Rusia a trimis un submarin nuclear in Mediterana, aproape de coastele Italiei. Razboi rece in Adriatica si Mediterana

externe

Consolidarea fortelor marinei rusesti in Marea Neagra ca parte a invaziei Ucrainei este bine cunoscuta. Se vorbeste mai putin despre consolidarea aferenta in Mediterana, vazuta ca o aparare exterioara pentru operatiunile din Marea Neagra. In conformitate cu doctrina rusa, acest lucru poate face parte dintr-o masura de descurajare impotriva implicarii NATO in razboi.

Naval News informeaza ca are indicii puternice ca un submarin de atac rusesc (SSN) sau un submarin cu rachete de croaziera (SSGN) opereaza in apropierea Italiei.

Nu este clar de cat timp opereaza submarinul acolo. Cea mai simpla explicatie este ca acesta a fost desfasurat acolo pentru a inlocui crucisatorul din clasa Slava Marshal Ustinov, care a parasit Mediterana la 24 august. In timp ce Ustinov navigheaza provocator intre Regatul Unit si Irlanda, submarinul s-ar putea sa se fi strecurat in Mediterana.

Submarinul este cu propulsie nucleara, atat se poate deduce din circumstante. Rusia a mai desfasurat submarine cu propulsie nucleara in Mediterana, dar nu frecvent. In contextul actual, este legata de razboiul din Ucraina. Tensiunile recente din Serbia-Kosovo sunt, de asemenea, in apropiere.

Principalul tip se submarin aflat in serviciul rusesc este clasa Akula, dar exista si clasele Sierra-I/II si Victor-III.

Rusia are deja doua submarine din clasa Improved-KILO in Mediterana. Acestea se afla la baza navala rusa din Tartus, in Siria. Desi sunt ambarcatiuni capabile, inarmate cu rachete de croaziera antiracheta si de atac terestru Kalibr, acestea sunt mult mai limitate decat submarinele nucleare. Acestea au fost desfasurate in Siria inca dinainte de invazie si acum isi petrec o mare parte din timp in port.

Seful Statului Major al Apararii din Italia, amiralul Cavo Dragone, a relatat intr-un interviu recent pentru La Repubblica  provocarile cu care s-au confruntat navele italiene din partea fortelor Rusiei in Marea Adriatica.

Amiralul a dezvaluit in interviu ca si-a petrecut ultimele saptamani supervizand operatiunile de contracarare a manevrelor rusesti in marile Italiei. El spune ca in Adriatica are loc un adevarat „razboi rece”.

„In Mediterana exista deja o competitie constanta. Vechea idee de pace nu mai exista: trecem direct de la competitie la criza, care risca sa se transforme in conflict”, a explicat amiralul.

Insa si si Marea Adriatica au loc incidente: „A fost o operatiune de patrulare (a Rusiei), contracarata imediat de actiunea Marinei noastre. Nu a fost o confruntare intre NATO si rusi sau intre americani si rusi: portavionul Truman se afla in acele ape, dar a actionat sub comanda SUA. Fortele italiene au fost cele care au luat contramasuri”.

Dragone a relatat ca atunci cand „comandamentul escadrilei navale a luat cunostinta de miscarile rusesti, amiralul Aurelio De Carolis a mobilizat cele mai apropiate unitati”, „ordonand ceea ce se numeste „o operatiune de cautare”.

„Doua fregate Fremm, cele mai moderne din flota noastra, au intrat in actiune. Bergamini a escortat nava de vanatoare rusa Admiral Tributs; Marceglia pe crucisatorul Varyag. Avioanele P72 ale Fortelor Aeriene le survolau non-stop.  Pe scurt, nu le-am dat drumul nicio clipa”, a relatat amiralul.

Amiralul a mentionat ca a fost „o activitate care viza pozitia fortelor NATO in legatura cu criza ucraineana. Rusii au patrulat, au provocat oarecum dispozitivul flotei americane si au evaluat modul in care aceasta reactiona. Nava de spionaj Vasily Tatishchev se afla acolo, analizand frecventele radar. I-am urmarit si le-am studiat miscarile”.

Acum, navele rusesti „nu se mai afla in Marea Adriatica. S-au mutat mai la sud, in Marea Ionica. A sosit si Amiralul Grigorovici, una dintre cele mai moderne fregate din flota lor: este echipata cu rachete cu raza lunga de actiune Kalibr, care au fost protagonistele conflictului din Ucraina. Un tip de arma la care trebuie sa fim atenti si in Mediterana”.

„Nu trebuie sa ne facem iluzii: prezenta rusa va continua si se va intensifica”, conchide Cavo Dragone.

„Pe 31 iulie, Putin a semnat un document in care a indicat Mediterana ca fiind strategica: va fi piatra de temelie a confruntarii cu NATO, iar rusii vor mentine o forta navala stabila. Vor fi deosebit de asertivi in Orientul Mijlociu si in Africa, unde doresc sa stabileasca o baza in Sudan. Ei vor incerca sa se relanseze in Egipt, Libia si Algeria. Atentia Rusiei nu mai este doar in estul Mediteranei, ci si in centrul Mediteranei. Trebuie sa ne pregatim si de aceea, dupa ce s-a intamplat in Marea Adriatica, am ordonat o schimbare in aranjamentele noastre de securitate navala. Operatiunea Mare Sicuro a devenit acum Mediterranean Safe, iar patrulele au fost extinse in tot bazinul, nu doar in zonele cele mai apropiate de Italia: este singura modalitate de a controla situatia”.

Navele rusesti care au operat in Adriatica:

– distrugatorul Admiral Tributs (783), care a operat in zona centrala a Adriaticii;

– nava de informatii Vasiliy Nikitich Tatishchev (SSV231);

– crucisatorul Varyag (011), care a operat in sudul Adriaticii;

Intre timp, fregata Amiral Grigorovici (745) a operat in Marea Ionica.

Marina italiana a desfasurat diferite unitati in Marea Adriatica, care au urmat indeaproape navele rusesti:

– fregata Bergamini (F590) in centrul Adriaticii.

– submarinul Longobardo (S524);

– fregata Marceglia (F597) in sudul Adriaticii.

– fregata Libeccio (F572);

In plus, la operatiunile de control ale unitatilor rusesti au luat parte ATR P-72A ale Fortelor Aeriene italiene si Boeing P-8A ale USNavy din Sigonella.

In prezent, unitatile rusesti au parasit Adriatica si navigheaza in Marea Ionica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: