Recenta majorare cu un procent a ratei dobanzii de catre Banca Nationala a Romaniei plaseaza Romania in top 5 al tarilor cu cele mai mari dobanzi de referinta din Uniunea Europeana si in primele zece tari cu dobanzi ridicate din Europa, potrivit unei analize eToro, remisa, luni, Aegrpres.
Romania se claseaza pe locul 9-10 la egalitate cu Islanda (4,75%), inaintea noastra aflandu-se Polonia (6,5%), Cehia (7%) si Ungaria ( 7,75%). Cu exceptia Islandei, acesta este si top 5 al tarilor din Uniunea Europeana cu cele mai mari rate.
Cea mai mare dobanda de referinta din Europa apartine Ucrainei (25%), urmata de Moldova (18,5%), Turcia (14%), Belarus (12%) si Rusia (9,5%).
Polonia a majorat saptamana trecuta rata dobanzii cu doar 0,5%, mai putin decat asteptarile pietei, care erau de 0,75%, desi are in continuare o inflatie in crestere, care in luna iunie s-a ridicat la 15,6%. Rata reala a dobanzii – care se calculeaza prin scaderea ratei inflatiei din rata dobanzii – este la -9,1%, mai mica decat cea din Romania, care este de -9,74%.
Daca lasam la o parte Ucraina, Ungaria are cea mai mica rata reala a dobanzii din Europa, de doar -2,95%. In ciuda acestui fapt si a unei miscari foarte agresive a Bancii Centrale, care a majorat ratele la depozitele pe o saptamana cu 2%, pana la 9,75%, foarte aproape de rata inflatiei de 10,7%, forintul si-a continuat devalorizarea fata de dolarul american. Acesta a ajuns la aproape 25% de la inceputul anului in raport cu dolarul american si la aproape 12% fata de euro.
Fed-ul american a publicat minutele sedintelor sale care indica si mai multe majorari viitoare in incercarea de a impiedica inflatia sa se agraveze. Factorii de decizie au majorat ratele dobanzilor cu 0,75% luna trecuta si au sustinut majorarea acestora la urmatoarea sedinta din iulie, fie cu 0,50%, fie cu 0,75%, potrivit minutelor.
Acest lucru arata ca membrii Fed au recunoscut ca intarirea politicii ar putea incetini ritmul de crestere economica pentru o perioada, dar au considerat ca revenirea inflatiei la 2% este esentiala pentru a atinge nivelul maxim de ocupare a fortei de munca in mod sustinut. Cele mai recente miscari ale bancilor centrale europene arata aceeasi filosofie. Investitorii privesc spre BCE pentru a vedea daca va urma exemplul Fed.
Dolarul american a continuat sa se aprecieze in raport cu euro si cu alte monede europene, inclusiv fata de leu, iar unele rapoarte indica faptul ca se va ajunge la paritate. Aceasta pozitie a Fed, care este gata sa tranzactioneze cresterea economica in schimbul reducerii inflatiei, este considerata de piete mai putin periculoasa decat riscul cu care se confrunta Europa ca Rusia sa intrerupa livrarile de gaze naturale. Strategul global privind pietele monetare, Kit Juckes, considera ca, desi dependenta energetica a Europei de Rusia este in scadere, aceasta scadere nu este suficient de rapida pentru a evita recesiunea daca gazoductul se inchide. In cazul in care acest lucru se va intampla, am putea asista la o noua depreciere de 10% a monedei euro in raport cu dolarul, ceea ce va aduce monedele la paritate pentru prima data din 2002 incoace.
In timp ce un euro ieftin este bun pentru exporturi, privarea Europei de gaze naturale va impiedica industria sa produca mai multe bunuri. Vedem deja in Germania inceputul problemelor pe care le aduce pretul ridicat al gazelor. Dar, in mijlocul acestor incertitudini, incepem sa vedem primele semne bune care indica o atenuare a inflatiei. Presiunea asupra lanturilor de aprovizionare a continuat sa scada in iunie, desi se afla inca la niveluri istorice ridicate.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…