externe

Rusia ar putea ajunge la o „reconciliere” cu Georgia in privinta regiunilor ocupate Osetia de Sud si Abhazia, anunta Serghei Lavrov

Rusia este deschisa la un compromis care ar putea duce la retragerea trupelor sale din regiunile separatiste ale Georgiei, sustinute de Moscova, a sustinut ministrul rus de Externe, relateaza Politico.

Vorbind duminica la o conferinta de presa la Adunarea Generala a ONU de la New York, ministrul de Externe Serghei Lavrov a insistat ca este posibil un acord pentru a rezolva conflictul din Georgia.

Guvernul din ce in ce mai autoritar al Georgiei a strans legaturile cu Moscova in ultimii ani, in timp ce relatiile cu Occidentul s-au inrautatit ca urmare a represiunilor asupra opozitiei democratice si a societatii civile. Asta in ciuda lansarii de catre Moscova a unei invazii sangeroase in 2008, care a lasat aproximativ o cincime din teritoriul Georgiei sub controlul fortelor ruse si al reprezentantilor acestora in Abhazia si Osetia de Sud.

„Au spus ca vor reconcilierea istorica”, a spus Lavrov despre partidul de guvernamant Visul Georgian. „Ce forma ia aceasta reconciliere depinde de statele Abhazia si Osetia de Sud… Daca exista interes din toate partile in normalizarea acestor relatii… suntem gata sa ajutam”, a mai spus el.

Joi, premierul georgian Irakli Kobahidze a reiterat ca „20% din teritoriul nostru este ocupat ilegal” de separatisti, dar a insistat ca este posibila „restaurarea tuturor podurilor distruse” intre Georgia si cele doua regiuni autonome care primesc sprijin militar, politic si economic din partea Rusiei.

Partidul Visul Georgian a urmarit reconcilierea cu Rusia, in ciuda razboiului sau din Ucraina, consolidand legaturile comerciale si refuzand sa impuna sanctiuni Moscovei. Guvernul s-a confruntat cu ample proteste de strada din cauza implementarii unei legi in stil rusesc care va califica ONG-urile si institutiile media sustinute de Occident drept „agenti straini”, precum si interzicerea efectiva a tuturor referintelor publice la drepturile LGBTQ+ si amenitarea de a interzice partidele de opozitie.

UE a inghetat procesul de aderare a Georgiei la bloc, iar Statele Unite au impus sanctiuni politicienilor si oficialilor responsabili de restrangerea drepturilor omului.

Georgianii vor merge la urne luna viitoare pentru alegeri parlamentare critice despre care ambele parti spun ca vor determina viitorul tarii.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Ciuca se amuza pe seama lui Ciolacu: „3 de bravo pentru Marcel Ciolacu!”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a remarcat ironic ca PSD accepta, ”de la o vreme incoace”,…

4 ore ago

O editura olandeza intentioneaza sa incerce traducerea cartilor in engleza folosind inteligenta artificiala

Veen Bosch & Keuning (VBK), cea mai mare editura din Tarile de Jos, achizitionata de…

10 ore ago

Opt persoane judecate in Franta pentru decapitarea in 2020 a unui profesor care a folosit o caricatura a Profetului Mahomed la o lectie despre libertatea de exprimare

Tatal unei eleve din Franta, a carui relatare despre utilizarea caricaturii profetului Mahomed la o…

10 ore ago

Ministrul Constructiilor din Serbia a anuntat ca isi da demisia dupa accidentul de la gara din Novi Sad in care si-au pierdut viata 14 persoane

Ministrul Constructiilor din Serbia, Goran Vesic, si-a anuntat luni demisia, la trei zile dupa prabusirea…

10 ore ago

Spania trimite si mai multi militari in zona inundata pe masura ce furia publicului creste

Inca 2.500 de soldati au sosit luni in estul Spaniei, greu lovit de inundatii, pentru…

10 ore ago