Categories: news

Romania, fruntasa la mame minore, dar educatia sexuala lipseste din programa scolara

Romania se confrunta cu o rata alarmanta a mamelor minore, situandu-se pe primul loc in Uniunea Europeana la acest capitol. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in 2021, tara noastra a inregistrat 8.024 de mame cu varsta sub 18 ani, dintre care 745 aveau intre 10 si 14 ani.

In ciuda acestor statistici alarmante, introducerea educatiei sexuale ca materie obligatorie in scoli intarzie. Consiliul National al Elevilor (CNE) solicita ca aceasta disciplina sa devina obligatorie in toate scolile din Romania, subliniind prin campania „Educa astazi, pentru a preveni ziua de maine” ca educatia sexuala ar contribui semnificativ la reducerea sarcinilor nedorite si a bolilor cu transmitere sexuala, informeaza adevarul.ro.

„Educatia sexuala ii pregateste pe tineri pentru viata, contribuind la prevenirea sarcinilor nedorite, a bolilor cu transmitere sexuala, si promovand relatiile bazate pe respect reciproc,” a transmis CNE intr-un comunicat oficial.

Elevii atrag atentia ca, „in timp ce candidatii la prezidentiale dezbat despre avort, o realitate dureroasa ramane ignorata: Romania detine recordul tragic al mamelor minore din UE. In spatele acestor cifre se afla povesti de viata marcate de provocari si renuntari timpurii.”

Ionela Cociorva, profesoara de Biologie la Colegiul National I.L. Caragiale din Bucuresti, subliniaza ca introducerea educatiei sexuale obligatorii implica schimbari semnificative in structura curriculara. „Pentru ca aceasta disciplina sa fie obligatorie, ar trebui inclusa in trunchiul comun si sa intre in norma didactica a unui profesor, cel mai probabil de biologie,” explica ea.

Cociorva considera ca materia ar trebui sa fie parte a unei discipline mai largi, numita „Educatie pentru sanatate,” care sa includa aspecte de educatie sexuala si sa fie adaptata varstei si nevoilor elevilor.

Ea sugereaza ca orele de educatie sexuala ar trebui sustinute de specialisti precum medici, psihologi sau sociologi, pentru a oferi o baza solida de cunostinte. „In realitate, materiile clasice deja ating subiecte din educatia sexuala.

De exemplu, la Anatomie, elevii din clasele a VI-a, a VII-a, a X-a si a XI-a invata despre sistemul reproducator, sarcina, conceptie, contraceptie si boli cu transmitere sexuala,” mentioneaza Cociorva, adaugand ca contraceptia este chiar inclusa in programa de Bacalaureat.

Iuliana Constantinescu, reprezentanta a parintilor la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Bucuresti, considera ca educatia sexuala este esentiala, dar subliniaza necesitatea unei pregatiri adecvate a profesorilor.

Constantinescu atrage atentia ca unii profesori sunt ei insisi martori tacuti la cazuri de violenta sau chiar agresori, comportamente pe care ar trebui sa le raporteze. „Aleg sa nu se implice. Mi-as dori ca dascalii sa aiba puterea reactiei. De foarte multe ori observa comportamente nepotrivite in jurul lor, dar aleg sa priveasca in alta parte,” declara Constantinescu.

Ea subliniaza ca profesorii au nevoie de instruire in comunicarea cu elevii si in intelegerea nevoilor acestora. „Profesorii au nevoie de formare pe multe paliere. Scoala nu-i invata cum sa se comporte in preajma unui copil, cum sa comunice eficient. E nevoie de tact, de capacitatea de a adapta discursul in functie de varsta copilului si de nivelul sau de intelegere,” explica Constantinescu.

In prezent, educatia sexuala este acoperita partial in cadrul materiei optionale „Educatie sanitara,” disponibila doar in anumite scoli si licee. Profesorii subliniaza ca multi elevi de liceu prefera optionale care ii ajuta direct in pregatirea examenelor, cum ar fi limba engleza, necesara pentru Bacalaureat. „Materii precum Educatie sanitara, Educatie financiara sau Educatie juridica cu greu isi fac loc in orarul elevilor. Cei mai multi opteaza pentru materii care ii ajuta efectiv in pregatirea pentru examenele nationale,” spun profesorii.

Mai mult, materiile optionale se confrunta cu dificultati de integrare intr-un orar deja incarcat, unde materiile de baza precum Limba romana, Matematica, Fizica sau Biologia sunt prioritare.

Desi exista un consens intre elevi, parinti si profesori cu privire la necesitatea educatiei sexuale, implementarea acesteia ca materie obligatorie ridica numeroase provocari administrative si pedagogice.

Consiliul National al Elevilor, parintii si cadrele didactice recunosc importanta acestei discipline, dar subliniaza ca pentru a avea un impact pozitiv, educatia sexuala trebuie sa fie bine structurata, adaptata varstei elevilor si predata de cadre specializate si instruite in acest sens.

Urmareste-ne si pe:
Anca Ionescu

Share
Published by
Anca Ionescu

Recent Posts

SUA si Marea Britanie au atacat capitala Yemenului, Sanaa. Noua atacuri, ca raspuns la actiunile militantilor Houthi

Statele Unite si Marea Britanie au lansat atacuri asupra capitalei Yemenului Sanaa, guvernoratului Amran si…

15 minute ago

„Rusia acuza Canada de dezinformare: Ambasadorul canadian, convocat la Moscova in scandalul „acuzatiilor false” de sabotaj NATO

Rusia a convocat vineri un reprezentant al ambasadei Canadei la Moscova pentru a exprima un…

44 de minute ago

Legea pentru pacientii cu boli rare, doar pe hartie. Tinerii de peste 18 ani, intampinati cu dificultate in spitalele de pediatrie

In ciuda prevederilor legale care ar trebui sa asigure continuitatea ingrijirii medicale pentru tinerii cu…

52 de minute ago

Incendiu intr-un mall din Alba Iulia, provocat de un copil lasat nesupravegheat

Un incident alarmant a avut loc la Carolina Mall din Alba Iulia, unde un incendiu…

O oră ago

Cubul Rubik a implinit 50 de ani

Inventatorul cubului Rubik a sarbatorit sambata 50 de ani de la crearea jocului care a…

12 ore ago