”Romanii trebuie sa fie ajutati de UE”. Europarlamentarul german Ska Keller, demersuri in sprijinul protestatarilor romani

news

Autoritatile europene se confrunta cu apeluri sa intervina pentru apararea statului de drept in Romania, dupa ce peste 400 de protestatari au fost raniti in manifestatiile masive impotriva coruptiei si a modificarii legilor justitiei, scrie The Guardian, citat de hotnews.ro.

Vinerea trecuta, 100.000 de demonstranti pasnici au iesit in strada in mai multe orase din tara, iar 450 de protestatari au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa interventia brutala a fortelor de ordine, calificata drept „inacceptabila” de presedintele Klaus Iohannis.

Inca de anul trecut, de cand PSD a preluat puterea si a inceput modificarea legilor justitiei si a codurilor penale, au avut loc constat proteste. Modificarea legislatiei a fost criticata ca fiind un mare pas inapoi in ceea ce priveste statul de drept, de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007.

Amplificand ingrijorarile, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, recunoscuta pentru lupta anticoruptie, a fost concediata luna trecuta.

Liderii grupului verzilor din Parlamentul European cer Comisiei Europene sa declanseze mecanismul privind statul de drept care este deja aplicat Poloniei si ar putea fi invocat si in cazul Ungariei (in cazul Poloniei a fost declansata procedura care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot in UE, in baza articolului 7 din Tratatul UE, cea mai dura forma de sanctionare a unui stat membru, utilizata pentru prima oara din cauza modificarii legilor justitiei de regimul de la Varsovia- n.red).

”Romanii spera sa fie ajutati de UE si cred ca ar trebui sa le oferim acest ajutor”, a spus, pentru The Guardian, Ska Keller, co-presedintele german al grupului verzilor.

In vreme ce grupul nu doreste sa repete ceea ce s-a intamplat cu Polonia, vrea ca oficialii Comisiei Europene sa inceapa discutiile cu Bucurestiul in ceea ce priveste modificarea legilor justitiei si continuarea luptei anti-coruptie.

“Este o intreaga spirala a evenimentelor si am dori sa incepem de la baza, cu procedura cea mai simpla”, a spus ea.

Romania risca sa se confrunte cu un val de critici in conditiile in care se pregateste sa preia presedintia rotativa a UE, la inceputul anului viitor.

Verzii sunt pe locul cinci ca pondere in Parlamentul European, avand o influenta limitata. Totusi, dezbaterea ar putea fi sustinuta de unii liberali si europarlamentari de centru-dreapta.

Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si membru al PE, grupul popularilor, a fost foarte vocala, facand presiuni asupra Comisiei sa adopte o atitudine mai dura. Insa un astfel de demers ar avea o sustinere redusa in randul socialistilor, care s-ar putea sa fie retinuti in a critica partidul aliat din Romania.

“Este o problema reala faptul ca fiecare (grup-nr) incearca sa-si protejeze baietii cu probleme si nu iau o atitudine ferma, gasind mereu scuze”, a mai spus Keller.

Comisia nu a raspuns direct la apelul de a lansa negocieri cu Bucurestiul privind legile justitiei si statul de drept.

”Comisia Europeana urmareste cu ingrijorare evolutia evenimentelor si acorda o mare importanta independentei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei”, se arata intr-o reactie a Comsiei. ”Protestele pasnice, asa cum stiti, au sfarsit in violenta, iar violenta nu poate fi niciodata o solutie in politica”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: