externe

Rusia ii obliga pe ucrainenii din teritoriile ocupate sa-si schimbe cetatenia. Alternativa este confiscarea bunurilor si deportarea in Rusia

Ucrainenii care traiesc in estul ocupat sunt fortati sa ia cetatenia rusa – in caz contrar risca sa fie deportati. Kievul trimite semnale contradictorii cu privire la ceea ce ar trebui sa faca cetatenii sai, scrie Deutsche Welle.

Un convoi de autobuze goale intra intr-un oras, alaturi de membri ai agentiei ruse de informatii interne FSB. Acestia citeaza un decret emis de presedintele rus cu privire la deportarea din teritoriile ocupate a oricarei persoane fara cetatenie rusa. „Ei cer ca oamenii fie sa renunte la pasaportul ucrainean in favoarea unuia rusesc, fie proprietatile lor vor fi confiscate si vor fi relocati”, potrivit armatei ucrainene.

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret potrivit caruia cetatenii ucraineni care locuiesc in partile ocupate de Rusia din Herson, Zaporijia, Luhansk si Donetk si care doresc sa isi pastreze cetatenia ucraineana pot ramane acolo doar pana la 1 iulie 2024. Dupa aceea, pot fi expulzati din aceste regiuni ocupate.

„Amenintari constante”

DW a vorbit cu persoane din partile ocupate ale regiunilor Herson si Zaporijia care au confirmat ca ucrainenii sunt fortati sa ia pasapoarte rusesti. Din motive de securitate, niciuna dintre aceste persoane nu doreste sa ii fie mentionat numele.

„Soldatii rusi au perchezitionat totul in casa noastra. Cand am aratat pasaportul meu ucrainean, au strigat ca ar trebui sa il schimb cu unul rusesc si ca, in caz contrar, masina mea va fi luata si voi fi deportat”, a declarat un barbat in varsta din apropiere de Herson.

O femeie din regiunea Zaporijia era in lacrimi in timp ce povestea cum ocupantii rusi au amenintat-o ca ii vor deporta copiii mici in Rusia daca nu va solicita imediat un pasaport rusesc.

O alta femeie a fost amenintata de soldati rusi care „i-au pus o punga in cap” pentru ca a refuzat sa isi schimbe cetatenia. „Am rezistat pana la sfarsit, nu am vrut sa acceptam un pasaport rusesc. Dar este pur si simplu insuportabil si infricosator”, a declarat pentru DW femeia din apropierea Marii Azov.

De ce atata graba?

Prim-vicepresedintele consiliului regional din Herson, Iurii Sobolevski, a declarat ca presiunea asupra oamenilor care locuiesc in teritoriile ocupate a crescut semnificativ in ultima vreme. „Accesul la asistenta medicala si libertatea de circulatie intre orase vor fi restrictionate pentru cei care refuza sa accepte pasapoartele rusesti”, a declarat el. El crede ca rusii recurg acum la teroare pentru ca nu atat de multi oameni din aceste teritorii doresc sa devina cetateni rusi, asa cum spera Moscova.

Potrivit Ministerului britanic al Apararii, se pare ca Moscova vrea sa accelereze integrarea teritoriilor ocupate in Rusia pentru a vinde invazia Ucrainei ca pe un succes propriului popor, in special in perioada premergatoare alegerilor prezidentiale din martie 2024.

Dar oamenii se tem sa nu ajunga in bazele de date rusesti, a declarat pentru DW un tanar din Hrustalnii, in regiunea Luhansk. El provine dintr-o zona care a fost ocupata inca din 2014. Multi nu stiu ce sa faca. „Din ce in ce mai multi angajatori cer un pasaport rusesc”, a explicat tanarul. Dar oricine solicita un „permis de sedere” rusesc se preda fortelor de ocupatie. Apoi, mai exista si riscul de a fi recrutat in razboi.

Semnale contradictorii de la Kiev

Ar trebui sau nu sa li se impuna oamenilor un pasaport rusesc? Exista pareri contradictorii in aceasta privinta in randul politicienilor ucraineni. Dmitro Lubinets, comisarul pentru drepturile omului in parlamentul ucrainean, a declarat la televiziune ca ucrainenii din teritoriile ocupate ar trebui sa accepte pasapoarte rusesti daca se tem pentru viata lor. El a subliniat ca Ucraina nu recunoaste astfel de pasapoarte fortate si ca acest lucru nu ar insemna ca acestia isi pierd cetatenia ucraineana.

Cu toate acestea, ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Michailo Podoliak, a declarat ca ucrainenii nu ar trebui sa accepte pasapoarte rusesti. „Nu cooperati cu ocupantii, nu acceptati pasapoartele rusesti, fugiti daca este posibil sau asteptati armata noastra”, a declarat ea la televiziune.

Viata sub ocupatie nu este o crima

„Mi-e rusine si mi-e frica sa accept un pasaport rusesc, dar mi-e si frica sa nu fiu deportata”, a declarat o femeie disperata din partea ocupata a regiunii Herson. „Nu putem pleca, asa cum ne sfatuiesc autoritatile ucrainene, pentru ca avem o mama batrana si bolnava”.

Potrivit Alionei Luniova, de la Centrul pentru drepturile omului ZMNINA din Ucraina, sfaturile contradictorii ale oficialilor ucraineni ii deruteaza pe oameni. Ea a subliniat ca a trai sub ocupatie nu este o crima. „Dimpotriva, nu toata lumea ar trebui sa paraseasca teritoriile ocupate, nu ar trebui sa devina o tara goala si nu putem primi patru-cinci milioane de oameni de acolo.” Ea a adaugat ca nu este o crima sa accepti un pasaport rusesc sub constrangere.

Mikhailo Podoliak a postat pe Twitter acest sfat pentru ucrainenii din teritoriile ocupate: „Daca este posibil sa nu va luati un pasaport rusesc, atunci incercati sa nu va luati unul. Dar daca trebuie sa luati un pasaport rusesc pentru a evita opresiunea si tortura, atunci luati unul”.

Podoliak a subliniat ca Ucraina nu va persecuta cetatenii care „au obtinut in mod pasiv cetatenia rusa”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Agent de la Penitenciarul Bistrita, prins in flagrant in timp ce lua mita 1500 de euro pentru eliberarea conditionata a unui detinut

Un agent de politie penitenciara de la Penitenciarul Bistrita a fost prins in flagrant marti,…

1 minut ago

Flagrant la vanzarea unui kilogram de cocaina in Bucuresti: DIICOT retine trei persoane pentru trafic de droguri de mare risc

Doua persoane, in varsta de 27 si 39 de ani, au fost prinse in flagrant…

11 minute ago

Ciolacu, zboruri de lux cu familia Vicol-Ciorba la Nisa. In avion se afla si Sorina Docuz. Reactia sefului PSD: „Suntem mai multi Ciolacu”

Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…

10 ore ago

Cea mai veche tablita de piatra, inscriptionata cu cele zece porunci, va fi vanduta la licitatie la New York

Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…

11 ore ago

Inca un oras italian ia masuri pentru a limita supraturismul

Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…

11 ore ago

Intalnire intre Trump si Biden la Casa Alba: „Bine ai venit, bine ai venit inapoi”

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…

8 ore ago