Kremlinul a reactionat cu raceala la apelul presedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistitiu in conflictele internationale in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, afirmand ca Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate de a se regrupa si reinarma.
Suspendarea conflictelor armate in cadrul unui „armistitiu olimpic” este o traditie de lunga durata, iar Macron a declarat luni, intr-un interviu citat de agentia Reuters ca va depune eforturi pentru a obtine unul atunci cand Parisul va gazdui Jocurile de vara, intre 26 iulie si 11 august.
Intrebat despre acest lucru, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca atat presedintele Vladimir Putin, cat si armata rusa au „observat ca, de regula, regimul de la Kiev foloseste astfel de idei, astfel de initiative pentru a incerca sa se regrupeze, pentru a incerca sa se reinarmeze si asa mai departe”.
El nu a citat niciun caz specific in care Ucraina s-a comportat in acest fel. Razboiul face ravagii din 24 februarie 2022, cand Putin a lansat ceea ce a numit o „operatiune militara speciala” in Ucraina, si nu a existat niciun armistitiu in aceasta perioada.
Liniile frontului din Ucraina nu s-au schimbat in mod dramatic de la sfarsitul anului 2022, dar Rusia a recastigat initiativa de la capturarea orasului Avdiivka in februarie. Fortele ucrainene raman fara munitie, in timp ce ajutorul militar ramane blocat in Congresul SUA, iar presedintele Volodimir Zelenski a declarat ca Rusia ar putea lansa o ofensiva majora la sfarsitul primaverii sau in vara.
In interviul acordat presei franceze, Macron a declarat ca Franta va „face totul” pentru a obtine un armistitiu in conflictele din Ucraina, Gaza si Sudan si ca va discuta cu presedintele chinez Xi Jinping pe aceasta tema.
„Este o oportunitate asupra careia voi incerca sa implic multi dintre partenerii nostri. Presedintele chinez va veni la Paris in cateva saptamani, il voi ruga sa ma ajute”, a declarat el.
Peskov, raspunzand la o intrebare separata despre China, a declarat ca pozitia Beijingului cu privire la conflictul din Ucraina este „foarte echilibrata si constructiva”.
China, care nu a condamnat invazia Moscovei si care a sporit substantial comertul cu Rusia de la inceputul razboiului, a prezentat anul trecut o initiativa de pace constand intr-un set de principii generale care nu includea insa detalii privind modul in care sa se puna capat conflictului.
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…
Armata israeliana a anuntat sambata ca o sinagoga a fost lovita de o salva "semnificativa"…
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…