externe

Rusia cumpara spioni pentru a compensa diplomatii expulzati. Serviciul secret al Germaniei: „Serviciile Rusiei continua sa dispuna de resurse financiare enorme”

Rusia apeleaza din ce in ce mai mult la santaj si la stimulente financiare pentru a angaja germani care sa spioneze pentru ea, dupa lovitura data serviciilor sale de informatii prin expulzarea de catre Europa a aproximativ 600 de diplomati rusi, a declarat serviciul de securitate interna al Germaniei, relateaza Reuters.

Oficiul Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV) a precizat ca serviciile de informatii rusesti cheltuiesc sume mari pentru a recruta agenti in Germania, in pofida incercarilor occidentale de a le limita operatiunile de la invazia Moscovei in Ucraina.

„Rusia lucreaza din greu pentru a compensa reducerea de catre guvernul german a numarului de agenti rusi in Germania”, a declarat seful BfV, Thomas Haldenwang, intr-o conferinta de presa.

Doi cetateni germani care au fost acuzati in august anul trecut de inalta tradare pentru spionaj in favoarea Rusiei au fost platiti fiecare cu aproximativ 400.000 de euro pentru serviciile lor, a precizat BfV.

„Onorariile agentilor arata ca serviciile Rusiei continua sa dispuna de resurse financiare enorme cu care sa isi urmareasca obiectivele de informatii”, a adaugat acesta.

Cei care riscau sa fie tinta serviciilor de securitate rusesti erau germanii care locuiau in Rusia sau calatoreau in mod regulat in aceasta tara, inclusiv diplomatii germani, care puteau fi usor vulnerabili la incercarile de santaj.

„De indata ce detin informatii compromitatoare despre tintele lor, aceste servicii nu se sfiesc sa foloseasca tehnici agresive de recrutare”, a adaugat el.

Invazia Rusiei in Ucraina, la 24 februarie 2022, a fost o trezire brusca pentru multi membri ai institutiilor de securitate din Germania, dupa ani de zile in care Berlinul a incercat sa lege Moscova de ordinea juridica internationala prin intermediul unei retele de legaturi comerciale si, in special, energetice.

O crestere recenta a sprijinului pentru partidul de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) si pentru partidul autoritarist de stanga BSW a contribuit, de asemenea, la declansarea unei regandiri majore. Ambele partide se fac adesea ecoul discutiilor Kremlinului cu privire la razboi, inclusiv in opozitia lor fata de furnizarea de arme Ucrainei pentru a se apara.

Unele dintre aceste eforturi de influentare s-au mutat pe platforma de socializare Telegram, care este dificil de supravegheat, in timp ce spionii sunt acum atasati la organizatiile internationale.

Grupurile de extrema-dreapta sunt, de asemenea, un public receptiv pentru operatiunile de influenta rusesti. Printre acestea se numara adeptii teoriei conspiratiei Reichsbuerger (Cetatenii Reichului), dintre care unii sunt acum judecati pentru ca au pus la cale o lovitura de stat impotriva ordinii democratice germane, pentru care au cautat sprijinul Rusiei.

Printre noile conspiratii care circula in cercurile de extrema-dreapta, a declarat BfV, se numara credinta nefondata ca razboiul din Ucraina este menit sa creeze un pustiu depopulat in estul tarii, in care ar putea fi relocata populatia din Israel. BfB a spus ca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, fiind evreu, a fost prezentat in mod fals ca fiind unul dintre conspiratori.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Grebla: „Nu am gasit niciun vot furat”. Noi atacuri la adresa lui Clotilde Armand

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla, a afirmat, joi, ca "fair-play-ul electoral a cam disparut…

O oră ago

ONU doreste infiintarea unui organism stiintific international care sa reglementeze inteligenta artificiala la nivel mondial

Natiunile Unite ar trebui sa isi asume un rol activ in intelegerea riscurilor si impartasirea…

30 de minute ago

Targoviste: O pensionara a murit dupa ce soferul autobuzului a franat brusc. Alte doua victime au ajuns la spital

O femeie in varsta de 76 de ani a murit, joi, in Targoviste dupa ce…

2 ore ago