externe

Rusia ar vrea discutii de securitate cu SUA. „Suntem deschisi la un dialog larg si cuprinzator”

Rusia vede o necesitate presanta in stabilirea unor „discutii de securitate” cu Statele Unite, iar acestea trebuie sa fie „cuprinzatoare” si sa includa subiectul Ucraina, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Reuters.

„Este imposibil sa scoatem segmente individuale din complexul general al problemelor acumulate si nu vom face acest lucru”, a spus purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intrebat daca Moscova este pregatita sa discute cu Washingtonul despre riscurile nucleare.

„Deci suntem deschisi la dialog, dar la un dialog larg si cuprinzator care acopera toate dimensiunile, inclusiv dimensiunea actuala, legata de conflictul din jurul Ucrainei, legata de implicarea directa a SUA in acest conflict”, a declarat Peskov reporterilor.

Statele Unite resping afirmatia Rusiei conform careia, prin inarmarea Ucrainei, aceasta a devenit protagonista directa intr-un razboi menit sa provoace o „infrangere strategica” zdrobitoare Moscovei. SUA sustin ca orice negocieri privind razboiul au legatura cu Ucraina.

Pozitia rusa, asa cum a subliniat Peskov, nu este noua. Dar el a spus reporterilor ca lista de subiecte pe care Rusia si Statele Unite trebuie sa le discute creste.

„In general, acest dialog este foarte necesar”, a spus Peskov. „Este necesar pentru ca problemele se aduna si exista o multime de probleme asociate cu arhitectura globala de securitate”, a adaugat el.

Tratatul privind controlul armelor nucleare expira in 2026

Din punctul de vedere al Washingtonului, Putin este cel care, in al treilea an de razboi din Ucraina, adauga teme pe lista preocuparilor legate de securitate.

Saptamana aceasta, el a vizitat Coreea de Nord, care detine arme nucleare, a semnat un acord de aparare reciproca cu liderul de la Phenian Kim Jong Un si a spus ca ar putea furniza arme rusesti Coreei de Nord ca raspuns la inarmarea occidentala a Ucrainei.

Putin a reiterat, de asemenea, joi ca are in vedere revizuirea doctrinei Rusiei privind utilizarea armelor nucleare. Ultimul tratat de control al armelor ramas in vigoare, care limiteaza numarul de focoase nucleare strategice pe care Rusia si Statele Unite le pot desfasura, urmeaza sa expire in 2026.

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Drula: „Ciolacu este extrem de periculos. Elena Lasconi este o femeie puternica, care nu renunta. Eu stiu foarte bine asta”

Deputatul USR Catalin Drula, fost presedinte al partidului, este de parere ca Romania este pregatita…

4 minute ago

Serverele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, atacate cibernetic. 126 de incidente la vot

Serverele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova au fost tinte ale mai multor atacuri cibernetice,…

5 ore ago

Dominic Fritz: „La sapte ani dupa ce sute de mii de romani s-au revoltat impotriva PSD, din nou PSD este la un pas de a prelua toata puterea in Romania”

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, considera ca responsabilitatea USR de a castiga alegerile si sa nu…

1 minut ago

„Daca o face din nou, va esua”. Democratii au un plan daca Trump se declara prematur castigator al alegerilor

Reprezentantii Partidului Democrat s-au pregatit pentru situatia in care candidatul republican Donald Trump isi va…

7 minute ago

Scene de furie si dramatism in prezenta regelui Spaniei, in suburbiile Valenciei. Bilantul inundatiilor a crescut la 217 morti

Sute de locuitori ai unei suburbii din Valencia, grav afectata de inundatiile mortale recente, au…

5 ore ago