Ministerul Afacerilor Externe a precizat vineri ca respinge categoric afirmatiile purtatoarei de cuvant a Ministerului de Externe al Rusiei Maria Zaharova privind intentia de consolidare a prezentei militare americane si NATO pe teritoriul Romaniei. MAE roman adauga ca respinge si amenintarile formulate de partea rusa, „inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le considera total neadecvate in raport cu spiritul cooperarii internationale si al dezvoltarii pasnice a relatiilor internationale”.
„Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegatiile si amenintarile formulate de partea rusa, prin purtatorul de cuvant al MAE rus, la data de 13 august 2020, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le considera total neadecvate in raport cu spiritul cooperarii internationale si al dezvoltarii pasnice a relatiilor internationale”, au transmis reprezentantii MAE intr-o precizare de presa remisa vineri News.ro.
Ministerul roman de Externe „reitereaza ca procesul aliat de consolidare a securitatii in regiunea Marii Negre este parte a raspunsului legitim si conform dreptului international la intensificarea provocarilor la adresa securitatii euro-atlantice dupa anexarea ilegala a peninsulei Crimeea si aprofundarea de catre Federatia Rusa a eforturilor de militarizare a bazinului Marii Negre. In repetate randuri, atat NATO, cat si aliatii au evidentiat clar ca masurile adoptate in acest scop sunt pur defensive si conforme cu angajamentele internationale, pe care Alianta Nord-Atlantica le respecta strict”.
Sursa citata a mai spus ca „Actul Fondator NATO-Rusia invocat de partea rusa, se refera in Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a tuturor statelor, precum si la dreptul acestora de a alege mijloacele in vederea asigurarii propriei securitati”.
Purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat in briefingul de presa de joi planurile SUA privind desfasurarea in Romania a unei parti din unitatile militare americane retrase din Germania – asa cum au declarat recent reprezentanti de rang inalt ai armatei Statelor Unite – si a denuntat faptul ca aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-si spori prezenta militara in Polonia si in tarile baltice, se inscriu in strategia NATO de creare a unui „arc de tensiune” la granitele de vest ale Federatiei Ruse, potrivit unei sinteze a briefingului postat pe site-ul MAE rus.
„Washingtonul nu ascunde ca aceste masuri fac parte din eforturile de consolidare a asa-numitei ‘axe nord-sud’ de la Marea Baltica pana la Marea Neagra, destinata sa devina linie de ‘descurajare’ a Rusiei. Romania este considerata in cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea fortei in regiunea Marii Negre”, a mentionat Zaharova.
„Se vede clar tendinta de sporire sistematica a gruparii de forte SUA-NATO in asa-numita zona ‘de langa frontiera’, ceea ce in terminologia Aliantei inseamna granitele vestice ale Rusiei”, a spus ea in continuare, adaugand ca ”in momentul de fata este vorba de aparitia in regim aproape permanent a unor contingente semnificative ale SUA si ale aliatilor lor in Europa de Est, adica acolo unde nu au mai fost niciodata inainte”. ”Faptul ca o astfel de prezenta este numita cazuistic rotatie continua nu schimba esenta problemei”, considera reprezentanta MAE rus.
„Acesti pasi, daca vor fi facuti, pun in pericol prevederea stabilita in Actul fondator NATO-Rusia privind angajamentul (Aliantei) de a nu desfasura forte combatante semnificative in noile tari membre ale Organizatiei”, a afirmat ea. „Toate acestea marturisesc intentia Statelor Unite si a aliatilor lor din NATO de a continua sa formeze un fel de arc de tensiune de-a lungul liniei de contact cu Rusia in detrimentul securitatii europene”, sustine Zaharova.
„Este clar ca astfel de tentative provocatoare nu vor ramane fara un raspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat in considerare si in capitalele acelor tari din Europa de Est, care zi si noapte se gandesc ce ar mai putea sa inventeze in materie de rusofobie, invitand pe teritoriul lor soldati americani. Le sfatuim sa cantareasca minutios toate riscurile si sa se gandeasca serios la consecinte”, a avertizat purtatoarea de cuvant a MAE rus.
Recent, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Grusko, a declarat ca aspiratia tarilor din Europa de Est de a gazdui trupe americane nu va contribui la consolidarea securitatii acestor state.
Reactia MAE al Rusiei intervine dupa ce seful Fortelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, si seful Fortelor Terestre ale Armatei SUA dislocate in Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, au efectuat saptamana trecuta (in perioada 7-9 august) o vizita in Romania in cadrul careia au abordat cu responsabili de la Bucuresti problema „rotatiei mai multor forte in regiunea Marii Negre, in particular in Romania”, conform unui comunicat al Ministerului Apararii Romaniei transmis vinerea trecuta.
Discutiile cu oficialii romani au vizat numarul de soldati americani ce urmeaza sa fie dislocati suplimentar in Romania si locurile in care acestia se vor afla, a afirmat generalul James C. McConville, subliniind cresterea cooperarii militare cu Romania, dupa intalnirea de la MApN, cu ministrul apararii, Nicolae Ciuca, si cu seful Statului Major, general-locotenent Daniel Petrescu, conform aceluiasi comunicat.
Anterior, seful Pentagonului, Mark Esper, anuntase ca 5.000 dintre cei 11.900 de soldati care vor fi retrasi din Germania vor fi relocati in alte baze militare din Europa, unde vor avea misiuni prin rotatie.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…