Romanii plecati in strainatate risca sa fie amendati daca nu se prezinta la Evidenta Populatiei, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. In aceeasi situatie sunt si cetatenii din tara care au actele de identitate expirate.
Directia de Evidenta a Persoanelor face un apel la cetateni, in special la romanii plecati in strainatate, sa-si verifice periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, in vederea evitarii situatiilor neplacute in care pot deveni contravenienti la prevederile legii.
„Tinand seama de faptul ca in aceasta situatie se regasesc multi dintre cetatenii romani care din diferite motive sunt plecati in strainatate, avand in vedere ca acestia se intorc pe perioada verii in tara pentru a-si petrece concediul de odihna, facem un apel si catre aceste persoane pentru a-si clarifica statutul juridic fata de statul roman, implicit valabilitatea actelor de identitate”, a declarat Cristina Vlad, director executiv al Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Arad, citata de onlinereport.ro.
Intrucat cetateanului roman ii revine obligatia de a detine un act de identitate valabil, cu minimum 15 zile inainte de expirarea termenului de valabilitate al actului de identitate, titularul va solicita Serviciului de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu eliberarea unui nou document. De asemenea, in termen de 15 zile de la implinirea varstei de 14 ani, minorul insotit de unul dintre parinti sau de reprezentantul sau legal, va solicita Serviciului de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu eliberarea unui act de identitate.
„Totodata, aducem la cunostinta persoanelor interesate faptul ca pana la eliberarea noului act de identitate, titularului i se poate lasa in posesie actul de identitate pe care il detine, daca acesta este in termen de valabilitate si/sau, daca, nu este nul ca urmare a schimbarii numelui sau prenumelui, ori daca nu este deteriorat sau anulat, urmand sa-l predea odata cu primirea noului document. In cazul persoanelor care au depus cererea pentru eliberarea unui nou act de identitate ca urmare a pierderii, furtului, distrugerii, deteriorarii, expirarii, etc., acestora li se pot elibera dovezi care sa ateste faptul ca au depus documentele pentru eliberarea actului de identitate, insa acestea nu pot fi folosite pentru a face dovada identitatii”, a completat Lucian Ban, sef de serviciu in cadrul aceleiasi institutii.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…
Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…