Atacurile cu drone ucrainene asupra centrelor petroliere si rafinariilor rusesti pun in pericol industria petroliera a presedintelui Vladimir Putin, piatra de temelie a economiei tarii sale, relateaza Newsweek.
Productia de benzina in Rusia a scazut dupa o serie de lovituri ale Kievului asupra rafinariilor rusesti, arata cifrele. Rosstat, Serviciul Federal de Stat de Statistica al Rusiei, a anuntat ca in saptamana care s-a incheiat la 24 martie, productia nationala de benzina a scazut cu aproximativ 7,4%, potrivit presei locale.
Pentru a face fata riscului de penurie pe piata interna, in timp ce rafinariile rusesti sunt supuse unor reparatii de amploare, Moscova a apelat la ajutorul principalului sau aliat si vecin, Belarus, a relatat miercuri Reuters.
Patru surse din industrie si comert au declarat pentru agentia de stiri ca Rusia, care este unul dintre cei mai mari producatori de petrol si gaze din lume, a crescut importurile de benzina din Belarus, ajungand la aproape 3.000 de tone in prima jumatate a lunii martie. Asta in comparatie cu februarie, cand Rusia a importat 590 de tone, si ianuarie, cand au fost zero importuri.
Moscova depinde de exporturile sale de petrol si de industria energetica, care reprezinta aproximativ 30% din veniturile bugetare ale tarii si sunt cruciale pentru finantarea razboiului din Ucraina. Rusia este al treilea mare producator de petrol din lume, reprezentand peste 12% din productia mondiala de titei, potrivit Statista.
Industria energetica a tarii a fost, de asemenea, grav afectata de sanctiunile occidentale impuse ca raspuns la invazia din Ucraina. Intre timp, de la 1 martie, Rusia a interzis exporturile de benzina timp de sase luni, in incercarea de a compensa o crestere a preturilor la carburanti in tara.
Kievul si-a intensificat atacurile asupra rafinariilor rusesti incepand din acest an. La 18 ianuarie, Ucraina a lansat un atac cu drone asupra unui terminal petrolier din Sankt Petersburg, aflat la aproximativ 1000 de km de granita ucraineana.
Un alt atac cu drone, in apropiere de Sankt-Petersburg, la 21 ianuarie, a lovit un important terminal de export de gaz de la Ust-Luga, provocand un incendiu urias si oprind aprovizionarea cu combustibil. Ust-Luga este cel mai mare port baltic al Rusiei, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a revendicat responsabilitatea pentru acest atac, a relatat Kyiv Post.
La inceputul acestei luni, Bloomberg a relatat ca rafinariile fortate sa isi intrerupa activitatea in decurs de o saptamana erau responsabile in mod colectiv pentru 12% din capacitatea nationala de rafinare a petrolului din Rusia.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…