O racheta care transporta o nava de aselenizare a decolat vineri in prima misiune lunara a Rusiei in aproape 50 de ani, urmand sa aterizeze pe satelitul Pamantului inaintea unei nave spatiale indiene, anunta Associated Press.
Lansarea de la portul spatial rusesc Vostochny din Orientul Indepartat a navetei Luna-25 catre Luna este prima din 1976, cand Rusia facea parte din Uniunea Sovietica.
Se asteapta ca modulul rusesc de aselenizare sa ajunga pe Luna pe 23 august, aproximativ in aceeasi zi cu o nava indiana care a fost lansata pe 14 iulie. Nava spatiala rusa va avea nevoie de aproximativ 5,5 zile pentru a ajunge in apropierea Lunii, apoi va petrece intre trei si sapte zile pe orbita la aproximativ 100 de kilometri inainte de a se indrepta spre suprafata.
Doar trei guverne au reusit aterizari pe Luna cu succes: Uniunea Sovietica, Statele Unite si China. India si Rusia isi propun sa fie primele care sa aterizeze la polul sud al Lunii.
Roscosmos, agentia spatiala rusa, a declarat ca doreste sa arate ca Rusia „este un stat capabil sa livreze o incarcatura utila pe Luna” si „sa asigure accesul garantat al Rusiei la suprafata Lunii”.
„Studiul Lunii nu este obiectivul”, a declarat Vitaly Egorov, un popular analist spatial rus. „Obiectivul este competitia politica intre doua superputeri – China si SUA – si o serie de alte tari care vor, de asemenea, sa revendice titlul de superputere spatiala”, a subliniat Egorov.
Sanctiunile impuse Rusiei dupa ce a invadat Ucraina ii ingreuneaza accesul la tehnologia occidentala, ceea ce are un impact asupra programului sau spatial. Initial, Luna-25 trebuia sa transporte un mic rover lunar, dar aceasta idee a fost abandonata pentru a reduce greutatea navei in vederea imbunatatirii fiabilitatii, spun analistii.
„Electronicele straine sunt mai usoare, cele interne sunt mai grele”, a declarat Egorov. „In timp ce oamenii de stiinta ar putea avea sarcina de a studia apa lunara, pentru Roscosmos sarcina principala este pur si simplu sa aterizeze pe Luna – sa recupereze expertiza sovietica pierduta si sa invete cum sa indeplineasca aceasta sarcina intr-o noua era.”
Luna-25 a fost lansata fara probleme de pe cosmodromul Vostochny din Orientul Indepartat al Rusiei, potrivit transmisiunii video de la Roscosmos.
Portul spatial este un proiect preferat al presedintelui rus Vladimir Putin si este esential pentru eforturile sale de a face din Rusia o superputere spatiala si de a muta lansarile rusesti de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
O incercare anterioara a Indiei de a ateriza la polul sudic al Lunii in 2019 s-a incheiat atunci cand modul de aterizare s-a prabusit pe suprafata Lunii.
Polul sudic lunar prezinta un interes deosebit pentru oamenii de stiinta, care cred ca craterele polare permanent umbrite pot contine apa. Apa inghetata din roci ar putea fi transformata de viitorii exploratori in aer si combustibil pentru rachete.
„Luna este in mare parte neatinsa si intreaga istorie a lunii este scrisa pe fata ei. Este imaculata si nu seamana cu nimic din ceea ce se gaseste pe Pamant. Este propriul sau laborator”, a declarat Ed Bloomer, astronom la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie.
Luna-25 urmeaza sa preleveze mostre de roca si praf lunar. Mostrele sunt cruciale pentru a intelege mediul inconjurator al Lunii inainte de a construi o baza acolo, „altfel am putea construi lucruri si sa trebuiasca sa le inchidem sase luni mai tarziu, deoarece totul a fost efectiv sablat”, a spus Bloomer.
Premierul Marcel Ciolacu a reluat, miercuri, propunerea ca Ilie Bolojan sa fie viitorul sau premier,…
Partidul liberal german FDP a anuntat miercuri seara ca toti ministrii sai vor parasi guvernul…
Rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA "nu este ceea ce ne-am dorit", dar "trebuie sa il…
Politia spaniola a capturat 13 tone metrice de cocaina ascunse intr-un container cu banane din…
Presedintele democrat american Joe Biden l-a sunat, miercuri, pe Donald Trump pentru a-l felicita in…
Un sofer din Suceava a ramas pieton pentru 3 luni dupa ce a depasit linia…