Rusia devine din ce in ce mai dependenta de bancile chineze. Imprumuturile sale in yuani s-au marit de patru ori intr-un an

externe

banci, chineze, respingere, plata, rusi, yuani

Pe masura ce bancile occidentale isi reduc legaturile cu Rusia, creditorii chinezi intervin pentru a umple golul, scrie Business Insider.

Volumul imprumuturilor garantate cu renminbi (yuani) acordate institutiilor financiare ruse a crescut de peste patru ori de la invadarea Ucrainei de catre Moscova in februarie anul trecut.

Bancile „Big Four” din China si-au crescut legaturile cu Rusia de la 2,2 miliarde de dolari la 9,7 miliarde de dolari in cele 14 luni pana in martie 2023, a relatat Financial Times.

Utilizarea crescuta a renminbi (yuanilor) in sectorul bancar al Rusiei este in concordanta cu eforturile continue ale Moscovei de a-si reconstitui rezervele valutare cu alternative la dolar.

„Imprumuturile acordate de bancile chineze bancilor si institutiilor de credit din Rusia, care sunt in cea mai mare parte un caz in care yuanul ia locul dolarilor si euro, arata ca sanctiunile isi fac treaba”, a declarat Andrii Onopriienko, director adjunct de dezvoltare la Scoala de Economie din Kiev pentru FT.

Dar, in ciuda lichidarii treptate a comertului occidental cu Rusia, presedintele Vladimir Putin face din ce in ce mai dificil pentru firmele straine sa se retraga de pe piata ruseasca.

Cresterea finantarii sustinute de renminbi (yuani) evidentiaza, de asemenea, dependenta tot mai mare a Rusiei de China pentru sprijin economic.

Anul trecut, comertul dintre cei doi membri ai Consiliului de Securitate al ONU a atins un record de 190 de miliarde de dolari si aceasta cifra continua sa creasca.

Rusia este acum primul cumparator mondial de masini chinezesti, dupa ce producatorii occidentali au parasit tara ca raspuns la razboi.

Si, in calitate de membri ai grupului BRICS, cele doua natiuni au incercat de mult sa reduca dependenta de dolarul american – desi fezabilitatea acestui lucru a fost pusa la indoiala de experti.

„Dar indiferent de ritmul dedolarizarii, nu vom abandona complet reglementarile comerciale in valute ‘forte’ – chiar si pentru gaze, Rusia continua sa primeasca valuta straina”, a scris fostul ministru de finante al Rusiei Mihail Zadornov intr-un articol de opinie.

„Retragerea completa din dolari si euro, absenta lor pe piata interna – este atat imposibila, cat si irationala”, a completat Zadornov.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: