Rusia avertizeaza ECOWAS sa nu intervina militar in Niger. BBC: Niger ar putea deveni un nou camp de lupta intre Rusia si Occident

externe

O actiune militara impotriva liderilor loviturii de stat din Niger ar duce la o „confruntare prelungita”, a avertizat vineri Rusia, informeaza BBC.

Vineri, blocul vest-african Ecowas a aprobat formarea unei „forte militare de asteptare” ca raspuns la preluarea puterii militare din Niger, iar presedintele Coastei de Fildes a declarat ca aceasta ar putea fi pusa in actiune „cat mai curand posibil”.

SUA au sustinut eforturile de restaurare a liderului destituit al Nigerului, Mohamed Bazoum.

Sustinatorii loviturii de stat, unii dintre ei fluturand steaguri rusesti, au protestat la o baza militara franceza din apropierea capitalei.

Moscova nu a sprijinit oficial lovitura de stat, dar prabusirea democratiei nigeriene risca sa provoace o noua confruntare prin interpusi intre Rusia si Occident.

Atat Franta, cat si SUA opereaza baze militare in Niger, care au fost folosite pentru a lansa operatiuni impotriva grupurilor jihadiste prezente in regiune.

Sustinatorii juntei militare au cerut natiunilor occidentale sa paraseasca tara si si-au exprimat sprijinul pentru Rusia.

Vineri, protestatarii au fost vazuti scandand „Jos Franta, jos ECOWAS” la o baza franceza de la periferia capitalei Niamey.

Unii dintre ei purtau steaguri rusesti, potrivit AFP, si si-au exprimat sprijinul pentru Abdourahamane Tiani, generalul care conduce acum tara.

Intr-o declaratie emisa vineri, Ministerul rus de Externe a avertizat alte natiuni din Africa de Vest sa nu trimita trupe in Niger: „Credem ca o solutie militara la criza din Niger ar putea duce la o confruntare prelungita in aceasta tara africana si la o destabilizare accentuata a situatiei in intreaga regiune Sahara-Sahel”.

Se pare ca oficialii militari din tarile ECOWAS se vor intalni sambata pentru a elabora planuri pentru o interventie militara.

Blocul a declarat ca ramane deschis la gasirea unei solutii diplomatice la criza, dar presedintele nigerian Bola Tinubu a declarat joi: „Nicio optiune nu este scoasa din discutie, inclusiv folosirea fortei ca ultima solutie”.

SUA nu au sustinut in mod explicit o interventie militara, dar au cerut juntei sa se retraga si sa permita restaurarea constitutiei democratice a tarii. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat: „Statele Unite apreciaza determinarea ECOWAS de a explora toate optiunile pentru rezolvarea pasnica a crizei.”

Separat, Blinken a declarat pentru BBC la inceputul acestei saptamani ca el crede ca grupul de mercenari rusi Wagner ar putea incerca sa profite de instabilitatea din Niger.

Temerile sunt tot mai mari pentru sanatatea si siguranta presedintelui Bazoum, care a fost tinut captiv de cand armata a preluat puterea la 26 iulie.

Inaltul Comisar al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat vineri: „Rapoartele credibile pe care le-am primit indica faptul ca conditiile de detentie ar putea constitui un tratament inuman si degradant, incalcand astfel legislatia internationala privind drepturile omului”.

Seful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat ca, in opinia sa, Bazoum si familia sa „au fost privati de hrana, electricitate si asistenta medicala timp de mai multe zile”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: