Rusia a intrat oficial in incapacitate de plati selectiva, dupa ce a incercat sa isi achite cu ruble in loc de dolari obligatiunile scandente pe 4 aprilie, potrivit unei note emise vineri de S&P, dar publicata luni.
Este pentru prima oara in peste 100 de ani cand Rusia e in aceasta tara. Ultima oara s-a intamplat la Revolutia Bolsevica din 1917, cand Lenin a refuzat sa recunoasca obligatiunile emise de Imperiul Tarist, potrivit BiziDay.
Anticipand anuntul public, ministrul rus al Finantelor, Anton Siluanov, a amenintat intr-un interviu publicat luni in cotidianul Izvestia, ca Rusia va demara o actiune in justitie, daca va fi declarata in incapacitate de plata (default) de catre Occident.
O tara este considerata in incapacitate de plata cand nu mai poate sa isi onoreze angajamentele fata de creditori.
„Desigur ca ne vom adresa justitiei, pentru ca am luat toate masurile necesare pentru a ne asigura ca investitorii isi primesc platile”, a spus Anton Siluanov, potrivit Agerpres. „Vom prezenta tribunalului facturile, care confirma eforturile noastre pentru a plati, atat in valuta, cat si in ruble. Vom fi nevoiti sa ne sustinem in mod activ pozitia, in pofida tuturor dificultatilor”, a mai spus Siluanov, fara a preciza insa care este instanta juridica spre care Rusia se va indrepta.
Agentia de evaluare financiara S&P Global Ratings a retrogradat sambata ratingul de tara al Rusiei pentru datoriile in valuta pana la „SD”(default selectiv), cu doar o treapta deasupra nivelului „D” (default-incapacitate de plata), dupa ce saptamana trecuta Moscova a rambursat cu ruble o datorie in dolari.
„Rusia incearca cu buna credinta sa isi plateasca creditorii externi, transferand sumele corespunzatoare in valuta pentru a ne plati datoriile. Cu toate acestea, politica deliberata a tarilor occidentale este ca creeze, in mod artificial, o incapacitate de plata prin toate mijloacele”, a adaugat Anton Siluanov.
Ministrul Finantelor a precizat ca, in acest moment, datoria externa a Rusiei reprezinta undeva intre 4.500 si 4.700 de miliarde de ruble (aproximativ 52 de miliarde de euro la cursul de schimb actual), adica 20% din datoria publica totala.
La fel ca toate statele, Rusia imprumuta bani de pe urma emisiunilor de obligatiuni, frecvent in dolari, si trebuie sa plateasca in mod regulat dobanzile si sa ramburseze capitalul. Insa, luni, Anton Siluanov a spus ca Rusia nu va mai mai organiza licitatii pentru emiterea de obligatiuni pentru restul acestui an, din cauza dobanzilor prohibitive.
„Nu avem de gand sa mergem pe piata locala sau pe pietele externe in acest an. Nu are sens, deoarece costurile cu imprumuturile ar fi astronomice”, a spus Anton Siluanov, pentru Izvestia.
Datele oficiale arata ca in acest an Rusia a vandut obligatiuni in ruble (denumite OFZ) in valoare de 128 miliarde de ruble (1,5 miliarde de dolari). Programul initial de emisiuni al Ministerului de Finante de la Moscova viza emiterea unor obligatiuni in valoare de 700 de miliarde de ruble numai in primul trimestru.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…