oficial de cooperare cu Universitatea de Inginerie a Armatei din Nanjing. In afara de aceste parteneriate, China a cautat „agresiv” sa recruteze fosti piloti militari din SUA si NATO pentru a obtine informatii despre antrenamentele si tacticile occidentale si pentru a antrena piloti ai fortelor aeriene si navale chineze, demonstrand amploarea riscurilor legate de serviciile de informatii. Comisariatele de politie chineze din strainatate au devenit un exemplu foarte vizibil al incercarilor secrete ale Chinei de a exercita represiunea in strainatate.

O pereche de studii din 2022 a dezvaluit existenta a peste 100 de sectii de politie in strainatate care functioneaza in orase din intreaga lume, inclusiv cel putin doua in Statele Unite si 47 in Europa. Intr-un caz tulburator, s-a aratat ca o sectie de politie chineza din Dobroesti, Romania, functiona in baza unui memorandum formal cu departamentul de politie al orasului.

Totodata, ofiteri de politie din China au fost invitati oficial in  Serbia, Croatia si Ungaria pentru a efectua  patrulari alaturi de fortele de ordine locale, sub  sub pretextul sprijinirii populatiilor locale vorbitoare de chineza  si a turistilor. Italia a gazduit, de asemenea  ofiteri de politie chinezi, dar de atunci a incheiat  programul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: