Politistii de frontiera, membri ai echipajului navei maritime „Stefan cel Mare”, au revenit luni, in Portul Constanta, dupa o operatiune de prevenire si combatere a migratiei, desfasurata in Marea Mediterana, timp de patru luni, perioada in care au salvat peste 2.000 de migranti aflati in pericol pe ambarcatiuni supraaglomerate si de mici dimensiuni.
Nava maritima de supraveghere MAI 0201 „Stefan cel Mare”, din dotarea Politiei de Frontiera Romane, a participat in perioada 11 august – 1 decembrie la operatiunea comuna „THEMIS”, organizata de Agentia Europeana FRONTEX (Agentia Europeana pentru Politie de Frontiera si Garda de Coasta), ce s-a desfasurat la frontierele maritime externe ale UE.
„Nava ‘amiral’ a Politiei de Frontiera Romane a executat misiuni individuale de patrulare, supraveghere, cautare si salvare in Marea Mediterana, la frontiera maritima externa din sudul Italiei, alaturi de fortele de politie si de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune. S-a avut in vedere intreprinderea de masuri comune pe linia controlului fluxurilor migrationiste la limita sudica a spatiului comunitar, efectuarea cu operativitate a schimbului de date si informatii intre autoritatile de aplicare a legii din aceste tari, precum si un schimb eficient de experienta intre politistii de frontiera europeni”, se arata intr-un comunicat transmis de Garda de Coasta, citat de Agerpres.
Politistii de frontiera romani au executat 20 de misiuni, cu un total de 56 zile de patrulare, timp in care nava Garzii de Coasta a parcurs 11.478 mile marine.
„In cadrul misiunilor desfasurate, politistii de frontiera romani au salvat, transbordat si transportat 2.082 migranti, care se aflau in pericol pe ambarcatiuni supraaglomerate si de mici dimensiuni, ce navigau in Marea Mediterana si care, ulterior, au fost predati autoritatilor italiene pentru efectuarea formalitatilor specifice. Echipajul navei a fost apreciat de catre parteneri datorita profesionalismului cu care a actionat pe timpul misiunilor, seriozitatii si implicarii in munca sustinuta depusa. Chiar daca conditiile hidrometeorologice au fost de multe ori neprielnice, toate persoanele salvate au fost aduse in siguranta la mal, nefiind inregistrate probleme de niciun fel”, au informat reprezentantii Garzii de Coasta.
Conform sursei citate, obiectivul principal al Operatiunii Comune „THEMIS” a fost reprezentat de sprijinirea autoritatilor italiene in supravegherea si controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum si de cautare si salvare a persoanelor aflate in dificultate pe mare la frontiera externa a Uniunii Europene.
Activitatea este o continuare a operatiunilor de control la frontiera organizate de Frontex, in cadrul carora Politia de Frontiera Romana a avut o contributie semnificativa, atat privind mijloacele tehnice, cat si din punctul de vedere al numarului, al profilurilor si al rezultatelor obtinute de expertii detasati, aprecierile venind atat din partea autoritatilor italiene, cat si din partea Agentiei. Operatiunea a fost finantata de catre Frontex.
Kelemen Hunor il intampina pe reporter posomorat sau, poate, doar obosit. Este ora 10.30 si…
Averea celor mai bogati zece oameni din lume a crescut cu 63,5 miliarde de dolari…
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…
Desi Vladimir Putin inca nu l-a felicitat oficial pe Donald Trump, oficiali de rang inalt…
Comisarul european ungar Oliver Varhelyi, caruia i s-a oferit portofoliul de comisar pentru "Sanatatea si…
Cuba a suferit miercuri o pana de curent la nivel national, deoarece uraganul Rafael a…