Rusia: A explodat numarul arestarilor pentru „tradare” si „spionaj” dupa invadarea Ucrainei. Chiar si oameni de stiinta au ajuns dupa gratii

analize

Agentia de presa Associated Press a dat publicitatii, luni, un amplu material legat de dramele rusilor care s-au trezit acuzati de tradare si spionaj dupa ce Rusia a invadat Ucraina.

Cand telefonul lui Maksim Kolker a sunat la ora 6 dimineata si vocea de la celalalt capat al firului i-a spus ca tatal sau a fost arestat, el a crezut ca este vorba de o inselatorie pentru a obtine bani. Cu o zi inainte, il dusese pe tatal sau, proeminentul fizician rus Dmitri Kolker, la spitalul din Novosibirsk, orasul sau natal, cand cancerul pancreatic avansat se agravase brusc.

Telefonul tot suna si Kolker tot inchidea, pana cand, in cele din urma, tatal sau a sunat pentru a confirma vestile sumbre. Mai tarziu, familia a aflat ca batranul Kolker fusese acuzat de tradare, o infractiune care este cercetata si judecata in secret absolut in Rusia si care se pedepseste cu ani grei de inchisoare.

Cazurile de tradare au fost rare in Rusia in ultimii 30 de ani, doatr cateva pe an. Dar, de la invazia Ucrainei din 2022, acestea au crescut vertiginos, impreuna cu urmaririle penale pentru spionaj, prinzand in capcana cetateni si straini deopotriva, indiferent de orientarea politica a lor.

Acest lucru a dus la comparatii cu procesele spectacol ale dictatorului sovietic Iosif Stalin in anii 1930.

Victimele recente variaza de la critici ai Kremlinului si jurnalisti independenti la oameni de stiinta in varsta care lucreaza cu tari pe care Moscova le considera prietenoase.

Aceste cazuri evidentiaza reprimarea disidentei, care a atins niveluri fara precedent sub presedintele Vladimir Putin. Cazurile sunt investigate aproape exclusiv de catre puternicul Serviciu Federal de Securitate, sau FSB, acuzatiile si dovezile specifice nefiind intotdeauna dezvaluite.

Acuzatii sunt adesea tinuti in izolare stricta in faimoasa inchisoare Lefortovo din Moscova, judecati cu usile inchise si aproape intotdeauna condamnati, cu pedepse lungi de inchisoare.

In 2022, Putin a indemnat serviciile de securitate sa „reprime dur actiunile serviciilor de informatii straine, sa identifice prompt tradatorii, spionii si sabotorii”.

Primul Departament, un grup de aparare a drepturilor care este specializat in astfel de urmariri penale, a numarat peste 100 de cazuri de tradare cunoscute in 2023, a declarat avocatul Evgeny Smirnov pentru Associated Press. El a adaugat ca, probabil, mai existau inca 100 despre care nimeni nu stie.

Cu cat razboiul dureaza mai mult, „cu atat mai multi tradatori” vor autoritatile sa stranga, a spus Smirnov.

Cazurile de tradare au inceput sa se inmulteasca dupa 2014, cand Rusia a anexat ilegal Crimeea de la Ucraina, si a sprijinit insurgenta separatista din estul tarii.

Cu doi ani mai devreme, definitia legala a tradarii a fost extinsa pentru a include acordarea de „asistenta”, vag definita, tarilor sau organizatiilor straine, expunand efectiv la urmarire penala orice persoana care intra in contact cu straini.

Aceasta masura a fost luata in urma protestelor antiguvernamentale masive din 2011-2012 de la Moscova, despre care oficialii au sustinut ca au fost instigate de Occident. Aceste modificari ale legii au fost aspru criticate de aparatorii drepturilor, inclusiv de cei din Consiliul prezidential pentru drepturile omului.

Confruntat cu aceste critici la momentul respectiv, Putin a promis ca va analiza legea modificata si a fost de acord ca „nu ar trebui sa existe nicio interpretare larga a ceea ce inseamna inalta tradare”.

Si totusi, exact asta a inceput sa se intample.

In 2015, autoritatile au arestat-o pe Svetlana Davidova, o mama a sapte copii din regiunea vestica Smolensk, sub acuzatia de tradare, in conformitate cu noua definitie extinsa a infractiunii.

Ea a fost acuzata ca a contactat Ambasada Ucrainei la Moscova in 2014 pentru a avertiza oficialii de acolo ca, in opinia sa, Rusia trimite trupe in estul Ucrainei, unde se desfasoara insurectia separatista impotriva Kievului.

Cazul a atras atentia la nivel national si a starnit indignarea publicului. Rusia a negat la acea vreme ca trupele sale ar fi implicate in estul Ucrainei, iar multi au subliniat ca dosarul impotriva lui Davidova contrazicea aceasta afirmatie. In cele din urma, acuzatiile impotriva ei au fost retrase.

Acest rezultat a fost o exceptie rara de la cazurile de tradare si spionaj care s-au inmultit in anii urmatori si care s-au soldat in mod constant cu condamnari si pedepse cu inchisoarea.

Paul Whelan, un director de securitate corporativa din Statele Unite care a calatorit la Moscova pentru a participa la o nunta, a fost arestat in 2018 si condamnat pentru spionaj doi ani mai tarziu, fiind condamnat la 16 ani de inchisoare. El a negat acuzatiile.

Ivan Safronov, un consilier al agentiei spatiale Roscosmos, fost jurnalist de afaceri militare, a fost condamnat pentru tradare in 2022 si condamnat la 22 de ani de inchisoare. Urmarirea sa penala a fost considerata drept o razbunare pentru reportajele sale care dezvaluiau incidente militare si afaceri dubioase cu arme.

„Este un avertisment ca jurnalistii nu ar trebui sa scrie nimic despre sectorul apararii”, a declarat logodnica si colega sa reporter Ksenia Mironova pentru AP.

FSB a urmarit, de asemenea, oamenii de stiinta care studiaza aerodinamica, hipersonica si alte domenii care ar putea fi utilizate in dezvoltarea armelor.

Astfel de arestari s-au inmultit dupa 2018, cand Putin, in discursul sau anual privind starea natiunii, a prezentat arme hipersonice noi si unice pe care Rusia le dezvolta, potrivit avocatului Smirnov.

In opinia sa, acesta a fost modul serviciilor de securitate de a arata Kremlinului ca progresele stiintifice rusesti, in special cele utilizate pentru dezvoltarea de arme, sunt atat de valoroase incat „toate serviciile de informatii straine din lume sunt pe urmele lor”.

El a subliniat ca toti oamenii de stiinta arestati erau civili si ca „practic nu se iau niciodata de oamenii de stiinta militari”.

Multi dintre oamenii de stiinta au negat acuzatiile. Familiile si colegii lor au insistat ca au fost implicati in ceva la fel de benign ca tinerea de prelegeri in strainatate sau colaborarea cu oameni de stiinta straini in cadrul unor proiecte comune.

Kolker, fiul fizicianului din Novosibirsk retinut, a declarat ca, atunci cand FSB a perchezitionat apartamentul tatalui sau, au cautat mai multe prezentari pe care acesta le folosise in prelegeri tinute in China.

Batranul Kolker, care a studiat undele luminoase, a facut prezentari care au fost autorizate pentru utilizare in strainatate si care au fost tinute si in Rusia, iar „orice student putea intelege ca nu dezvaluia nimic (secret) in ele”, a declarat Maksim Kolker.

Cu toate acestea, ofiterii FSB l-au luat pe fizicianul in varsta de 54 de ani de pe patul de spital in 2022 si l-au dus cu avionul la Moscova, la inchisoarea Lefortovo, a declarat fiul sau.

Omul de stiinta bolnav si-a sunat familia din avion pentru a-si lua ramas bun, stiind ca era putin probabil sa supravietuiasca inchisorii, a spus fiul. In cateva zile, familia a primit o telegrama prin care era informata ca el a murit intr-un spital.

Alte cazuri s-au derulat in mod similar. Valeri Golubkin, un fizician moscovit de 71 de ani specializat in aerodinamica, a fost condamnat pentru tradare in 2023. Institutul sau de cercetare de stat lucra la un proiect international de avion civil hipersonic, iar el a fost rugat de angajatorul sau sa ajute la elaborarea rapoartelor privind proiectul.

Smirnov de la grupul Primul Departament, care a fost implicat in apararea sa, spune ca rapoartele au fost verificate inainte de a fi trimise in strainatate si nu contineau secrete de stat.

Fiica lui Golubkin, Liudmila, a declarat ca arestarea din 2021 a venit ca un soc.

„El nu este vinovat de nimic”, a spus ea. Sentinta sa de 12 ani a fost mentinuta in ciuda apelurilor, iar familia sa spera acum ca va fi eliberat conditionat.

Alti oameni de stiinta care lucreaza la hipersonica, un domeniu cu aplicatii importante pentru dezvoltarea rachetelor, au fost, de asemenea, arestati pentru tradare in ultimii ani. Unul dintre acestia, Anatoli Maslov, in varsta de 77 de ani, a fost declarat vinovat si condamnat la 14 ani de inchisoare in luna mai.

Institutul de Mecanica Teoretica si Aplicata din Novosibirsk a scris o scrisoare de sustinere a lui Maslov si a altor doi fizicieni implicati pentru „prezentari la seminarii si conferinte internationale, publicarea de articole in reviste bine cotate (si) participarea la proiecte stiintifice internationale”. Astfel de activitati, se arata in scrisoare, sunt „o componenta obligatorie a activitatii stiintifice constiincioase si de inalta calitate”, atat in Rusia, cat si in alte tari.

Alte doua cazuri recente de profil inalt au implicat un politician proeminent din opozitie si un jurnalist.

Vladimir Kara-Murza, un jurnalist care a devenit activist, a fost acuzat de tradare in 2022 dupa ce a tinut discursuri critice la adresa Rusiei in Occident. Dupa ce a supravietuit la ceea ce credea el ca au fost incercari de otravire in 2015 si 2017, Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare, unde familia sa se teme pentru deteriorarea sanatatii sale.

In declaratia sa finala la proces, Kara-Murza a facut aluzie la mostenirea intunecata a URSS in materie de urmariri penale, spunand ca tara a mers „pana in anii 1930”.

Evan Gershkovich de la Wall Street Journal a fost arestat in 2023 sub acuzatia de spionaj, fiind primul reporter american retinut sub astfel de acuzatii de la inceputul Razboiului Rece. Gershkovich, care a fost judecat in iunie, neaga acuzatiile, iar guvernul american a declarat ca a fost retinut pe nedrept.

Rusii au fost acuzati de tradare – sau de acuzatia mai putin grava de „pregatire pentru tradare” – pentru fapte precum donarea de bani organizatiilor caritabile ucrainene sau grupurilor care lupta alaturi de fortele Kievului, incendierea birourilor de inrolare militara din Rusia si chiar conversatii telefonice private cu prieteni din Ucraina cu privire la mutarea acolo.

Ksenia Khavana, in varsta de 33 de ani, a fost arestata in februarie la Ekaterinburg pentru tradare, fiind acuzata ca strangea bani pentru armata ucraineana. Dublu cetatean rus si american, ea se intorsese din Los Angeles pentru a-si vizita familia, iar Primul Departament a declarat ca acuzatiile provin dintr-o donatie de 51 de dolari catre o organizatie caritabila cu sediul in SUA care ajuta Ucraina.

Mai multi factori motiveaza autoritatile sa urmareasca mai multe cazuri de tradare, spun expertii.

Unul dintre acestea este faptul ca trimite un mesaj clar ca regulile nescrise s-au schimbat si ca conferintele in strainatate sau colaborarea cu omologi straini nu mai este ceva ce oamenii de stiinta ar trebui sa faca, spune Andrei Soldatov, jurnalist de investigatie si expert in serviciile de securitate.

De asemenea, este mai usor sa convingi autoritatile superioare sa aloce resurse pentru un caz de tradare, cum ar fi supravegherea sau interceptarile telefonice, spune el.

Potrivit lui Smirnov, cresterea numarului de urmariri penale a avut loc dupa ce FSB a permis filialelor sale regionale din 2022 sa urmareasca anumite tipuri de tradare, iar functionarii din aceste filiale au cautat sa obtina favoruri de la superiorii lor pentru a-si avansa carierele.

Mai presus de toate, a spus Soldatov, este credinta autentica si raspandita a FSB cu privire la „fragilitatea regimului” intr-un moment de agitatie politica – fie din cauza protestelor in masa, ca in 2011-12, sau acum in timpul razboiului cu Ucraina.

„Ei cred sincer ca se poate rupe”, a spus el, chiar daca in realitate nu este cazul.

Mironova, logodnica jurnalistului incarcerat Safronov, este convinsa de aceasta teorie. Anchetatorii FSB cred ca prind „tradatori” si „dusmani ai patriei”, chiar si atunci cand stiu ca nu au dovezi impotriva lor, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: