Oryx, o organizatie care monitorizeaza evolutia conflictului din Ucraina, anunta ca Rusia a pierdut pana acum 1.845 de tancuri in Ucraina.
„Pierderi de tancuri rusesti confirmate vizual:
Primul razboi cecen: 193
Al doilea razboi cecen: 23
Razboiul ruso-georgian: 3
Razboiul ruso-ucrainean: 1845”, a anuntat Oryx pe Twitter.
Companiile chineze, inclusiv una conectata cu guvernul de la Beijing, au trimis entitatilor ruse 1.000 de pusti de asalt si alte echipamente care ar putea fi folosite in scopuri militare, inclusiv piese de drone si veste antiglont, a relatat publicatia americana Politico, preluata vineri de EFE.
Publicatia a precizat ca transporturile au fost efectuate in perioada iunie – decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de ImportGenius, un agregator de date vamale la care a avut acces.
China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori de aparare de stat din tara, a livrat pustile de asalt in iunie 2022 companiei ruse Tekhkrim, care face afaceri cu statul si cu armata rusa, a adaugat Politico.
Pustile CQ-A, modelate dupa modelul M16, dar etichetate drept „pusti de vanatoare civile” in datele vamale, sunt folosite de politia armata populara (forte antirevolta) din China si de fortele armate din Filipine pana in Sudanul de Sud si Paraguay, a scris publicatia citata.
Entitatile rusesti au primit, de asemenea, 12 transporturi de piese de drone de la companii chineze si peste 12 tone de veste antiglont chinezesti, care au trecut prin Turcia, la sfarsitul anului 2022, potrivit informatiilor.
Desi datele vamale nu arata ca Beijingul vinde un numar mare de arme Moscovei in mod special, China furnizeaza totusi companiilor rusesti echipamente „cu dubla utilizare” si articole comerciale care ar putea fi folosite si pe campul de lupta in Ucraina, scrie Politico.
Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., cunoscuta si sub numele de DJI, a expediat prin Emiratele Arabe Unite piese de schimb pentru drone, cum ar fi baterii si camere, unui mic distribuitor rus in noiembrie si decembrie 2022, potrivit publicatiei americane.
DJI este o companie chineza care a intrat sub supravegherea SUA dupa ce a fost sanctionata de Ministerul de Finante in 2021 pentru ca a furnizat statului chinez drone pentru a controla minoritatea uigura din regiunea din vestul tarii, Xinjiang.
Pe langa drone, Rusia a depins luni de zile de alte tari, inclusiv China, pentru a obtine echipamente de navigatie, imagini prin satelit, componente ale vehiculelor si alte materii prime pentru a sprijini razboiul lansat in urma cu mai bine de un an de presedintele Vladimir Putin impotriva Ucrainei.
Desi sanctiunile occidentale au impiedicat Moscova sa importe numeroase marfuri – de la microcipuri la gaze lacrimogene -, Rusia inca poate achizitiona produse din tari „prietenoase” care nu respecta noile reguli occidentale, cum ar fi China sau tarile din Golf, pentru a-si sustine efortul de razboi, a explicat Politico.
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…
Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…
Fosta sotie a marelui actor Toma Caragiu, actrita Elena Caragiu, a decedat in Statele Unite,…
Ana Birchall, candidat independent la alegerile prezidentiale, sustine ca aproape toate bunurile trecute in declaratia…