Rusia anunta ca isi va schimba doctrina nucleara din cauza implicarii Occidentului in razboiul din Ucraina

externe

Riabkov, rusia

Rusia va aduce modificari doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare ca raspuns la ceea ce considera ca este escaladarea occidentala a razboiului din Ucraina, a declarat duminica adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov, relateaza Reuters.

Doctrina nucleara existenta, stabilita intr-un decret al presedintelui Vladimir Putin in 2020, spune ca Rusia poate folosi arme nucleare in cazul unui atac nuclear al unui inamic sau al unui atac conventional care ameninta existenta statului.

Unii dintre analistii militari ai Rusiei l-au indemnat pe Putin sa coboare pragul pentru utilizarea nucleara pentru a „trezi” inamicii Rusiei din Occident.

Putin a declarat in iunie ca doctrina nucleara este un „instrument viu” care se poate schimba, in functie de evenimentele mondiale. Comentariile lui Riabkov de duminica au fost cea mai clara declaratie de pana acum ca vor fi intr-adevar facute schimbari.

„Lucrarile sunt intr-un stadiu avansat si exista o intentie clara de a face corectii”, a declarat Ryabkov.

El a spus ca decizia este „legata de cursul de escaladare al adversarilor nostri occidentali” in legatura cu conflictul din Ucraina.

Moscova acuza Occidentul ca foloseste Ucraina ca jucator proxy pentru a lupta impotriva ei, cu scopul de a provoca o „infrangere strategica” Rusiei si de a o destrama.

Statele Unite si aliatii sai neaga acest lucru, spunand ca ajuta Ucraina sa se apere impotriva unui razboi de agresiune in stil colonial al Rusiei.

Putin a spus in prima zi a invaziei Ucrainei, in februarie 2022, ca oricine ar incerca sa o impiedice sau sa o ameninte va suferi „consecinte pe care nu le-ati intalnit niciodata in istoria voastra”.

De atunci, el a emis o serie de declaratii suplimentare pe care Occidentul le considera amenintari nucleare si a anuntat desfasurarea de arme nucleare tactice rusesti in Belarus.

Acest lucru nu i-a descurajat pe SUA si aliatii sai sa intensifice ajutorul militar acordat Ucrainei in moduri care erau de neconceput atunci cand a inceput razboiul, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete cu raza lunga de actiune si avioane de lupta F-16.

Ucraina a socat Moscova luna trecuta, strapungand granita de vest intr-o incursiune a mii de trupe pe care Rusia inca lupta sa o respinga.

Presedintele Volodimir Zelenski a spus ca operatiunea a batjocorit „liniile rosii” ale lui Putin. De asemenea, face lobby intens pentru ca SUA sa le permita sa foloseasca arme occidentale avansate pentru a lovi tinte in adancul Rusiei.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat intr-un interviu publicat duminica ca Occidentul „merge prea departe” si ca Rusia va face totul pentru a-si proteja interesele.

Rusia are mai multe arme nucleare decat orice alta tara. Putin a declarat in martie ca Moscova este pregatita pentru eventualitatea unui razboi nuclear „din punct de vedere militar-tehnic”.

El a spus, totusi, ca nu vede nicio graba catre confruntarea nucleara si ca Rusia nu a simtit niciodata nevoia de a folosi arme nucleare in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: