news

Romanii pot raporta deepfake-urile si manipularile online la ministerul Digitalizarii. Ministrul le multumeste „partenerilor Google, Meta si TikTok”

Romanii pot reclama dezinformarile si deepfake-urile, realizate cu ajutorul Inteligentei Artificiale (IA) de pe platformele online, direct la Ministerul Digitalizarii. ​Astfel utilizatorii din mediul online vor putea sa incarce, pe pagina de internet a Ministerului Digitalizarii, sesizari cu privire la continutul audio/video manipulat digital (deepfake) in scopuri malitioase.

„Platforma #nofake va functiona ca punct de contact pentru cererile de analiza pe care romanii le fac in ce priveste falsurile digitale, continutul denigrator, dezinformarile si manipularile online.

Le multumesc partenerilor nostri din mediul privat – Google, Meta si TikTok – pentru eforturile de pana acum. Au reusit sa implementeze sisteme foarte eficiente prin care o parte substantiala din continutul deepfake este blocat chiar inainte de publicare.

Acest nou mecanism de raportare va functiona complementar cu eforturile de pana acum si cu posibilitatea pe care fiecare retea sociala o ofera deja, prin propriile instrumente de raportare.

Platforma #nofake va asigura raportarea si analiza rapida a acelor materiale, putine, care ar putea trece de filtrele implementate pana la acest moment de fiecare retea sociala in parte”, a anuntat, vineri, ministrul Bogdan Ivan, conform Ziua de Constanta.

Platforma poate fi accesata pe site-ul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID), la adresa https://www.mcid.gov.ro/nofake/.

Analiza sesizarilor, in maxim o ora

Analiza sesizarilor si transmiterea datelor de la populatie direct catre administratorii marilor platforme se va face in maxim o ora, potrivit unui ordin publicat in 16 mai, in Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, in cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii se constituie punctul de contact privind preluarea si redirectionarea in vederea solutionarii a sesizarilor referitoare la distribuirea de continut audio/video manipulat digital in scopuri malitioase precum manipularea opiniei publice, santaj, frauda sau in cadrul unor campanii de propaganda si dezinformare cu potential impact asupra integritatii proceselor electorale.

„Directia tehnologia informatiei si transformare digitala, prin compartimentul IT, este structura din cadrul Ministerului Cercetarii responsabila cu:

-realizarea unui formular de contact pe pagina de internet a Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, unde se pot incarca sesizari cu privire la continutul audio/video manipulat digital in scopuri malitioase si care este distribuit pe platforme online de socializare, streaming si motoare de cautare online;

-receptionarea si analiza sesizarilor din punctul de vedere al existentei continutului audio/video pentru care exista suspiciunea rezonabila ca a fost manipulat digital in scopuri malitioase.

Directia comunicare, transparenta si dialog social este structura din cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii responsabila cu redirectionarea sesizarilor spre solutionare catre administratorii platformelor online de socializare, streaming si motoare de cautare online, datele colectate ca urmare a sesizarilor receptionate de la populatie.

Dupa caz, acestea vor fi transmise si catre institutiile cu atributii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 58/2023 privind securitatea si apararea cibernetica a Romaniei, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Analizarea si transmiterea datelor primite de la populatie in vederea raportarii de catre Directia tehnologia informatiei si transformare digitala, prin compartimentul IT, si Directia comunicare, transparenta si dialog social se va realiza in termen de maximum 1 ora in intervalul orar 8:00 – 22:00 si in termen de maximum 12 ore in afara acestui interval, pe intreaga perioada preelectorala si electorala,” conform ordinului publicat in M.O.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

2 ore ago

Cel mai bogat candidat isi explica averea: „Sotul meu a lucrat pe Wall Street si in Hong Kong”. Ea a avut in ultimul an si un salariu de aproximativ 10.000 euro/luna

Ana Birchall, candidat independent la alegerile prezidentiale, sustine ca aproape toate bunurile trecute in declaratia…

19 minute ago

Apelul lui Ciolos pentru desemnarea unui candidat unic contra tandemului Ciolacu-Simion: „Voi vota cu acel candidat unic, oricare ar fi el sau ea”

Dacian Ciolos, fost premier si fost comisar european, a lansat sambata un apel catre partidele…

2 ore ago

Cel mai mare coral din lume, descoperit in apele Insulelor Solomon. Are o circumferinta de 183 de metri

Cel mai mare coral cunoscut din lume, vizibil din spatiu, a fost descoperit in apele…

2 ore ago

Lasconi insista ca nu se va retrage din cursa: „Nu, niciodata! Niciodata nu voi ingenunchea si niciodata nu ma voi retrage”

Candidata USR la prezidentiale, Elena Lasconi, a reiterat intr-un interviu pentru Prima TV ca nu…

32 de minute ago

Casnica, manichiurista, medici, profesori si antreprenori vor sa ajunga in Parlament. Cine sunt candidatii din Alba?

91 de candidati aspira la Camera Deputatilor si 54 la Senat in judetul Alba, provenind…

15 minute ago