„Romanii ne-au furat limba moldoveneasca si au numit-o abuziv romana”. Cum vrea un partid din Moldova sa castige alegerile de astazi

politica

Jurnalista TVR Ramona Avramescu, care a realizat mai multe emisiuni la Chisinau cu liderii principalelor partide din Republica Moldova, relateaza experientele neobisnuite prin care a trecut alaturi de unii dintre acestia. „O serparie pe care n-o s-o uit curand, cu personaje care bat cam tot ce am intalnit in 20 de ani de jurnalism politic la noi”, a evidentiat jurnalista. Duminica au loc alegeri parlamentare anticipate in Moldova.

„Dupa ce anul trecut au ales-o presedinte pe Maia Sandu, la pachet cu o agenda proeuropeana si reformista, moldovenii trebuie sa decida daca ii dau pe mana si instrumentul sa o puna in aplicare: o majoritate solida care sa guverneze. Sansele ca lucrul acesta sa se intample par mai mari ca niciodata, dar in Moldova nimic nu e cu adevarat ceea ce pare- am vazut asta cu ochii mei, in luna de campanie electorala pe care am petrecut-o la Chisinau, alaturi de colegii de la TVR Moldova.

Am stat fata in fata la dezbateri cu aproape 50 de candidati de la toate cele 22 de formatiuni inscrise in alegeri, de la fosti ministri, parlamentari, semnatari ai Declaratiei de Independenta si lideri de partide pana la activisti debutanti in politica, dinozauri incremeniti in utopii sovietice, impostori sau personaje cu probleme penale. Pentru ca da, toate aceste categorii se regasesc pe buletinul de vot pe care trebuie sa puna azi stampila moldoveanul de rand.

O serparie pe care n-o s-o uit curand, cu personaje care bat cam tot ce am intalnit in 20 de ani de jurnalism politic la noi.

⏺ Serghei Perciun (exact, asa il cheama, nu e vreun personaj din Gogol), presedintele Partidului Patriotii Moldovei, vrea referendum pentru unirea cu Federatia Rusa. A fost la doua dezbateri pe care le-am moderat, s-a enervat ca am adus vorba despre ajutoarele de la UE si Bucuresti si a prezis ca in Romania o sa murim toti de foame pentru ca l-am omorat pe Ceausescu. Bonus, m-a acuzat ca am furat limba moldoveneasca si am numit-o abuziv romana. Am avut probleme mari sa il iau in serios, recunosc.

⏺ Presedintele formatiunii Miscarea Profesionistilor Speranta-Nadejda (cel mai poetic nume dintre toate partidele, in opinia mea) a defilat toata campania cu sloganul ,Stop genocid!’, care e, de altfel, insemnul lor electoral de pe buletinul de vot. La prima dezbatere a anuntat senin solutia pentru stoparea coruptiei: introducerea pedepsei cu moartea pentru judecatori. Ar fi fost usor sa spui ca e un exaltat si sa nu il iei in seama, dar omul e primar intr-o suburbie a Chisinaului, unde a candidat independent. Deci mesajul prinde.

⏺ Dorin Chirtoaca, fostul primar al Chisinaului si speranta expirata a politicii moldovenesti a venit la dezbatere imbracat intr-un tricou negru cu sigla AUR. Pentru ca acum candideaza pe listele lor. A schimbat promisiunile de integrare europeana cu cele de Unire cu Romania, solutia imediata prin care toti moldovenii vor avea pensii si salarii la nivelul celor din patria mama. Cind l-am intrebat cine o sa le plateasca, s-a enervat si a citat ceva din Ion Antonescu. Cand i-am spus ca in Romania apologia maresalului e interzisa prin lege, s-a enervat si mai tare, a uitat pentru moment de agenda unionista si a replicat ca aici suntem in Republica Moldova, inca nu exista o astfel de lege. A ramas nervos toata campania, pana a ajuns sa primeasca o palma, intr-o altercatie cu socialistii lui Igor Dodon.

⏺ Gheorghe Cavcaliuc, fost sef al politiei, despre care se spune ca a protejat cat era in functie diverse scheme de coruptie ale lui Plahotniuc, plus retele de contrabanda din Transnistria a fondat Partidul Acasa Construim Europa- PACE. Ca sa lupte, evident, cu coruptia si cu hotii. Mi-a facut cadou un pachet de carti de joc pe care sunt portretele candidatilor partidului sau. Politica e un joc de noroc, in care el este, bineinteles, Asul.

⏺ Cristian Rizea, infractorul roman condamnat pentru coruptie, fugar si dat in urmarire internationala, s-a dus in prima zi de campanie la aproape toate televiziunile, prezentandu-se drept Mihai Cristian, cetatean moldovean, candidat al Partidului NOI. E greu de descris senzatia de suprarealism cand il vezi pe Rizea la televizor cu alt nume, luptand cu hotii si urland la colegii de platou ca si-au schimbat numele partidelor ca sa ii pacaleasca pe moldoveni. La TVR Moldova nu l-am primit, motiv de amenintari, urlete si live-uri pe Facebook de la poarta studioului. Pana la urma CEC (BEC-ul moldovean) i-a respins candidatura si lumea s-a lamurit ce e cu el. A continuat insa sa mearga pe la alte televiziuni si sa faca circ.

⏺ Un vechi si respectat unionist ne-a povestit intr-o seara ce succes are unionismul oportunist, care vinde unirea cu Romania strict din ratiuni de aliniere a nivelului de trai: la Ocnita, raion de la granita cu Ucraina, populatia rusofona il intampinase cu lozinci pe care scria: „Возьми нас, Иоханнис!” (Vozmi nas, Iohannis!- in romaneste: Ia-ne, Iohannis!) Inca zambesc de cate ori imi imaginez reactia lui Klaus Iohannis la un eventual contact direct cu unionistii rusi din oportunism economic de la Ocnita.

⏺ N-as putea sa inchei fara putina poezie, pentru ca in Republica Moldova totul e mai melodios si mai romantic ca la Bucuresti, de la numele vinurilor (Isterie, Maini in sold, Admir lucrurile aparent imposibile) pana la siglele de partide si notiuni politice: avem ,agitatie electorala’ in loc de campanie, ,sambata tacerii’, inainte de ziua alegerilor, cand sunt interzise actiunile electorale si, preferata mea, ,economie tenebra’, in loc de prozaica si lipsita de imaginatie economie subterana sau la negru de la noi”, a relatat Avramescu pe Faceboook.

Peste 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati duminica la urne pentru a-si alege noul Parlament, dupa ce vechiul legislativ a fost dizolvat in luna aprilie, la propunerea presedintelui Maia Sandu.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a avizat dizolvarea Parlamentului ca urmare a faptului ca membrii legislativului nu au ajuns la un acord privind formarea unui guvern.

„La originea cauzei se afla sesizarea depusa de dna Maia Sandu, Presedintele Republicii Moldova. In baza articolului 85 alineatele (1) si (2) din Constitutie, autoarea sesizarii solicita Curtii sa constate circumstantele care justifica dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, din cauza expirarii termenului de trei luni in cadrul caruia Parlamentul trebuia sa formeze Guvernul si a expirarii termenului de 45 de zile de la prima solicitare si respingerea a doua solicitari de investitura a Guvernului”, a precizat, atunci, Curtea Constitutionala.

Din cei 3.282.837 cetateni cu drept de vot, 258.691 au domiciliu inregistrat in unitatile administrativ-teritoriale din stanga Nistrului, aflate provizoriu in afara controlului suveran al autoritatilor constitutionale ale Republicii Moldova.

Pentru alegerile parlamentare anticipate de duminica s-au inscris in competitia electorala 20 de partide politice, doua blocuri electorale si un candidat independent.

Principalii favoriti – conform sondajelor – sunt Partidul Actiune si Solidaritate (PAS, de dreapta, proprezidential) si Blocul electoral al Comunistilor si Socialistilor (BECS). Sanse sa intre in parlament au, de asemenea, Blocul electoral „Renato Usatii”, al fostului primar al orasului Balti, un controversat om de afaceri, care nu-si ascunde legaturile cu lumea interlopa din Rusia, precum si Partidul Sor, al fostului primar al Orheiului, Ilan Sor, care reprezinta interesele populatiei rusofone. De altfel, Ilan Sor nici nu se afla pe teritoriul Republicii Moldova, fiind dat in cautare internationala dupa ce a fost inculpat in Dosarul „Furtul miliardului” privind deturnarea a circa un miliard de dolari din sistemul bancar al republicii intre 2012 si 2015, conform publicatiei Anticoruptie.md.

O noutate a acestor alegeri este participarea filialei Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR) din Republica Moldova, pe liste comune cu trei formatiuni unioniste: Uniunea Salvati Basarabia, Partidul Popular Romanesc (PPR) si Partidului Liberal (PL).

Pragul electoral pentru partide este de 5%, iar pentru blocuri electorale de 7%.

Vor fi deschise 2.150 de sectii de votare, dintre care 150 in afara tarii si 41 pentru cetatenii cu drept de vot din localitatile din stanga Nistrului. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie sa participe nu mai putin de o treime din numarul total al alegatorilor.

Aproape toate sectiile de votare din strainatate deschise pentru alegerile din 11 iulie au primit cate 5.000 de buletine de vot, numarul maxim admisibil potrivit legii. Mai putine buletine de vot au fost distribuite doar in cateva misiuni diplomatice ale Republicii Moldova, pe motiv ca si numarul de alegatori este de obicei mult mai mic decat la alte sectii de votare. Este vorba despre Japonia, China, Qatar si Emiratele Arabe Unite, a declarat ministrul de externe in exercitiu, Aureliu Ciocoi, totodata premier interimar.

Potrivit unor observatori de la Chisinau, pentru prima oara se contureaza posibilitatea ca un partid de dreapta – PAS – sa castige suficiente voturi pentru a forma o majoritate in parlament, ceea ce ar face posibil ca presedintele Maia Sandu sa-si puna in aplicare programul de reforme promis in alegerile prezidentiale.

PAS beneficiaza de capitalul de imagine al Maiei Sandu, care a reusit sa dizolve actualul parlament, dominat de socialistii prorusi si aliatii lor comunisti si din Partidul Sor, in pofida obstacolelor puse de Partidul Socialist al lui Igor Dodon, care a recurs la proceduri judiciare.

Lupta impotriva coruptiei, pe care si-a construit campania prezidentiala Maia Sandu, a fost preluata de formatiunea sa in actuala campanie pentru parlamentare, intr-o demonstratie de afiliere, dar si intr-o incercare de a atrage simpatiile electoratului celorlalte formatiuni, fie de stanga sau de dreapta, prorus sau preuropean.

In acest sens, Europa Libera citeaza doua ultime sondaje din aceasta campanie electorala: conform sondajului Asociatiei Sociologilor si Demografilor, patru partide ar accede in parlamentul de la Chisinau: PAS, cu 37,4%, Blocul electoral al Comunistilor si Socialistilor, cu 37,1%, aproape la egalitate cu PAS, plus Partidul Sor, cu 6,8%, si Platforma „DA” – a lui Andrei Nastase, cu 5,4%.

Barometrul Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului pentru Politici Publice, estimeaza ca in viitorul legislativ ar accede trei formatiuni: partidul PAS ar obtine peste 43% din voturi, Blocul electoral al Comunistilor si Socialistilor – aproape 33%, iar pe locul trei s-ar plasa Partidul Sor cu aproape 8%.

La fel ca in precedentele campanii, socialistii si comunistii au mizat pe cartea antieuropeana si apropierea de Rusia, speriind electoratul ca venirea dreptei la putere va insemna taierea gazelor si un „nou razboi pe Nistru”, dupa cum a declarat Igor Dodon vineri.

Mai mult, „in cazul in care cei de dreapta vor incerca sa nu recunoasca victoria noastra la parlamentare”, vom iesi la proteste in strada, a amenintat Dodon, citat de IPN.

Potrivit analistilor, cum va arata viitorul parlament depinde atat de mobilizarea diasporei moldovene din tarile occidentale, cat si de felul in care va fi „mobilizat” electoratul din Transnistria.

Comisia Electorala Centrala (CEC) a anuntat ca scrutinul de duminica va fi monitorizat de 2.442 de observatori acreditati de CEC. Dintre acestia, 1.800 de observatori nationali reprezinta opt asociatii obstesti din tara. De asemenea, scrutinul va fi monitorizat de catre 642 de observatori internationali, care reprezinta 20 de misiuni diplomatice acreditate in Republica Moldova si de 30 de experti electorali internationali din partea a zece autoritati electorale straine.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: