externe

Rusia a inasprit legea „organizatiilor indezirabile”. Autoritatile vor putea in curand sa interzica orice organizatii straine pe care le considera incomode

Viata devine din ce in ce mai dificila pentru criticii Kremlinului aflati in Rusia, cu o serie de legi adoptate in ultimii ani care incrimineaza critica deschisa la adresa politicii oficiale a Moscovei, potrivit Deutsche Welle.

Legea privind asa-numitele „organizatii indezirabile” este una dintre acele legi – iar aceasta a fost acum inasprita. Parlamentarii din Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului Rusiei, au adoptat, marti, amendamentele la a treia si ultima lectura a proiectului de lege. Odata ce proiectul de lege va fi aprobat de Consiliul Federatiei si semnat de presedintele Vladimir Putin, acesta va intra in vigoare.

Legea prevede ca organizatiile ar fi considerate indezirabile in Rusia daca activitatile lor „reprezinta o amenintare pentru fundamentele ordinii constitutionale, apararii sau securitatii statului”. Legea interzice unor astfel de organizatii „sa efectueze orice tranzactii financiare, sa difuzeze materiale informative, inclusiv in mass-media sau pe internet, sa infiinteze entitati juridice si sa implementeze programe”.

Pana acum, legea se aplica doar organizatiilor neguvernamentale, in special institutiilor de opozitie precum fundatiile politice, gruparile pentru drepturile omului si asociatiile de mediu. Conform legii modificate, orice organizatie straina ar putea fi declarata „indezirabila” daca „fondatorii sau partile interesate ale acesteia sunt organisme de stat ale unei tari straine”. Nu ar mai conta daca organizatia a fost fondata sau condusa de o persoana fizica, o societate cu raspundere limitata, o asociatie inregistrata, un partid sau o institutie de stat sau guvernamentala.

Orice colaborare cu o astfel de organizatie este considerata penala. Participarea la activitatile unei „organizatii indezirabile” in Rusia sau in strainatate ar fi considerata initial o infractiune administrativa, pedepsita cu o amenda maxima de aproximativ 1.600 EUR. Recidivii pot fi amendati cu pana la 5.300 EUR sau inchisoarea pana la patru ani. Fondarea sau conducerea „organizatiilor indezirabile” se pedepseste cu inchisoare de pana la sase ani.

„Colaborarea” acopera diseminarea de citate si link-uri catre texte si videoclipuri de la o „organizatie nedorita”, precum si participarea la oricare dintre evenimentele publice ale acestora. De exemplu, oricine vorbeste cu un radiodifuzor declarat „indezirabil” ar fi pasibil de urmarire penala. Legea ar putea fi aplicata si DW, care a fost fortata sa isi inchida biroul din Moscova in 2022.

Avocata rusa pentru drepturile omului, Anastasia Burakova, a spus ca este convinsa ca legea a fost facuta in mod deliberat vaga, astfel incat autoritatile sa poata interzice orice organizatie pe care o considera ca „nu este in conformitate cu politica Kremlinului”. Vorbind cu DW, ea a descris-o drept o „lege a cauciucului”, deoarece poate fi extinsa si interpretata pentru a se potrivi oricarei circumstante – ar putea fi chiar aplicata NATO, Consiliului Europei sau Curtii Penale Internationale.

„Oricine depune o plangere impotriva statului rus in instanta risca o pedeapsa cu inchisoare de pana la patru ani”, a spus Burakova, explicand ca ar putea fi considerat ca a participat la activitatile unei „organizatii indezirabile”.

Cand Duma de Stat a votat proiectul de lege in prima sa lectura pe 11 iunie, presedintele, Vyacheslav Volodin, a indicat tinta legii extinse: organizatii infiintate in structurile de stat din Statele Unite, Regatul Unit si alte tari europene care „conduca activitati indreptate impotriva Rusiei”.

Unul dintre autorii legii modificate, Vasily Piskarev (foto), a adaugat ca orice posibilitate ca organizatiile straine sa se amestece in treburile interne ale Rusiei ar trebui eliminata.

„Exista destule exemple de organizatii legate de agentiile guvernamentale ale Statelor Unite sau ale tarilor europene care dauneaza direct Rusiei si desfasoara activitati subversive”, a spus el.

Pentru avocata Burakova, este clar ca „trage Cortina de Fier si mai jos. Rusia se izoleaza si mai mult de institutiile internationale”, a spus ea.

Avocata si activista pentru drepturile omului Valeria Vetoshkina a declarat pentru DW ca modificarile aduse legii fac o lege deja represiva si mai represiva. Ea a spus ca guvernul urmareste „sa traga si mai multi oameni la raspundere penala” daca nu sunt de acord cu politicile oficiale ale tarii.

Burakova a subliniat ca legea a fost aplicata si strainilor – mai ales dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia. Au fost vizate si institutii media independente.

Aproape 200 de organizatii neguvernamentale straine si internationale au fost interzise in Rusia ca fiind „indezirabile”. Printre acestea se numara portalul de stiri Meduza, cu sediul in Letonia, radiodifuzorul in limba rusa inregistrat in Tarile de Jos Dozhd (TV Rain), portalul independent de stiri The Moscow Times, fundatii politice germane precum Fundatia Heinrich Boll si Fundatia Friedrich Ebert si organizatiile internationale de mediu WWF si Greenpeace.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Cum au fost detonate pagerele, peste 2.800 de membri Hezbollah au fost raniti in Liban si Siria. S-au inregistrat si mai multe decese

O serie de explozii simultane ale unor pagere in Liban au ucis marti opt persoane…

3 ore ago

Hezbollah promite ca va pedepsi Israelul dupa exploziile pagerelor

Grupul militant Hezbollah a promis ca va raspunde Israelului pe masura dupa ce l-a acuzat…

3 ore ago

Regele Tarilor de Jos promite o politica de azil „mai stricta”

Tarile de Jos vor aplica o politica de azil „mai rapida, mai stricta si mai…

3 ore ago

Armata israeliana ar recruta solicitanti de azil africani pentru razboiul din Gaza in schimbul acordarii rezidentei permanente

Pentru razboiul din Gaza, guvernul israelian ar recruta solicitanti de azil africani, in schimbul acordarii…

3 ore ago

Dupa Europa Centrala, Italia se pregateste de furtuni intense

Furtunile intense care au lovit Europa Centrala ajung acum in Italia, unde au fost emise…

3 ore ago