Romania scapa de infrigementul pentru gazele cu efect de sera. 62% reducere fata de 1990
Guvernul a adoptat strategia pe termen lung a Romaniei pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera – „Romania Neutra in 2050”. Ministrul mediului, Mircea Fechet, spune ca strategia va ajunge la Comisia Europeana in doua saptamani si astfel ar trebui sa fie inchisa procedura de infringement impusa tarii noastre. Comisia Europeana avertizase, la inceputul lui noiembrie, Romania pentru neindeplinirea obligatiei statului roman de notificare a „Strategiei pe Termen Lung a Romaniei” pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
„Am aprobat Strategia pe Termen Lung a Romaniei pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, avand ca obiectiv „Romania Neutra” climatic pana in anul 2050. (…) Reamintesc faptul ca in 16 noiembrie a.c., Comisia Europeana a emis un aviz motivat in cauza 2022/2090, respectiv neindeplinirea obligatiei statului roman de notificare a Strategiei pe Termen Lung a Romaniei, cu termen de conformare de doua luni. In mai putin de doua saptamani, vom transmite Comisiei Europene strategia pe care astazi am adoptat-o in sedinta de guvern. In acest sens procedura de infringement va fi inchisa”, a anuntat Mircea Fechet, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului. El a mai spus ca schimbarile climatice sunt o problema fundamentala a societatii noastre, cat si la nivel global.
Romania a inceput procesul de decarbonizare
„Schimbarile climatice reprezinta o problema fundamentala a societatii noastre, ele nu tin cont de granitele dintre state si Romania este la fel de afectata, ca toate celelalte tari, le resimtim pe propria noastra piele, fie ca vorbim despre fenomene meteo extreme, fie ca vorbim despre desertificarea sudului Romaniei, fie ca vorbim despre inundatii sau despre seceta, fiindca avem statistic vorbind, uneori sase sau sapte ani de seceta la fiecare decada. Schimbarile climatice reprezinta, fara indoiala, un lucru care sa ne preocupe”, a declarat Fechet.
Astfel, tara noastra a inceput procesul de decarbonizare, prin reducerea emisiei gazelor cu efect de sera, iar astazi suntem deja la 62% reducere fata de punctul de referinta aferent anului 1990. Strategia aprobata propune optiuni pentru decarbonizarea fiecarui sector in parte, fie ca discutam despre sectorul energie, transporturi, agricultura sau incalzire rezidentiala, deseuri sau silvicultura.
„Analizand cele trei scenarii, Romania a ales, in baza unui memorandum adoptat deja de catre Guvern in aprilie, scenariul Romania neutra. (…) Bineinteles ca este inca nevoie de eforturi suplimentare pentru a ne atinge toate obiectivele, insa am reusit sa demonstram angajamentul nostru ferm fata de obiectivele de mediu”, a mai spus ministrul, conform Agerpres.