Categories: actualitate

„Romania isi va indeplini in timp record tinta de inmagazinare a gazelor naturale pentru iarna viitoare”, promite Sebastian Burduja

Romania are inmagazinate, in prezent, 2,8 miliarde mc de gaze naturale in depozitele subterane, ceea ce reprezinta peste 88% din capacitatea totala de stocare, in conditiile in care, potrivit directivelor europene, trebuie sa aiba depozitele pline in proportie de 85% la 1 septembrie, a anuntat vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Regulamentul de Punere in Aplicare (UE) 2023/2633 al Comisiei Europene (din 20 noiembrie 2023) prevede ca Romania trebuia sa aiba depozitele pline in proportie de 65% pana la data de 1 iulie si de 85% pana la data de 1 septembrie. Acelasi act normativ prevede si ca, la inceputul perioadei de iarna (1 noiembrie), obiectivul de constituire de stocuri de gaze naturale este de 90% din capacitatea de inmagazinare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei.

„Zilnic, Romania produce aproximativ 25 milioane mc de gaze naturale, consuma circa jumatate, iar alte 10 – 11 milioane mc se inmagazineaza. Cum deja avem 2,8 miliarde mc de gaze naturale inmagazinate, pana la atingerea tintei de 90% mai este extrem de putin. In cateva zile ne vom indeplini in timp record tinta trasata de Comisia Europeana pentru 1 noiembrie. Sigur ca nu ne vom opri aici! Vom continua sa inmagazinam gaze naturale pana vom atinge 100% din capacitatea de stocare. Cel mai probabil, asa cum am facut si anul trecut, vom face si „supraplinul”, trecand peste nivelul de 100%”, a declarat Burduja, citat in comunicat.

Potrivit acestuia, stocarea gazelor naturale pentru iarna este cu atat mai importanta cu cat Ucraina a anuntat ca nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor rusesti pe teritoriul sau. Totodata, ministrul de resort a anuntat ca se lucreaza la actul normativ care vizeaza masurile privind nivelul de siguranta si securitate in functionare a Sistemului electroenergetic national si masurile in legatura cu realizarea stocurilor de siguranta ale acestui sistem in ceea ce priveste combustibilii si volumul de apa din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.

„Este o veste buna mai ales in actualul context, al agresiunii Moscovei impotriva Ucrainei, tara prin care tranzita majoritatea gazului rusesc exportat in Europa. Mai mult, Kievul a anuntat ca nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor rusesti pe teritoriul sau, ceea ce face si mai importanta stocarea gazelor naturale pentru iarna, atat pentru noi, cat si pentru onorarea eventualelor solicitari de sprijin din partea fratilor nostri de dincolo de Prut. De altfel, deja am inceput sa lucram la elaborarea Hotararii de Guvern ce vizeaza masurile privind nivelul de siguranta si securitate in functionare a Sistemului electroenergetic national, precum si masurile in legatura cu realizarea stocurilor de siguranta ale acestui sistem in ceea ce priveste combustibilii si volumul de apa din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Ca orice bun gospodar, si noi, la Ministerul Energiei, ne facem vara sanie, ca sa trecem iarna cu bine”, a declarat Sebastian Burduja.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Grebla: „Nu am gasit niciun vot furat”. Noi atacuri la adresa lui Clotilde Armand

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla, a afirmat, joi, ca "fair-play-ul electoral a cam disparut…

43 de minute ago

Concluziile sedintei CSAT: „Romania este direct interesata ca pe teritoriul national sa existe capacitati industriale care sa poata asigura producerea de tehnica militara moderna”

Romania este direct interesata ca pe teritoriul national sa existe capacitati industriale care sa poata…

40 de minute ago

Targoviste: O pensionara a murit dupa ce soferul autobuzului a franat brusc. Alte doua victime au ajuns la spital

O femeie in varsta de 76 de ani a murit, joi, in Targoviste dupa ce…

O oră ago

Europa a decis sa se descurce fara gazul rusesc in aceasta iarna. Depozitele europene sunt pline in proportie de peste 90%

Dupa ce au renuntat la importurile din Rusia, tarile europene primesc gaze din Norvegia si…

58 de minute ago