Rudel Obreja n-a fugit, si-a facut bagajele pentru puscarie: „Este o marsavie, o bataie de joc. Nu regret nimic, absolut nimic”

news

Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare in Dosarul ”Gala Bute”, a declarat, joi, pentru Agerpres, ca decizia instantei este o marsavie si o bataie de joc, existand alte spete asemanatoare in care s-a impus rejudecarea.

„Este o marsavie, o bataie de joc, pentru ca dosare identice bazate tot pe decizia CCR din 2018 au fost trimise la rejudecare, vreo cinci: Dan Sova, Nita de la Brasov, Horia Simu si mai sunt cativa. Identic. La noi s-a apelat la CJUE, ca, vezi Doamne, gest de impunitate, vrajeli. Era clar ca pentru noi trebuia o alta solutie, s-a dat alta solutie si acum, fix acum, plec cu geamantanul unde trebuie”, a declarat Obreja.

Fostul oficial al FRB a precizat ca faptele in dosarul Gala Bute s-ar fi prescris in 2026 si ca exista timpul necesar pentru o rejudecare a cazului.

„Nu regret nimic, absolut nimic. Nu ai ce aparare sa faci, nu aveam ce aparare sa imi fac, pentru ca aici lucrurile sunt clare. Sunt dosare identice, dar vad ca atat s-a prostit presa asta incat nu mai stie sa mai spuna lucrurile astea.

Domnule, a existat o decizie CCR care a fost pusa in aplicare in alte 5 dosare, da? Si s-a trimis la rejudecare. Clar ca asa trebuia sa se intample. La noi s-a apelat la subtrefugiul asta, Curtea de Justitie Europeana, care a zis daca exista cumva risc de impunitate. Adica daca cumva ramanem noi necondamnati. Ceea ce este o magarie ca principiu de drept. Dar, in sfarsit. Nu aveam cum sa ramanem noi nepedepsiti, pentru ca la noi cel mai devreme pedepsele s-ar fi prescris in 2026. Si va arat ca in apelul regular ne-am judecat opt luni de zile.

Deci, hai sa spunem ca tot opt luni de zile ne-am fi rejudecat si acum, sau nu opt luni, 16, 24, oricum pana in 2026 sunt patru ani. Ne-a respins. Este o avalansa impotriva grupului din jurul lui Traian Basescu care a condus Romania si impotriva lui si asta e”, a mai spus Obreja.

Intrebat daca se considera o victima in acest caz, Obreja a afirmat: „Nu ma consider o victima, insa nu aveam eu ce sa caut in povestea asta. Dar, in sfarsit, asta este, asa a vrut Dumnezeu, asa se intampla lucrurile. Nu am ce sa fac, merg mai departe, trebuie sa imi vad de familia mea, de copiii mei”.

Un complet format din cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins joi, ca nefondate, contestatiile in anulare depuse de Elena Udrea si ceilalti inculpati din dosarul ‘Gala Bute’, fostul ministru al Turismului urmand sa execute condamnarea de 6 ani de inchisoare.

Decizia instantei a fost luata cu majoritate de voturi si este definitiva, astfel incat Elena Udrea va merge la inchisoare.

A existat si o opinie separata in complet, in sensul admiterii contestatiilor depuse de inculpati si DNA.

La inchisoare vor ajunge si fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, si Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.

Ceilalti inculpati au pedepse cu suspendare: Stefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an si sase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii) – 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Nationale de Investitii) – 3 ani cu suspendare, Dragos Marius Botoroaga (administratorul unei firme) – doi ani si sase luni cu suspendare.

Pe de alta parte, prin respingerea contestatiei DNA a fost mentinuta decizia de achitare primita de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

Pedepsele din acest dosar fusesera suspendate in decembrie 2018, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca nu a fost respectata legea atunci cand au fost constituite completurile de 5 judecatori de la Instanta suprema, iar sentinta definitiva in dosarul ‘Gala Bute’ a fost data de un complet nelegal.

Practic, prin respingerea contestatiei in anulare, Instanta suprema a aplicat o hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care a stabilit ca judecatorii nationali pot ignora o decizie a Curtii Constitutionale, daca sunt anulate sentintele in dosarele de fraude cu fonduri europene.

De asemenea, judecatorii romani au confirmat suprematia dreptului UE asupra dreptului intern, prin neaplicarea unei decizii a Curtii Constitutionale.

Avocatul care a aparat-o pe Elena Udrea este Tudorel Toader, fost ministru al Justitiei si fost judecator la Curtea Constitutionala.

Trebuie mentionat ca DNA a avut o pozitie ambigua in acest caz.

Astfel, la dezbaterile pe fond care au avut loc luni, procurorul de sedinta a fost de acord cu admiterea contestatiei in anulare si rejudecarea dosarului in apel, dupa care DNA a trimis miercuri in instanta concluzii scrise, „pentru evitarea oricaror neclaritati”, in care solicita aplicarea deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si, „in caz contrar”, respingerea contestatiilor in anulare.

In iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnata definitiv la 6 ani inchisoare pentru luare de mita si abuz in serviciu, insa ea a fugit la acea vreme din Romania, fiind depistata si incarcerata in Costa Rica.

De asemenea, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja a primit cinci ani de inchisoare cu executare.

Celelalte pedepse in dosar au fost: Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea) – 3 ani inchisoare cu executare; Stefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an si sase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii) – 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fosta prietena cu Elena Udrea si fost director al Companiei Nationale de Investitii) – 3 ani cu suspendare, Dragos Marius Botoroaga (administratorul unei firme) – doi ani si sase luni cu suspendare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: