Romania va pierde miliardele din a 3-a transa PNRR, Budai anunta ca refuza sa respecte obligatiile asumate. Pentru a salva pensiile speciale, el foloseste pretextul cresterii varstei de pensionare

politica

Ministrul Muncii, Marius Budai (PSD), a anuntat duminica seara, la Antena 3, ca va refuza sa respecte prevederile din PNRR, asumate de Romania, privind reforma pensiilor. In aceste conditii, Romania va pierde mai mult ca sigur miliardele prevazute a ne fi acordate in transa a treia.

Pretextul folosit de Budai este cresterea varstei de pensionare, insa cel mai probabil motivul real este refuzul liderilor coalitiei de a anula pensiile speciale, asa cum se solicita in capitolul referitor la reforma pensiilor.

„Eu am spus foarte, foarte clar de la inceput, inca de cand erau zvonuri de cum se scria PNRR, acest PNRR scris pe ascuns, secretizat, nedezbatut cu partenerii sociali, cu societatea civila.

Nu au vrut sa dezbata cu partidele din opozitie, nu inteleg nici asta pentru ca si partidele din opozitie de la acea vreme reprezentau cetatenii romani. Dar n-au dezbatut nici cu societatea civila, nici cu partenerii sociali, nimic, si acum ma uit si mi se pare halucinant ceea ce gasesc acolo pentru ca mi-am pus mie de foarte multe ori intrebarea ‘au trimis la Bruxelles niste lucruri aberante fara sa stie ce trimit sau au trimis cu buna credinta, urandu-i pur si simplu pe cetatenii romani?’.

Noi nu traim nici in Germania, nici in Franta, nici in Spania. Speranta de viata a noastra, a cetatenilor romani, nu este nici pe aproape de speranta cetatenilor din tarile de vest. Eu cred ca s-a pus foarte clar caru’ inaintea boilor, pentru ca nu putem sub nicio forma sa acceptam o asemenea cerere„, a declarat Budai la Antena 3.

Nu vom accepta si nu vom face cresterea obligatorie a varstei de pensionare peste 65 de ani, pentru ca dreptul la munca exista, este garantat de Constitutie, putem munci pana la ce varsta ne dorim, dar tot in Constitutie exista si dreptul la pensie”, a mai sustinut Budai.

Iata ce prevederi sunt in capitolul din PNRR referitor la reforma pensiilor.

  • va reduce in mod semnificativ posibilitatile de pensionare anticipata, va introduce stimulente pentru prelungirea vietii profesionale si majorarea voluntara a varstei standard de pensionare pana la 70 de ani, in conformitate cu cresterea sperantei de viata, si va egaliza varsta legala de pensionare pentru barbati si femei la 65 de ani pana in 2035
  • va introduce stimulente pentru amanarea pensionarii
  • va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivitatii

Forbes a anuntat deja ca a treia transa din PNRR este in pericol de a fi blocata pentru ca Romania nu a indeplinit pana acum conditiile solicitate de Bruxelles. Sunt 79 de jaloane pe care Bucurestiul nu le-a indeplinit. Marcel Bolos, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, a declarat ca cele mai multe jaloane se refera la reducerea cheltuielilor publice, iar cele mai mari probleme sunt legate de reforma pensiilor speciale.

„In PNRR sunt doua conditii foarte limpezi, care sunt mentionate. Prima, referitoare la sustenabilitate, trebuie sa avem un volum de pensii speciale sustenabil pe o perioada lunga. Comisia vrea sa se asigure ca avem fondurile pentru plata pensiilor. A doua conditie este cea referitoare la contributivitatea. Urgenta noastra este legea pensiilor speciale”, conform TVR Info.

Citeste si: Calculele unui analist: Romania va pierde 68% din banii PNRR. „Uitati de spitale, digitalizari si chestii”

Analistul Sorin Ionita (Expert Forum) a anuntat in urma cu o luna ca Guvernul PSD-PNL nu va fi capabil sa atraga mai mult de o treime din din banii alocati Romaniei prin PNRR intrucat va refuza sa faca principalele reforme asumate de Bucuresti in PNRR: „reforma pensiilor speciale; legea avertizorului de integritate; legea salarizarii bugetarilor etc.”.

„Guvernul Cio-Ciu a pornit propaganda cum ca ‘PNRR trebuie ajustat din cauza conditiilor exceptionale, neprevazute create de razboiul din Ucraina’. Adica baga fise in masina de zgomote la Bucuresti si il trimit pe studentul nostru al tuturor, EuroMP Negrescu, sa faca ture pe la Bruxelles sa ceara derogari nerealiste.

Hai sa ne uitam pe lista: reforma pensiilor speciale; legea avertizorului de integritate; legea salarizarii bugetarilor etc. Ce treaba au toate astea cu razboiul din Ucraina, in ce fel le-a impiedicat? Daca se faceau reformele, ele nici nu presupuneau cheltuieli in plus, ci scuteau bani la buget. Cat de caraghios sa fii ca sa mergi cu fonfleuri din astea de gradinita la Comisie?

In realitate, cum va povesteam acum un an de zile, coalitia Cio-Ciu nu are nici cea mai mica intentie sa faca reforme, desi Johannis de aia zice ca a creat-o. Planul era clar de la inceput sa ia prefinantarea, ceea ce s-a si intamplat, 3.8 bn euro. Apoi sa-i mai faca la buzunar pe europeni de vreo transa-doua, cu abureli ca mai sus, incercand sa vedem pana unde tine.

Estimarea mea era ca vom lua maxim 10bn euro din celebrele 30bn (miliarde – n.red.) alocate Romaniei; iata ca lucrurile s-a blocat deja la transa doi, fix unde ma asteptam, dupa ce am incasat pe prima anul trecut.

Le mai putem da eventual teapa cu transa 2 in discutie, vreo 2.8bn net, dar e greu, ca s-au prins si aia care-i figura, iar ministrul Budai, in loc de vreo reforma, se ocupa cu hartuit femei si merge la Chisinau la baute cu partidul urmaritului international Plahotniuc, unde l-a trimis nea Marcel.

Deci 3.2+2.6+2.8=9.2 miliarde euro, asta e suma pe care o va trage Cio-Ciu din total, adica 32%. Mark my words.

Deci uitati de spitale, digitalizari si chestii, pentru ca de fapt in coalitie sunt alte prioritati politice reale decat banii astia conditionati de reforme, sa fim seriosi. Ce se va incepe si trece de alea 9.2 miliarde se va finaliza cu bani de la buget, iar in paralel coalitia va dezlantui uraganul diversionist de acoperire in presa, ca ne persecuta Vestul, strainii, OMV, Olanda, Zelensky etc. Atata poate Romania lui Cio-Ciu: un euro din trei”, a scris Ionita pe Facebook.

Comisia Europeana anuntase atunci, intr-un comunicat, ca  Romania trebuie sa indeplineasca toate reformele la care s-a angajat in cadrul PNRR, inclusiv cele privind pensiile speciale, pentru a primi in continuare banii de la UE.

„Pentru ca Romania sa primeasca fondurile alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR), aceasta trebuie sa indeplineasca satisfacator reformele referitoare la pensiile speciale la care tara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizeaza toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivitatii, si face parte dintr-o reforma mai ampla a sistemului public de pensii, reprezentand un element cheie al Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei Pentru toate tintele si jaloanele incluse in PNRR exista un dialog constant intre autoritatile romane si Comisia Europeana insa o evaluare oficiala este realizata in momentul in care autoritatile transmit o cerere de plata”, se arata intr-o precizare a Comisiei Europene.

Comisia precizeaza ca reforma privind pensiile speciale este cuprinsa in a treia cerere de plata. Aceasta ar trebui sa fie inaintata de Romania in urmatoarele luni.

Conform anexei la decizia Consiliului de punere in aplicare a PNRR, trebuie realizata o analiza a pensiilor speciale in vederea identificarii unor solutii concrete care sa vizeze simplificarea acestora si corectarea inechitatilor dintre beneficiarii acestor categorii de pensii si beneficiarii sistemului public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivitatii, luand in considerare si jurisprudenta Curtii Constitutionale.

„Se are in vedere acordarea de asistenta tehnica (prin intermediul unei licitatii publice) pentru a realiza o analiza ex ante a reformei sistemului de pensii, pentru a elabora legislatia care va sta la baza reformei si pentru a realiza o analiza ex post si o evaluare a impactului. Implementarea reformei va fi finalizata pana la 30 martie 2023”, se mentioneaza in anexa.

Potrivit jalonului din PNRR, pachetul privind pensiile poate include legi separate privind regimul general si pensiile speciale. Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale si le va alinia la principiul contributivitatii. Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi rationalizate.

Nicio pensie speciala nu poate depasi venitul obtinut in cursul perioadei de cotizare„, conform jalonului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: