Rusia cere NATO sa discute situatia centralei nucleare ucrainene Zaporojie, la summitul de la Vilnius
Purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat duminica aceasta ca liderii NATO ar trebui sa discute la summitul lor de saptamana viitoare situatia centralei nucleare ucrainene Zaporojie, transmite Reuters.
Liderii NATO se vor intalni la Vilnius in 11 si 12 iulie pentru a discuta o gama larga de subiecte, de la disensiunile privind candidatura Ucrainei la alianta nord-atlantica si aderarea Suediei la NATO si pana la cresterea rezervelor de munitie si revizuirea primelor planuri de aparare din ultimele decenii.
Zaharova, care a acuzat Ucraina ca „provoaca pagube sistematice” centralei nucleare Zaporojie, a declarat ca „NATO ar trebui sa acorde atentie sporita in primul rand acesteia”.
„In fond, marea majoritate a membrilor aliantei se vor afla in zona directa de impact” (in cazul in care se intampla ceva la centrala), a apreciat Zaharova pe aplicatia Telegram.
Vilnius se afla la circa 1.000 de kilometri departare de Zaporojie, cea mai mare centrala nucleara din Europa, aminteste Reuters, care adauga ca atat Rusia, cat si Ucraina s-au acuzat reciproc ca intentioneaza sa atace centrala, amplasata in regiunea Zaporojie, teritoriu ucrainean aflat temporar sub ocupatie rusa, in apropierea liniei de front.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat de zile bune cu privire la amenintarea serioasa de la centrala nucleara, afirmand recent ca fortele ruse au minat acoperisul mai multor reactoare.
Expertii Agentiei Internationale de Energie Atomica (AIEA), stationati la centrala, au declarat ca inca nu au indicii ca ar fi fost amplasate mine sau explozibili la centrala, dar au recunoscut totodata ca au nevoie de acces extins pentru a fi siguri ca asa stau lucrurile.
Insa sambata, operatorul rus al centralelor nucleare, Rosenergoatom, a anuntat ca este nevoie de timp pentru a le permite expertilor AIEA accesul pe acoperisul a doua reactoare de la centrala Zaporojie, unde Ucraina crede ca Rusia a amplasat dispozitive explozive.
„Rusia este cat se poate de deschisa. Am confirmat acest lucru in repetate randuri, chiar si atunci cand solicitarile inspectorilor AIEA depaseau cu mult mandatul lor. Rusia nu-si schimba principiile din acest punct de vedere. (…) Dar este nevoie de ceva timp pentru a analiza aceste solicitari, inclusiv pentru ca Rusia este raspunzatoare de siguranta fizica a inspectorilor”, a declarat consilierul Renat Karceaa, de la Rosenergoatom, pentru agentia TASS, preluata de EFE.
Karceaa a mentionat ca problema asigurarii securitatii la un nivel atat de inalt se datoreaza in mare masura actiunilor Ucrainei, pe care a acuzat-o ca lanseaza atacuri de artilerie si foloseste drone impotriva centralei nucleare, ocupata de Rusia din 4 martie 2022.