news

Romanii chiar muncesc din greu. Sondaj: 44,5% spun ca au un al doilea job. 73% au declarat ca se simt capabili sa lucreze in doua locuri pe termen lung

Aproape jumatate (44,5%) dintre angajatii participanti la cel mai recent sondaj derulat de o platforma de recrutare online au declarat ca au nevoie sa isi suplimenteze veniturile lunare, iar pentru cei mai multi, al doilea job genereaza o crestere a veniturilor lunare de 20% – 30%.

Aproximativ 29,5% dintre cei care spun ca au un al doilea job lucreaza, concomitent, in doua parti, de luni pana vineri, 11,2% au un job full time de luni pana vineri si unul part time in weekend, 11,6% adauga, ocazional, proiecte extra, atunci cand au nevoie de bani in plus, iar 3,8% lucreaza doar part time, insa in mai multe locuri, potrivit sondajului eJobs Romania.

„Nu este o surpriza faptul ca banii reprezinta principalul motiv pentru care romanii isi iau un al doilea job. Astfel, rezultatele sondajului arata ca aproape 6 din 10 respondenti nu castiga, de la jobul principal, suficient incat sa-si acopere cheltuielile lunare. Alte motive invocate sunt fie faptul ca au nevoie sa stranga bani pentru o achizitie importanta in perioada urmatoare, fie ca ar vrea sa schimbe domeniul si incearca sa lucreze in alta industrie pentru a vedea ce li se potriveste mai bine ori ca sunt la inceput de cariera, au mult timp liber si vor sa-l foloseasca pentru a castiga mai mult. Cumva, daca ar fi sa le includem intr-o umbrela mai mare, aproape toate raspunsurile indica aceeasi directie – castiguri financiare mai mari”, spune Ana Calugaru, Head of Communications in cadrul eJobs, citata de Agerpres.

Intrebati cat de mult castiga in plus cu ajutorul celui de-al doilea job, 38,7% au mentionat un interval cuprins intre 20% si 30% fata de salariul de la locul de munca principal, 18,8% isi suplimenteaza veniturile cu 30% – 40%, 14,9% cu 40% – 50%, iar 9,9% cu peste 50%. Pentru 13,4%, al doilea job aduce o dublare a salariului, in timp ce 4,3% spun chiar ca jobul part time sau de weekend este mai bine platit decat cel principal.

„Interesant este si faptul ca mai mult de jumatate dintre respondenti (56,8%) spun ca al doilea job este intr-un domeniu complet diferit de cel al primului, dar si ca un procent impresionat de 73% au declarat ca se simt capabili sa lucreze in doua locuri pe termen lung. 9,6% ar putea face acest lucru cel mult 6 luni, iar 17,4% o vad ca pe o concesie pe care ar fi dispusi sa o faca maximum un an. Principalele dezavantaje pe care le vad cei care au participat la studiu sunt ca nu pot performa la ambele joburi asa cum ar trebui si, pe de alta parte, nu mai au timp pentru viata personala, dar si ca se simt epuizati si se tem ca sanatatea le va fi afectata”, a explicat Ana Calugaru.

Potrivit sondajului, 46,8% dintre cei care au doua joburi ar renunta la unul dintre ele daca ar ajunge, intr-una din parti, la un salariu care sa acopere cheltuielile lunare pe care le au. 12,1% ar face acest lucru daca nu ar reusi sa mai mentina un echilibru intre viata personala si cea profesionala si tot atati ar ramane cu un singur job daca s-ar simti epuizati din punct de vedere fizic si emotional. 7,4% au deja planul facut si vor renunta imediat ce vor strange banii necesari pentru o achizitie importanta pe care o au programata. La fel de multi sunt constienti ca, daca nu ar putea lucra de acasa, le-ar fi imposibil sa aiba doua joburi, in timp ce 21,1% spun ca nu exista niciun motiv care i-ar putea face sa ramana doar cu un singur job.

„Pe langa cei care deja au doua sau mai multe joburi, la sondaj au participat si angajati cu un loc de munca, dar care recunosc ca se gandesc sa il ia si pe al doilea. 40,8% spun ca vor aplica, in perioada urmatoare, si pentru al doilea job, in timp ce 34% recunosc ca ar avea nevoie de o suplimentare a veniturilor, insa nu stiu daca ar putea face volumului crescut de munca. 25,2% au raspuns ca nu intentioneaza sa faca vreo schimbare din acest punct de vedere”, a mai precizat Ana Calugaru.

Sondajul a fost realizat in perioada aprilie – mai 2023, pe un esantion de 1.350 de respondenti. 66,6% dintre acestia ocupa, in prezent, pozitia de salariat fara functie de conducere. 31,6% au intre 36 si 45 de ani, 32,8% intre 26 si 35 de ani, 23,6% intre 46 si 55 de ani, 6,1% intre 19 si 25 de ani, 5,7% peste 56 de ani si 0,2% mai putin de 18 ani.

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil, cu mai mult de 4,9 milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si peste 300.000 companii care au beneficiat de serviciile sale.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump l-a nominalizat in fruntea Departamentului Energiei pe un magnat din industria petrolului care neaga incalzirea globala

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca il va nominaliza pe Chris Wright…

25 de minute ago

Atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Kievului. Polonia a ridicat avioanele de vanatoare de la sol

Explozii puternice au zguduit capitala Kiev si alte orase ucrainene duminica dimineata, in timp ce…

29 de minute ago

Estonia, interesata de arme ucrainene, inclusiv rachete cu raza lunga

Estonia, prin Ministerul sau al Apararii, a exprimat interesul pentru achizitionarea de arme produse in…

49 de minute ago

Sondaj Verifield: Marcel Ciolacu, pe primul loc in optiunile de vot pentru prezidentiale, cu 26,3%, urmat de George Simion (18,8%) si Elena Lasconi (17,1%)

USR a dat publicitatii, sambata, un sondaj de opinie realizat de firma Verifield, care arata…

56 de minute ago

Politist din IPJ Tulcea gasit spanzurat la Valea Nucarilor. Ancheta este in desfasurare

Pe 16 noiembrie 2024, in localitatea Valea Nucarilor, judetul Tulcea, a fost descoperit trupul neinsufletit…

O oră ago

Crestere ingrijoratoare a numarului de cazuri de infectii respiratorii. Vaccinarea antigripala, cea mai sigura masura de protectie

Se inregistreaza o situatie ingrijoratoare in spitalele din Romania. Numarul cazurilor de infectii respiratorii a…

O oră ago