Rusia a taiat livrarea de gaze catre Polonia, incalcand astfel un contract aflat in vigoare. Polonia a refuzat sa plateasca in ruble

externe

Ungaria, import, gaze rusesti, Gazprom, sfidare, UE

Livrarile de gaze rusesti catre Polonia in baza contractului Yamal au fost oprite, au informat marti postul de televiziune privat polonez Polsat News si site-ul Onet.pl, citand surse anonime, transmite Reuters, citata de news.ro.

Compania PGNiG, care cumpara gaze de la Gazprom in baza unui contract pe termen lung care expira anul acesta, a anuntat ca marti, ”la 26 aprilie 2022, Gazprom a informat PGNiG cu privire la intentia de a suspenda complet livrarile in cadrul contractului Yamal (…), (miercuri), la 27 aprilie”.

Polonia este pregatita sa inlocuiasca aceste livrari de gaze naturale de la alte surse, subliniaza operatorul.

Aprovizionarile energetice ale Poloniei sunt sigure, anunta ministrul polonez al luptei impotriva modificarilor climatice, Anna Moskwa.

Anna Moskwa anunta ca nu este necesar sa se recurga la gaze naturale din rezerve si ca livrarea catre clientii polonezi nu va fi intrerupta.

Fluxuri din alte surse urmeaza sa inlocuiasca livrarile de la Gazprom, anunta secretarul de stat polonez insarcinat cu Securitatea Eenergetica, Piotr Naimski. Contractul Yamal urma sa expire in decembrie, precizeaza el.

Fluxurile fizice de gaze prin conducta Yamal-Europe din Belarus pana in Polonia au fost la zero kilowati ora (kWh) la ora 14:00 GMT (17:00 ora Romaniei), in scadere de la 52.634.785 kWh/zi la primele ore ale zilei de marti, potrivit datelor de la reteaua de gaze a Uniunii Europene.

Polonia a declarat in repetate randuri ca nu va fi de acord cu cererea Rusiei de a plati in ruble gazele pe care le cumpara de la Gazprom, conform noilor reguli anuntate de Rusia luna trecuta.

Moscova a avertizat Europa ca aprovizionarea cu gaze risca sa fie taiata daca nu va plati in ruble.

In martie, Rusia a emis un decret prin care a propus cumparatorilor de energie sa deschida conturi la Gazprombank pentru a efectua plati in euro sau dolari, care sa fie apoi convertite in ruble.

Comisia Europeana a spus ca companiile ar trebui sa plateasca in continuare in moneda convenita in contractele lor cu Gazprom – din care 97% sunt in euro sau dolari.

Marti mai devreme, Polonia a anuntat o lista cu 50 de oligarhi si companii rusesti, inclusiv Gazprom, care vor fi supuse sanctiunilor in temeiul unei legi adoptate la inceputul acestei luni care le permite inghetarea activelor. Legea este separata de sanctiunile impuse in comun de tarile UE.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: