Romania, in Spatiul Schengen maritim si aerian, din 31 martie. Politistii de frontiera vor fi in continuare prezenti in incinta aeroporturilor
Incepand din 31 martie, modul in care cetatenii romani vor calatori spre tari din Spatiul Schengen se modifica. Inspectorul general al Politiei de Frontiera, Cornel Laurian Stoica a prezentat, duminica, noile reguli aratand ca romanii care calatoresc aerian si maritim nu se vor mai opri la tonetele de control ale Politiei de Frontiera, ci vor merge direct spre portile de imbarcare. El a precizat insa ca politistii de frontiera se vor afla in aeroporturi pentru a face verificari inopinate. Au fost prezentate si conditiile de calatorie pentru cetatenii romani minori.
„Aeroportul International «Henri Coanda» Bucuresti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, incepand cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontiera pentru cetatenii statelor Schengen.
De la aceasta data controalele la frontierele aeriene si maritime se elimina, iar persoanele se vor putea deplasa catre sau dinspre alte state membre Schengen fara a fi supuse controalelor de frontiera.
Fara control de frontiera pentru deplasarile in Spatiul Schengen
Incepand cu 31 martie anul curent, cetatenii care calatoresc in statele din Spatiul Schengen nu vor mai trebui sa treaca prin controlul de frontiera.
Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Politiei de Frontiera pentru a le fi verificate documentele de calatorie, acestia urmand sa mearga direct catre portile de imbarcare. Subliniez faptul ca in sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligatie suplimentara”, a declarat inspectorul general al Politiei de Frontiera, duminica, potrivit news.ro.
In continuare, politistii de frontiera se vor afla in aeroporturi si vor face verificari, daca au unele suspiciuni.
”Insa, politistii de frontiera vor fi in continuare prezenti in incinta aeroporturilor si vor efectua actiuni politienesti aleatorii si inopinate pentru a verifica identitatea si situatia legala a persoanelor, dar si pentru a preveni si combate posibile fapte ilegale.
Actiunile politienesti se vor efectua in baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Intr-un astfel de caz, politistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei si verificari in bazele de date operative.
Politistii vor avea in dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificari. In situatia in care suspiciunile nu se confirma, persoana isi poate continua calatoria. Daca acestea se confirma, persoanei i se va intrerupe calatoria si se vor aplica masuri legale.
Persoanele urmarite general sau international vor fi retinute si predate autoritatilor competente, iar celor care se constata ca au comis infractiuni – detin substante interzise, documente false sau falsificate, sunt migranti ilegali – li se vor intocmi actele premergatoare cercetarii penale”, a precizat Cornel-Laurian Stoica.
Cazierul judiciar, valabil si in format electronic. Copiii nu vor avea nevoie de avize suplimentare
Au fost prezentate si conditiile de calatorie pentru minori, incepand cu 31 martie.
”In ceea ce priveste cetatenii romani minori, ca si in cazul adultilor, acestia nu vor mai efectua controlul de frontiera si vor merge, de asemenea, direct catre poarta de imbarcare.
Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putand sa calatoreasca in spatiul Schengen cu aceleasi documente ca si pana in prezent”, a aratat Stoica.
El a amintit care sunt documentele necesare la iesirea din tara in cazul cetatenilor romani minori.
”Daca minorul calatoreste insotit doar de un parinte sau de o terta persoana sunt necesare: document de calatorie valabil; acordul celuilalt parinte daca calatoreste insotit doar de unul dintre parinti; acordul ambilor parinti cand calatoreste insotit de alta persoana decat parintele; doar documentul de calatorie daca se deplaseaza la domiciliu/resedinta si face dovada in acest sens; doar acordul unuia dintre parinti cand se deplaseaza la studii/concursuri/tratament medical si face dovada scopului declarat al calatoriei.
Daca minorul are peste 16 ani si calatoreste neinsotit va avea nevoie de: document de calatorie valabil; acord din partea ambilor parinti; doar document de calatorie daca face dovada domiciliului/resedintei in tara in care calatoreste”, a aratat Stoica.
Pentru a verifica daca cetatenii romani minori si insotitorii acestora sunt in posesia documentelor necesare, politistii de frontiera pot face verificari aleatorii in incinta aeroportului.
„Daca se constata ca acestea nu sunt in posesia lor, nu li se va permite iesirea din tara. Insotitorii minorilor, altii decat parintii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligati sa prezinte certificatul de cazier judiciar in format fizic, acesta este consultat electronic de catre politistul de frontiera.
Insa, daca politistul de frontiera constata ca insotitorul minorului a savarsit anumite infractiuni prevazute de lege, acestuia nu i se va permite iesirea din tara cu minorul.
Este vorba despre urmatoarele infractiuni: omor; infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale; infractiuni privitoare la traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate in mod ilegal; infractiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de tesuturi sau organe umane; infractiuni de terorism”, a precizat inspectorul general al Politiei de Frontiera.
Deplasarile catre state non-Schengen se vor supune controalelor ca si pana acum
Pentru deplasarile catre state non-Schengen, atat pentru adulti, cat si pentru minorii romani, conditiile de calatorie raman neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Politiei de Frontiera.
”Vreau sa va asigur ca Politia de Frontiera Romana este pregatita pentru integrarea in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima incepand cu data de 31 martie.
Pe langa regandirea dispozitivului si a masurilor de ordin organizatoric, care au ca scop protectia cetatenilor, in special a cetatenilor romani minori, au fost dispuse masuri si pentru facilitarea tranzitului frontierei de catre cetatenii care calatoresc in statele non-Schengen. Una dintre masuri a constat in relocarea portilor automate de control, pe care le vedeti in spatele meu. Ele reprezinta o solutie moderna cu ajutorul careia se poate procesa un numar mare de cetateni europeni care se deplaseaza catre state din afara Spatiului Schengen intr-un interval scurt de timp.
Acestea sunt de un real ajutor, avand in vedere fluxul mare de calatori de pe Aeroportul International «Henri Coanda». Numai anul trecut acesta a fost tranzitat de aproximativ 15 de milioane de persoane, cu o medie de 43.000 de persoane pe zi in sezonul estival”, a explicat inspectorul general al Politiei de Frontiera Cornel-Laurian Stoica.