Indicele de Perceptie a Coruptiei, lansat, marti, de Transparency International reflecta modul in care experti independenti si din mediul de afaceri, percep coruptia existenta in sectorul public din 180 de state. Romania are 46 de puncte din 100, iar mai slab decat noi stau doar Bulgaria, cu 45 de puncte si Ungaria cu 42. Clasamentul este intocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, in care zero inseamna „foarte corupt”, iar 100 „deloc corupt”.
Datele reflecta deficiente semnificative in privinta statului de drept, potrivit Indicelui de Perceptie a Coruptiei 2023. Intr-un comunicat de presa al Transparency International Romania, se arata ca majoritatea statelor au facut progrese minime sau deloc in ceea ce priveste combaterea coruptiei in sectorul public.
La nivelul Uniunii Europene eforturile anti-coruptie au stagnat ori sunt in declin in majoritatea statelor membre. „Media UE ramane constanta in ultimii cinci ani, la 64 de puncte. Cu 46 de puncte din 100 posibile, Romania ramane in continuare in randul tarilor UE cu cele mai slabe performante, alaturi de Bulgaria (45 de puncte) si Ungaria (42 de puncte), ceea ce reflecta deficiente semnificative in privinta statului de drept.
Scorurile sub 50 de puncte, inacceptabil de scazute
Conform metodologiei Transparency International, „scorurile sub 50 de puncte sunt inacceptabil de scazute, mai ales prin comparatie cu media regionala. In plus, schimbarile de 1-2 puncte de la un an la altul de regula reflecta marja de eroare, mai ales daca acestea nu sunt constante”, se arata in comunicat, conform euractiv.ro.
Conform comunicatului, comparativ cu anul 2014, tara noastra are un plus de trei puncte, insa evolutia nu a fost una liniara.
„Intre anii 2014 si 2016 a inregistrat un avans de cinci puncte, de la 43 in 2014 la 46 in 2015 si 48 de puncte in 2016. In urmatorii ani, Romania a pierdut patru puncte, ajungand in 2019 la doar 44, iar de atunci a recuperat doar doua puncte.
In anii 2022 si 2023 scorul este acelasi, de doar 46 de puncte, mult sub media UE. Bulgaria a avut un parcurs similar, cu scoruri care au variat intre 41 si 44 de puncte in ultimii 10 ani.
De remarcat ca in 2023 este prima data cand Bulgaria ajunge la 45 de puncte. In schimb, Ungaria a inregistrat un declin constant in clasament, de la 54 de puncte in 2014, la doar 42 de puncte in 2023, situandu-se astfel pe ultimul loc la nivelul UE”, se precizeaza in document.
Infiintarea de institutii noi nu asigura automat rezultate mai bune in materie de coruptie
Conform Transparency International, sunt necesare actiuni constante care sa asigure consolidarea integritatii publice.
„La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene s-a constatat ca masurile anti-coruptie continua sa fie subminate de slabirea mecanismelor de tip checks and balances, menite sa asigure control si echilibru in statul de drept.
Totodata, aprobarea unor legi si reglementari noi sau infiintarea de noi agentii sunt masuri care nu duc automat la asigurarea unui control mai bun in materie de coruptie. In multe tari, printre care si Romania, exista inca un decalaj mare intre prevederile actelor normative si modul in care acestea sunt implementate.
Sunt necesare asadar actiuni si masuri constante care sa asigure atat imbunatatirea mecanismelor anti-coruptie, cat si consolidarea integritatii publice”, se spune in document.
Necesitatea adoptarii Codului de procedura administrativa
La nivel national, recomandarile Transparency International Romania includ:
– actualizarea legislatiei in domeniul integritatii publice, pentru remedierea lacunelor si a inconsecventelor legislative existente in prezent si imbunatatirea claritatii reglementarii in domeniul integritatii publice;
– imbunatatirea transparentei organizationale si decizionale, inclusiv prin consultari publice eficiente si acces facil la informatii de interes public, corelat cu prevederile din Strategia Nationala Anticoruptie;
– actualizarea procedurilor de raportare interna si instituirea de canale eficiente de raportare, corelat cu prevederile Legii nr. 361/2022 privind protectia avertizorilor in interes public;
– standardizarea si clarificarea procedurilor administrative prin adoptarea Codului de procedura administrativa;
– adoptarea unei legislatii avansate care sa clarifice unitar statutul, cariera si eficienta resurselor umane din administratia publica;
– utilizarea Pactelor de Integritate ca instrument de monitorizare a achizitiilor publice, in special pentru procedurile de achizitii si contractele cu risc crescut de aparitie a neregulilor, incidentelor de integritate sau fraudelor.
Transparency International Romania reitereaza faptul ca este nevoie de o implicare constanta a tuturor reprezentantilor societatii, de la clasa politica si institutii publice, la mediul privat si cetateni, fiecare avand rolul si responsabilitatea sa in consolidarea integritatii publice.
(Foto: twitter.com/TI_EU)
Desi Clujul asteapta de ani de zile constructia unui spital de copii, proiectul ramane la…
Washingtonul nu exclude cresterea arsenalului sau nuclear in viitor, insa decizia in acest sens va…
Elon Musk, noul consilier al presedintelui ales al SUA Donald Trump, s-a intalnit luni cu…
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…