Kremlinul s-ar putea folosi de Pastele ortodox, care cade pe 16 aprilie, pentru a cere o pauza a ostilitatilor „din respect pentru religia ortodoxa, in ciuda faptului ca Rusia nu a aratat un astfel de respect pentru religie in zonele ocupate de fortele sale”, a declarat duminica Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW), cu sediul la Washington, scrie Newsweek.
Ucraina are o populatie ortodoxa semnificativa, aproximativ 78% dintre ei identificandu-se ca fiind crestini ortodocsi in 2019. Desi Biserica Ortodoxa din Ucraina s-a despartit de cea din Rusia, controversele privind presupusele legaturi cuBiserica de la Moscova au crescut in ultimele saptamani.
Moscova a cerut o incetare a focului de 36 de ore de Craciunul ortodox din ianuarie 2023, care a fost respinsa de Ucraina. Kievul a declarat atunci ca Rusia a continuat atacurile in timpul perioadei de incetare a focului propuse.
Conducerea Rusiei s-a folosit de sarbatorile religioase pentru a cere incetarea focului, incercand sa „influenteze situatia de pe linia frontului”, a declarat ISW. Probabil ca Moscova nu a fost de acord cu o incetare a focului in timpul Pastelui ortodox din 2022, deoarece fortele Kremlinului se aflau atunci intr-o pozitie mai puternica decat in timpul Craciunului ortodox, a declarat think tank-ul.
In perioada Craciunului din ianuarie, Kremlinul a folosit o incetare a focului pentru a pregati fortele rusesti pentru o ofensiva de iarna, a transmis ISW.
„Kremlinul ar putea solicita o incetare a focului de Paste, deoarece o astfel de pauza ar aduce beneficii disproportionate trupelor ruse”, a adaugat acesta. Nu numai ca ar avea un avantaj militar, dar l-ar prezenta pe Putin „ca fiind adevaratul protector al credintei crestine”, a mai spus think tank-ul.
Miscarea ar putea permite Kremlinului sa triumfe in Bahmut, dar si sa consolideze apararea pentru contraofensiva de primavara a Ucrainei, a scris ISW.
Oficialii occidentali si ucraineni discuta de mult timp despre o ofensiva concertata ucraineana, care se asteapta sa aiba loc pe parcursul primaverii. Livrarile de tancuri grele de lupta occidentale la sfarsitul lunii martie au stabilit probabil „conditiile pentru o contraofensiva ucraineana”, a afirmat anterior ISW.
La inceputul acestei luni, documente scurse care aratau evaluari ale SUA si NATO privind nevoile militare ale Ucrainei pentru o viitoare ofensiva au circulat online, ceea ce a determinat o ancheta a Pentagonului.
„Suntem constienti de rapoartele privind postarile de pe retelele de socializare, iar departamentul analizeaza problema”, potrivit lui Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presa al Pentagonului.
In urma scurgerii de informatii, biroul presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca inaltii oficiali ai tarii s-au „concentrat asupra masurilor de prevenire a scurgerii de informatii privind planurile fortelor de aparare ale Ucrainei”.
La 25 martie, ministrul adjunct al apararii ucrainean, Hanna Maliar, a facut apel la tacere in jurul planurilor Kievului pentru contraofensiva de primavara, afirmand ca presedintele, ministrul apararii si comandantul-sef al fortelor armate sunt singurii autorizati sa discute despre pregatirile militare.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…