Rusia condamna un alt expert in tehnologie hipersonica la 14 ani de inchisoare pentru tradare
Fizicianul rus Anatoli Maslov a fost condamnat, marti, la 14 ani de inchisoare intr-o colonie penala pentru tradare, in cel mai recent caz impotriva expertilor care lucreaza la dezvoltarea de rachete hipersonice in Rusia, potrivit Reuters.
Maslov, in varsta de 77 de ani, a stat intr-o cutie de sticla din sala de judecata din Sankt Petersburg si a ascultat cu atentie, fara sa arate vreo emotie, in timp ce judecatorul a citit verdictul dupa un proces care a fost inchis presei.
Fizicianul este unul dintre cei trei oameni de stiinta de la acelasi institut siberian, toti specialisti in tehnologie hipersonica, care sunt arestati din 2022 sub acuzatia de tradare. Ceilalti doi, Alexander Shipliuk si Valeri Zvegintsev, isi asteapta randul in sala de judecata.
Mai multi oameni de stiinta acuzati in cazuri similare au efectuat lucrari teoretice in domenii relevante pentru dezvoltarea rachetelor hipersonice – arme de ultima ora capabile sa transporte incarcaturi utile cu o viteza de pana la 10 ori mai mare decat viteza sunetului pentru a patrunde in sistemele de aparare aeriana.
Presedintele Vladimir Putin a spus in repetate randuri ca Rusia este un lider mondial in acest domeniu, si a recunoscut ca a folosit astfel de arme in razboiul din Ucraina.
Avocatul Evgheni Smirnov de la Pervy Otdel (Primul Departament), o asociatie specializata in aparare in cazuri de tradare si spionaj, a declarat ca acuzatiile impotriva tuturor oamenilor de stiinta sunt similare – divulgarea informatiilor considerate secret de stat in timpul participarii la o conferinta internationala sau la o cercetare.
„Orice condamnare impotriva lui Maslov este o incalcare grava a legii. Sunt sigur ca Maslov nu este vinovat de faptele de care este acuzat si este o victima a politicilor autoritatilor ruse”, a spus el.
Avocatul lui Maslov, Olga Dinze, le-a spus reporterilor ca acesta, care are probleme grave cu inima, a fost socat de sentinta, dar „se tine tare” si va face recurs.
Ea l-a descris ca pe un om care a trait modest si si-a dedicat viata stiintei ruse, refuzand numeroase invitatii de a parasi tara si de a lucra la o universitate occidentala.
Intr-o scrisoare deschisa rara publicata anul trecut, colegii de la institutul siberian au declarat ca Maslov, Shipliuk si Zvegintsev sunt nevinovati si ca lucrarile stiintifice pe care le-au publicat sau prezentat la conferinte internationale au fost verificate pentru a se asigura ca nu includ informatii restrictionate.
Ei au spus ca aceste cazuri au un efect infricosator asupra mediului academic rus si fac imposibil ca oamenii de stiinta sa-si faca treaba.
Ca raspuns, Kremlinul a spus la acea vreme ca cercetatorii se confrunta cu „acuzatii foarte grave”, de competenta serviciilor de securitate.
Avocatul lui Maslov, Dinze, a spus ca acesta a fost cercetat dupa ce un inculpat dintr-un alt dosar a marturisit impotriva lui in schimbul unei pedepse mai scurte de sapte ani.
Se pare ca se referea la Alexander Kuranov, un alt om de stiinta din acelasi domeniu, care a fost condamnat luna trecuta.
Dinze a spus ca seria de arestari ale cadrelor universitare de top de catre serviciul de securitate FSB este regretabila si ironica intr-un moment in care Putin vorbea despre necesitatea de a investi in stiinta rusa.
„Poate ca mana dreapta nu stie ce face mana stanga”, a spus ea.
„Este evident ca persecutia oamenilor de stiinta este un pas exclusiv politic al autoritatilor ruse, prin care acestea incearca sa arate ca serviciile de informatii din intreaga lume incearca sa fure secretele armelor rusesti”, a declarat Smirnov, adaugand ca oamenii de stiinta retinuti nu lucrau direct la arme, ci studiau procesele fizice asociate cu viteze mari. Asa-zisele secrete pe care le-au transmis au fost „publicate in mod deschis si accesibile oricui”, a spus el.