Royal Navy cauta pe LinkedIn un contraamiral pentru postul de „director al submarinelor nucleare”

externe

Nu este nici umor britanic, nici umor de marinar, ci un anunt real publicat de Royal Navy pe reteaua LinkedIn. Ar fi anecdotic daca nu ar fi vorba de natura extrem de sensibila a postului: Marina britanica cauta un „viceamiral” pentru postul de „director al submarinelor”. Este vorba de submarine care, ca si in Franta, sunt toate cu propulsie nucleara si unele dintre ele transporta arme atomice, scrie Le Figaro.

Ofiterul general ales va fi unul dintre principalii arhitecti ai fortei britanice de disuasiunea. Printre sarcinile asteptate, anuntul mentioneaza „operatiuni strict secrete, operatiuni de elita” – o referire la misiunile submarinelor nucleare de atac din clasa „Astute” – si desfasurarea „Trident”, numele rachetei balistice intercontinentale lansate de pe cele patru submarine balistice cu propulsie nucleara din clasa „Vanguard”.

150.000 de lire sterline pe an

„Niciun marinar in activitate nu este potrivit pentru a-l inlocui pe viceamiralul Simon Asquith”, a comentat prudent ziarul Telegraph, citand o „criza de recrutare in crestere”. Marina Regala „spera sa atraga un ofiter in retragere care sa fi comandat un submarin in timpul carierei sale navale”, explica ziarul, citand surse din domeniul apararii si invocand un salariu de 150.000 de lire sterline pe an. Printre conditiile prealabile, candidatul trebuie sa fie ofiter in rezerva sau sa fi servit in fortele navale, precizeaza textul anuntului.

Dar un viceamiral nu este un marinar oarecare din Marina Regala. Trebuie subliniat faptul ca, in anunt, gradul cautat este cel de „contraamiral”. Dar cum anglo-saxonii si francezii fac rareori lucrurile in acelasi mod, exista o discrepanta intre cele doua maluri ale Canalului Manecii care poate fi deconcertanta pentru observatorul de pe continent.

Publicarea de anunturi pe LinkedIn pentru astfel de posturi face parte dintr-o „initiativa pe care o introducem la toate gradele”, a declarat o sursa pentru Telegraph, adaugand: „Ofera oamenilor flexibilitate si ne permite sa profitam de competentele dobandite in sectorul civil”.

In spatele acestor afirmatii se afla insa o grava criza de recrutare. The Telegraph a dezvaluit saptamana trecuta ca Marina Regala, din cauza lipsei de marinari, va trebui sa retraga mai devreme din serviciul activ doua fregate Type 23 (HMS Westminster si HMS Argyll) pentru ca echipajele sa poata fi pregatite pentru doua noi fregate Type 26 in 2028. Utilizarea a doua nave amfibii mari – HMS Albion si HMS Bulwark – va trebui, de asemenea, sa fie redusa, a anuntat recent secretarul apararii, Grant Shapps.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: